AZERBEJDŽAN ĆE DA DODA GAS: Naše komšije će se BAŠ OBRADOVATI
Foto: Printscreen/RTS

nove vesti

AZERBEJDŽAN ĆE DA DODA GAS: Naše komšije će se BAŠ OBRADOVATI

Svečanom otvaranju novog gasovoda, dugačkog 182 kilometra, prisustvovaće šefovi država i vlada iz regiona, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Objavljeno:

Predsednik Azerbedžana Ilhan Alijev rekao je danas u Bugarskoj da je njegova zemlja pouzdan partner i da će se držati sporazuma o dupliranju izvoza gasa Evropskoj uniji do 2027. godine. U razgovoru sa novinarima u Sofiji Alijev je novi gasovod kroz Grčku nazvao "istorijskim dostignućem" i "prilikom da azerbejdžanski gas stigne do Evrope u većim količinama".

Alijev je došao u glavni grad Bugarske radi sutrašnjeg zvaničnog otvaranja gasovoda koji će sprovoditi gas iz Azerbejdžana do Bugarske kojoj je Rusija u aprilu obustavila isporuku svog gasa, kao rezultat pogoršanja odnosa Sofije i Moskve zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Svečanom otvaranju novog gasovoda, dugačkog 182 kilometra, prisustvovaće šefovi država i vlada iz regiona, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). ; Predsednik Bugarske Rumen Radev ukazao je na širi značaj novog gasovoda, rekavši da on "odlučno menja energetsku mapu Evrope". U Evropi, koja je energetski vezana za Rusiju, značajno je poraslo interesovanje za alternativne načine snabdevanja prirodnim gasom otkako je Moskva 24. februara ove godine pokrenula invaziju na Ukrajinu i prevorila isporuke gasa u političko oružje. ; Rusija je krajem aprila prekinula isporuku gasa Bugarskoj nakon što je Sofija odbila da se povinuje zahtevu Moskve da za gas plaća u rubljama.

Odnosi Rusije i Bugarske, nekadašne saveznice Sovjetskog Saveza, dodatno su pogoršani poslednjih meseci. ; Bugarska je nedavno proterala 70 ruskih diplomata što je izazvalo gnevne reakcije u Moskvi. Rumen Radev je izjavio da je juče primio pisma od operatera distribucije gasom iz Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke sa ponudama za transport gasa iz Azerbejdžana preko integrisanih mreža u ovim zemljama.

Radev je takođe rekao da bi Bugarska mogla biti domaćin samita te četiri zemlja na kojima bi se razmatrale mogućnosti za ponuđeni transport gasa. Ovo pitanje postalo je važno jer je Rusija najavila da će delimično suspendovati održavanje i opravke gasovoda koji iz Rusije snabdeva Tursku i zemlje kao što su Srbija i Mađarska.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.