SVE OVO ĆE MORATI DA SE PROMENI NAKON KRALJIČINE SMRTI: Šta čeka Britaniju nakon što je Elizabeta PREMINULA?
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

VELIKE PROMENE

SVE OVO ĆE MORATI DA SE PROMENI NAKON KRALJIČINE SMRTI: Šta čeka Britaniju nakon što je Elizabeta PREMINULA?

Od stupanja na tron 1952. godine, kraljica je postala najpoznatija žena na svetu

Objavljeno: 09:21h

Kraljičina smrt označava monumentalan i remetilački trenutak u istoriji nacije. Prema izveštajima, sahrana i sledeće krunisanje koštaće bruto domaći proizvod procenjenih 6 milijardi funti.

Ali ovo bi moglo biti manje od toga koliko će zemlja morati da plati za organizacione promene.

Od stupanja na tron 1952. godine, kraljica je postala najpoznatija žena na svetu.

Njen portret je svuda po markama, novčićima i novčanicama, a njeni inicijali krase poštanske sandučiće, uniforme i vladine natpise širom zemlje.

Promena svega ovoga biće ogroman zadatak, za koji će verovatno biti potrebno nekoliko godina, ako ne i decenija, i zaista, zadatak koji možda nikada neće biti završen.

kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

Kraljevska šifra

Kraljevska šifra je jedinstvena za svakog vladajućeg monarha i sastoji se od imena i titule monarha.

Obično se primećuju na vladinim zgradama, uniformama, kraljevskim ili državnim dokumentima i predmetima povezanim sa kraljevom. Sada je kraljica umrla, hitna bi mogla biti zamenjena za CR.

Razlog zašto se samo prvo slovo može promeniti je to što R može predstavljati ili Rek ili Regina, latinske reči za kralja i kraljicu. Međutim, sledeća kraljevska šifra još nije potvrđena.

Poštanski sandučići

Poštanski sandučići Kraljevske pošte trenutno su označeni sa ERII, što je skraćenica za Elizabeth Regina II. Sada bi mogli da se promene u CRIII.

Kada se poštanske kutije prave, dobijaju oznaku tadašnjeg monarha, a sa više od 100.000 procenjenih kutija u Britaniji, moglo bi potrajati da se sve zamene. U Muzeju pošte napominju da će se to dogoditi samo kada se dodaju novi poštanski sandučići; stari se neće promeniti.

Novac

Prema The Coin Ekpert-u, podružnici Kraljevske kovnice novca, novi portret Čarlsa će doći u opticaj da bi bio prikazan na valuti.

Kovanice i novčanice sa portretom kraljice Elizabete II nastaviće da se emituju do kraja godine ili možda duže, nakon čega će novi portret ući u opticaj.

Umesto da se predaju svi trenutni novčići i novčanice, proces će biti postepen i mnogi novčići sa portretima kraljice Elizabete II ostaće u opticaju dugi niz godina.

Banke i pošte će izdavati novčiće i novčanice sa novim dizajnom i prikupljati starije verzije, olakšavajući zemlju novim dizajnom.

Prema Royal.uk, zvaničnom sajtu Kraljevskog doma, od vremena Karla II pa nadalje, razvila se tradicija da su monarsi predstavljeni na novcu okrenutim u suprotnom smeru od njihovog neposrednog prethodnika. Izuzetak od ovoga bila je kratka vladavina Edvarda VIII.

Voleo je svoje portrete okrenut nalevo, iako je, po predanju, trebalo da bude okrenut nadesno.

Dizajni za predložene novčiće za njegovu vladavinu prikazuju Edvarda VIII okrenutog nalevo.

Tradicija je obnovljena u vreme vladavine Džordža VI, sa njegovim portretom okrenutim nalevo kao da je Edvard VIII bio okrenut desno.

1 / 6 Foto: Profimedia

Markice

Pored poštanskih sandučića, Kraljevska pošta će morati da naruči nove markicesa Čarlsovim profilom, kako bi zamenila onu njegove majke.

Kada su markice poslednji put zamenjene sa monarhom 1952. godine, objavljena je serija pod nazivom The Vilding Issues.

Na njima su bili portreti koje je snimila Doroti Vajlding u roku od nekoliko nedelja nakon smrti kralja Džordža VI, i korišćeni su do 1971.

Princ Čarls
Princ Čarlsfoto: Profimedia

Nacionalna himna

Sa Čarlsom na tronu, reči državne himne biće promenjene u Bože čuvaj kralja. Ići će na sledeći način: Bože sačuvaj našeg milostivog Kralja!

Živeo naš plemeniti Kralj!

Bože spasi kralja!

Pošalji mu pobednika,

Srećna i slavna,

Čekaj da vlada nad nama,

Bože spasi kralja.

Ova verzija je poslednji put korišćena kada je kraljičin otac Džordž VI bio na prestolu.

Pasoši

U pasošima trenutno stoji: „Državni sekretar Njenog Britanskog Veličanstva traži i zahteva u ime Njenog Veličanstva od svih onih kojih se tiče da dozvole nosiocu da slobodno prolaze bez dozvole ili smetnji i da mu pruže pomoć i zaštitu koja može biti neophodna ."

Očekuje se da će ovo biti promenjeno u mušku zamenicu za sve nove pasoše koji bi potom bili izdati.

Granični prelaz, Meštani, Pasoš
foto: N1/printscreen

Svi stariji pasoši koji nemaju novu frazu ne bi bili pogođeni i neće biti prinuđeni da se menjaju dok se ne obnove.

Poput valute, oni bi postepeno uvodili nove pasoše tokom vremena.

(Espreso/Sky News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.