OGLASIO SE BAJDEN NAKON RUSKE ANEKSIJE, A ODMAH JE USLEDILA I REAKCIJA: Amerikanci su doneli HITNU ODLUKU!
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

američki predsednik

OGLASIO SE BAJDEN NAKON RUSKE ANEKSIJE, A ODMAH JE USLEDILA I REAKCIJA: Amerikanci su doneli HITNU ODLUKU!

Potpisivanje je usledilo nakon Putinovog govora koji je održao pred brojnim zvaničnicima u Kremlju

Objavljeno: 17:09h

Američki predsednik Džo Bajden osudio je rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona.

- SAD posuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, pagzi principe Povelje UN i pokazuje svoju mržnju prema miroljubivim nacijama - rekao je Bajden.

On je zatim dodao da potezi Rusije nemaju legitimitet i da će SAD nastaviti da poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine.

Bajden je u izjavi nakon aneksije četiri ukrajinska regiona rekao da će SAD zajedno sa međunarodnom zajednicom osuditi poteze Ruske federacije i pozove ih na odgovornost.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Ovo je prva izjava predsednika SAD od kako je ruski predsednik Vladimir Putin zajedno sa liderima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona potpisao dokument o anekciji ta četiri regiona.

Potpisivanje je usledilo nakon Putinovog govora koji je održao pred brojnim zvaničnicima u Kremlju.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti od 23. do 27. septembra održani su referendumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

Supruga i ćerke ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, našle su se na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Sergej Šojgu, Džo Bajden, Amerika, Rusija, NATO
foto: Profimedia

Na istoj listi našli su se i članovi porodice Dmitrija Medvedeva i Mihajla Mišustina.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je niz viznih ograničenja i sankcija kao odgovor na "lažne" referendume Moskve i aneksiju četiri regiona Ukrajine u petak.

- Sjedinjene Države nedvosmisleno odbacuju lažni pokušaj Rusije da promeni međunarodno priznate granice Ukrajine - rekao je on.

U saopštenju, najviši američki diplomata je rekao da Stejt department uvodi vizna ograničenja „za 910 pojedinaca, uključujući pripadnike vojske Ruske Federacije, beloruske vojne zvaničnike i ruske punomoćnike zbog kršenja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Ukrajine“.

Blinken je rekao da SAD "izdaju jasno upozorenje koje podržavaju lideri G7".

- Mi ćemo smatrati odgovornim svakog pojedinca, entitet ili zemlju koji pruži političku ili ekonomsku podršku za ilegalne pokušaje Rusije da promeni status ukrajinske teritorije - naveo je.

On je rekao da ministarstva finansija i trgovine „objavljuju nove smernice o povećanim sankcijama i rizicima kontrole izvoza za entitete i pojedince unutar ili van Rusije koji podržavaju lažne referendume Rusije, navodnu aneksiju i okupaciju dela Ukrajine“.

Ova vest je stigla nedugo nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.