NATO ĆE IZVESTI NUKLEARNU VEŽBU: I to u ovoj EVROPSKOJ DRŽAVI, zna se i koliko će avioni biti UDALJENI OD RUSIJE!
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

oglasili se

NATO ĆE IZVESTI NUKLEARNU VEŽBU: I to u ovoj EVROPSKOJ DRŽAVI, zna se i koliko će avioni biti UDALJENI OD RUSIJE!

Uključeni su borbeni avioni četvrte i pete generacije, kao i osmatračke letelice i tankeri

Objavljeno:

U Belgiji danas počinje godišnja nuklearna vežba NATO-a pod imenom „Steadfast Noon“, koja ima za cilj da pokaže kako saveznici brane teritorije država članica nuklearnim oružjem.

Učestvuju 60 aviona iz 15 zemalja koji će leteti iznad Belgije i Severnog mora, a radi se o dugo planiranoj vežbi koja se redovno održava, svake godine u drugoj državi članici.

Uključeni su borbeni avioni četvrte i pete generacije, kao i osmatračke letelice i tankeri, saopštio je NATO.

Samit, NATO, Rusija, Brisel
foto: Profimedia

„Kao i prethodnih godina, u vežbi će učestvovati američki bombarderi velikog dometa B-52, ali će ove godine poleteti iz vazduhoplovne baze u Severnoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, zemlje domaćina vežbe, kao i iznad Severnog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Neće se koristiti pravo oružje“, navode iz NATO.

Vrežba „Steadfast Noon“ se svake godine održava u drugoj zemlji NATO-a.

„Ova vežba pomaže da se osigura da nuklearno sredstvo odvraćanja Alijanse ostane bezbedno i efikasno“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Tokom ove vežbe, piloti iz zemalja NATO-a će se obučavati za lansiranje nuklearnog oružja, što podrazumeva poštovanje izuzetno strogih pravila i procedura.

NATO precizira da neće biti korišćeno pravo nuklearno oružje iznad belgijske teritorije, ali građani Belgije će u toku više dana moći da vide i čuju ove avione kako nadleću zemlju.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao je da bi nedopuštanje održavanja vežbe samo poslalo pogrešan signal, s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu i nuklearnu retoriku predsednika Vladimira Putina.

Rusija je u toku da se ova vežba održava, rekao je Stoltenberg.

Izvori Alijanse tvrde da se avioni neće približiti ruskoj teritoriji na manje od 1.000 kilometara.

Pored Belgije i Nemačke, na vežbi učestvuju i Holandija, Velika Britanija, Slovačka, Norveška, Letonija, Mađarska, Bugarska, Češka, Finska, Litvanija, Rumunija, Estonija i Slovenija.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.