PUTIN UŠAO U SVOJU FINALNU I NAJOPASNIJU FAZU? Politički analitičar UPOZORAVA, tvrdi da će ZAPAD TRPETI POSLEDICE!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

procena

PUTIN UŠAO U SVOJU FINALNU I NAJOPASNIJU FAZU? Politički analitičar UPOZORAVA, tvrdi da će ZAPAD TRPETI POSLEDICE!

U tekstu se podseća da je Putin, kada je 1999. izabran za predsednika, bio prilično otvoren u tome šta želi, a to je da ostati na poziciji moći sve dok želi i Rusiju ponovo učiniti priznatom silom

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin je ušao u svoju finalnu i najopasniju fazu, piše za “Sandej tajms” ugledni politički analitičar Mark Galeoti.

On je, kako prenosi Jutarnji list, citirao američkog obaveštajca koji mu je rekao da se Putin mnogo promenio, što realno predstavlja veliki problem za Zapad.

"U februaru kada je rat krenuo još je bilo moguće da se s Putinom razgovara o potencijalnim rezolucijama, ali sada ne vidim kako bi mogao da prihvati bilo šta od onoga što bismo mi mogli politički ili moralno da ponudimo", citira u članku Galeoti svog sagovornika iz američkih obaveštajnih redova.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

U tekstu se podseća da je Putin, kada je 1999. izabran za predsednika, bio prilično otvoren u tome šta želi, a to je da ostati na poziciji moći sve dok želi i Rusiju ponovo učiniti priznatom silom.

“Međutim, njegove ideje o tome što je sve voljan da napravi da postigne taj cilj s vremenom su se menjale i sad gledamo finalnu, najopasniju fazu njegovog preobražaja u tiranina”, naveo je Galeoti, koji se inače smatra iskusnim analitičarem Kremlja.

I kao što je nekada u praksi Sovjetskog saveza na snazi bila doktrina i ideologija marksizma - lenjinizma, tako je današnja Rusija, tvrdi Galeoti, u zagrljaju putinizma, ali i patruševizma, jer Putinovo viđenje današnjeg sveta kao večitog takmičenja u kom jedan pas kolje drugog, odražava ratobornu paranoju njegovog savetnika za nacionalna pitanja Patruševa.

“Petrušev je prvak agresivnog napada na Ukrajinu koji rado citira ruskog carskog generala Mihaila Skobeleva koji je, komentarišući masakr nad neprijateljem 1881., rekao da je ‘trajanje mira u direktnoj proporciji s pokoljem koji si počinio nad neprijateljem: što ih jače udariš, duže će ostati tihi’. Patrušev govori da Rusija u Ukrajini mora da vodi rat bez milosti”, piše Galeoti.

Putinizam-patruševizam Galeoti vidi kao zadnji stadijum putinizma u kojem je teško predvideti Putinove buduće poteze. On je u poslednjih mjsec dana Rusiju pretvorio u ratnu mašinu i sve u njoj podredio ratu.

Putin je, tvrdi, u najopasnijoj fazi. U najlošijem scenariju suočen je s rizikom da ga zbace s vlasti i da ga snađe sudbina žrtvenoga jarca. U najoptimističnijem scenariju, moraće da precrta prvobitni san da uđe u panteon ruskih nacionalnih heroja.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Profimedia

Kako god bilo, ta situacija će imati izrazite posljedice na zemlje Zapada. Ako prihvatimo činjenicu da “Putin u završnoj fazi” veruje da se nalazi u egzistencijalnoj bitci sa Zapadom, tada ćemo lakše shvatiti da će ovaj rat potrajati - čak i neoružanim sredstvima - čak i onda kad na ukrajinskim poljima suncokreta zavlada mir.

Zapad, ističe dalje analitičar Kremlja, ne treba da se zavarava da će Putina tako lako i brzo svrgnuti s vlasti. Bilo bi bolje da Zapad takav scenario izbegne jer iskustvo govori da i nije tako uspešan u tome. “Fidel Kastro je preživeo navodnih 600 pokušaja napada i na kraju umro prirodnom smrću u dobi od 90, a još je gore prisetimo li se Avganistana i Iraka”, kaže Galeoti.

Ako se pak krene s Putinovim rušenjem, sasvim je sigurno da će on odgovoriti, a uz to bi se rizikovalo opravdavanje najgore paranoje putinizma - patruševizma, i omogućilo da Putin bude zamenjen nekim mlađim, zdravijim i još besnijim. Ni sankcije koje su zapadne zemlje uvele ruskim oligarsima, podseća Galeoti, nisu dale očekivane rezultate. Rusija nije u ekonomskom kolapsu niti je njena ekonomija implodirala.

1 / 7 Foto: Profimedia

Zapad mora da se pomiri s tim da će ostati zarobljen u indirektnom sukobu s Rusijom barem toliko dugo dok je Putin u Kremlju, a možda i duže. Zapad će trpeti posledice rata u Ukrajini i one će značiti puno više od toga da će gas morati da kupuju negde drugde. Moramo se naviknuti na činjenicu da svet prolazi neku vrstu novog hladnog rata u kom se Kina i Rusija spremaju za trku i moramo se suočiti s njegovim posledicama kao što su povećani troškovi odbrane, zaključio je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.