LAVROV POBESNEO: Obrušio se SVOM snagom na ZAPAD, AU!
Sergej Lavrov, Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

napeto

LAVROV POBESNEO: Obrušio se SVOM snagom na ZAPAD, AU!

Pristupačna ruska energija omogućila je industriji EU da se takmiči sa američkim kompanijama, ali „izgleda da to više neće biti slučaj i to nije bio naš izbor“

Objavljeno:

Glavni uzrok pogoršanja situacije u svetu jeste „uporna želja Zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama da osigura svoju globalnu dominaciju“, rekao je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Njuzvik. Ovaj poduhvat je „nemoguć iz očiglednih razloga“, dodao je Lavrov.

- Oni za koje smo verovali da su ekonomski partneri od poverenja izabrali su nelegitimne sankcije i jednostrani prekid poslovnih veza - rekao je Lavrov za magazin, misleći na SAD i EU.

Lavrov, koji ove nedelje boravi u Njujorku na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, takođe je razgovarao o uticaju zapadnog embarga na rusku ekonomiju i njihovu sopstvenu. Čini se da su sankcije mač sa dve oštrice, rekao je on, jer se „u mnogim evropskim zemljama vide porast cena i smanjenje prihoda, kao i nestašica struje i pretnje socijalnim prevratima“.

Rutinske prednosti civilizacije postaju privilegija bogatih. To je cena koju obični građani plaćaju za antirusku politiku vladajućih elita, istakao je on.

Sergej Lavrov
foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Pristupačna ruska energija omogućila je industriji EU da se takmiči sa američkim kompanijama, ali „izgleda da to više neće biti slučaj i to nije bio naš izbor“, rekao je Lavrov za Newsweek.

- Ako ljudi na Zapadu žele da deluju na štetu sopstvenih interesa, ne možemo ih sprečiti da to urade - kazao je ruski ministar spoljnih poslova.

Nakon što je Zapad preko noći uništio ono za šta su mu trebale decenije da izgradi, „ne mislim da će u doglednoj budućnosti moći da povrate svoj kredibilitet kao poslovne kolege“, rekao je Lavrov.

Rusija i SAD, Rusija i Amerika, SAD, Rusija
foto: Profimedia

Rusija će „nastaviti da radi sa onim partnerima koji su spremni na ravnopravnu, obostrano korisnu saradnju, koje nije zahvatila antiruska histerija. I oni čine ogromnu većinu međunarodne zajednice“, naglasio je on..

Odnos Moskve sa Kinom, na primer, „karakteriše duboko međusobno poverenje“ i održavanje tog strateškog partnerstva „apsolutni je spoljnopolitički prioritet“, rekao je Lavrov.

1 / 6 Foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Vašington i njegovi „sateliti“ „i dalje žive u prekjučerašnjem vremenu, razmišljajući o unipolarnosti. Oni ne mogu da prihvate činjenicu da savremeni svet više nije usredsređen na Zapad. I nikada više neće biti“, dodao je ministar spoljnih poslova.

Bonus video:

03:55

VOĐA PINK PANTERA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV OTVORIO DUŠU: Za 17 sekundi praznio sam zlataru! Žene su igrale NAJVAŽNIJU ULOGU

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.