TRAMP POKUŠAO DA "ISKAMČI" POZIVNICU ZA SAHRANU ALI UZALUD: Hvalisao se odnosom sa KRALJICOM pa dobio HLADAN TUŠ!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

CEREMONIJA

TRAMP POKUŠAO DA "ISKAMČI" POZIVNICU ZA SAHRANU ALI UZALUD: Hvalisao se odnosom sa KRALJICOM pa dobio HLADAN TUŠ!

Svi lideri imaće po dva mesta, pa će tako američki predsednik i njegova supruga biti jedini predstavnici SAD na sahrani, dok su svi bivši predsednici - uključujući Donalda Trampa - isključeni iz dešavanja.

Objavljeno: 12:09h

Za sahranu kraljice Elizabete predviđen je ograničen broj mesta i šefovi država moraće da se odreknu svojih delegacija, helikoptera i državnih automobila kako bi prisustvovali ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji.

Svi lideri imaće po dva mesta, pa će tako američki predsednik i njegova supruga biti jedini predstavnici SAD na sahrani, dok su svi bivši predsednici - uključujući Donalda Trampa - isključeni iz dešavanja.

Kako piše “Dejli bist”, otkriveno je da Tramp, koji je unazad očigledno pokušavao da “iskamči” pozivnicu, ipak neće da prisustvuje kraljičinoj sahrani 19. septembra u Londonu. Naime, on je na svojoj mreži Istina napisao da je njegov susret sa Elizabetom II bio “najveća čast njegovog života”.

"Fantastično smo se slagali"

“Neka bog blagoslovi kraljicu, neka zauvek vlada našim srcima i neka bog čuva nju i princa Filipa na stalnoj brizi”, napisao je posle njene smrti, dok je u petak uveče objavio seriju od devet svojih fotografija sa kraljicom, uglavnom sa putovanja tokom svog mandata. Tramp se često hvalisao svojim odnosom sa kraljicom, navodeći da se se slagali “fantastično dobro” kad su se sreli dok je bio predsednik i da se sastanak zakazan na 15 minuta produžio na sat zbog kvaliteta njihove lične interakcije.

Ipak, nasuprot tradiciji, bivši američki predsednici neće biti pozvani da prisustvuju sahrani, već će ta čast pripasti samo aktuelnim šefovima država i njihovim supružnicima ili partnerima, očigledno zbog pritiska u vezi prostora. U uputstvu britanskog Forin ofisa navodi se da “zbog ograničenog prostora na državnoj pogrebnoj službi i povezanim dešavanjima nijedan drugi član porodice, osoblja ili pratnje prvog čoveka ne mogu da budu primjeni”.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/ Oliver Contreras / POOL

Mesta samo za Džoa i Džil Bajden

Ovo je objavio “Politiko” na osnovu dokumenta u koji je imao uvid, a koji je podeljen ambasadama kao dugotrajni aranžman za kraljičinu smrt kodnog naziva Operacija Londonski most. “CBS njuz” je u ponedeljak preneo da će jedini zvanični predstavnici SAD na sahrani kraljice biti Džo i Džil Bajden.

- Neće biti delegacije, jer imamo svega dva mesta za sahranu – rekao je jedan viši zvaničnik za CBS.

“Tajms of London” piše da je Bela kuća uhvatila Bakingemsku palatu “nespremnu” kad je Bajden rekao novinarima da planira da ide na sahranu i da "Australija i Novi Zeland mekom diplomatijom pokušavaju da izdejstvuju prevoz pacifičkih lidera do Londona".

1 / 8 Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

"Dođite šatlom"

Od stranih zvaničnika je takođe zatraženo da idu komercijalnim letovima u Britaniju kako bi izbegli upotrebu helikoptera i rečeno im je da na mesto dešavanja, u Vestminstersku opatiju, dođu pre "šatl" autobusom nego svojim državnim automobilima.

“Višestruki i sveobuhvatni nivoi bezbednosti biće postavljeni širom Londona i na svim zvaničnim mestima koja se koriste za državne sahrane i povezane događaje”, navodi se u zvaničnom dokumentu.

“Politiko” je citirao poruku jednog stranog ambasadora u Londonu na “Vocapu”, koji je upitao: “Možete li da zamislite Džoa Bajdena u autobusu?”. List je naveo da će svetski lideri “masovno biti ukrcani u autobuse na lokaciji u zapadnom Londonu” do Vestminsterske opatije.

U ponedeljak su, kako navodi “Dejli bist”, britanska i američka vlada pokušale da se suprotstave narativi o “Bajdenu u autobusu”. Portparol nove britanske premijerke Liz Tras rekao je “Gardijanu” da će “aranžmani za različite lidere varirati”. List ističe i da su američki izvori rekli da je Bela kuća dobila drugačiju verziju dokumenta od one koja je “procurila”.

“Njujork post” navodi da u Vestminstersku opatiju može da stane 2.200 ljudi. Kraljica Elizabeta umrla je 8. septembra u svojoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.