"NE MOŽEMO SAMO DA ČEKAMO, MORAMO DA SE PRIPREMIMO": Ova zemlja PODIGLA BORBENU GOTOVOST nakon Putinove ODLUKE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MOGUĆA PROVOKACIJA?

"NE MOŽEMO SAMO DA ČEKAMO, MORAMO DA SE PRIPREMIMO": Ova zemlja PODIGLA BORBENU GOTOVOST nakon Putinove ODLUKE!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas proglasio delimičnu mobilizaciju

Objavljeno: 14:40h

Litvanija je danas podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi sprečila svaku eventualnu provokaciju sa ruske strane, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas nakon što je Moskva proglasila delimičnu mobilizaciju.

"Pošto će Rusija sprovesti mobilizaciju i u regionu Kalinjingrada, u susedstvu Litvanije, Vilnjus ne može samo da čeka, već mora da se pripremi", napisao je Anušauskas na Tviteru, prenosi Rojters.

Finska pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji posle ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, izjavio je danas finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene, rekao je Kaikonen, prenosi Rojters.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je danas proglasio delimičnu mobilizaciju.

Putin, koji se u sredu ujutru obratio naciji, rekao je na početku svog govora da Zapad "želi da uništi našu zemlju" i da je "reč o odbrani Rusije i teritorije Donbasa".

1 / 5 Foto: Profimedia

Delimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktično u celom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje.

U slučaju Rusije, baš kako je rekao Putin, delimična vojna mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku. I taj proces počinje odmah.

U Rusiji je vojna služba i dalje zvanično obavezna i traje 12 meseci. Obavezna je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Za izbegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna zatvora do dve godine. Međutim, postoje različiti načini da se legalno izbegne služenje vojnog roka.

Po rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija ima ogromne mobilizacione resurse, tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.