NAKON SMRTI KRALJICE, Veliku Britaniju SNAŠLO I OVO, nije dobro!
Funta, Foto: Printscreen/youtube

RAST

NAKON SMRTI KRALJICE, Veliku Britaniju SNAŠLO I OVO, nije dobro!

Banka Engleske podigla je danas referentnu kamatnu stopu sa 1,75 na 2,25 odsto i najavila da će nastaviti da snažno reaguje na inflaciju

Objavljeno:

Ukoliko se ukaže potreba Banka Engleske je spremna da snažno reaguje na inflaciju, iako privreda ulazi u recesiju, saopšteno je iz centralne banke Velike Britanije.

Nakon nove odluke Federalnih rezervi SAD o povećanju referentnih stopa, kao i slične odluke u Švajcarskoj, i Banka Engleske je reagovala podizanjem kamata.

Ovo je sedmi uzastopni put da je Banka Engleske povećala troškove pozajmljivanja, a ono se sada odvija u vreme kada porast cena hrane i energetike dovodi do krize životnih troškova, prenosi AP.

Prema procenama Engleske banke, britanska ekonomija doživeće pad od 0,1 odsto u trećem kvartalu, što, u komibinaciji sa padom proizvodnje u drugom kvartalu, znači da su ispunjeni uslovi za recesiju, navodi Rojters.

Ranije danas FED je podigao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, na najviši nivo u poslednjih skoro 15 godina, u nastojanju da obuzda rastuće cene u najvećoj svetskoj ekonomiji.

FED-ova kamata se sada nalazi u rasponu od 3,0 do 3,25 procenta.

1 / 6 Foto: Profimedia

Banke u skoro svim zemljama suočavaju su sa sličnim kompromisima, dok podižu kamatne stope kako bi se izborile sa sopstvenim problemima sa inflacijom.

Evropska centralna banka, koja u reakciji zantno kasni za FED-om, podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje centralne banke za 19 zemalja koje koriste evro.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.