NENSI PELOSI ĆE IPAK POSETITI TAJVAN?
Foto: Profimedia

najavljeno

NENSI PELOSI ĆE IPAK POSETITI TAJVAN?

Američki mediji javljaju da je Pelosijeva odlučila da poseti Tajvan, uprkos upozorenjima Kine

Objavljeno: 13:34h

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi najverovatnije će posetiti Tajvan, tokom svoje azijske turneje ove sedmice.

Ovu informaciju dali su visoki zvaničnik tajvanskih vlasti i jedan američki zvaničnik, prenosi CNN.

Tajvanski zvaničnik je dodao da se očekuje da će Pelosi na Tajvanu ostati preko noći. Nejasno je kada će tačno Pelosi sleteti u Tajpej.

U ovom trenutku poseta Tajvanu nije navedena kao deo zvaničnog plana putovanja Nensi Pelosi.

1 / 4 Foto: Pritnscreen

Podsetimo, moguća poseta Pelosijeve Tajvanu dovela je do toga da Peking izda oštra upozorenja Americi, koja su zabrinula Vašington.

Kina je odmah odreagovala i zaklela se da će preduzeti "odlučne i snažne mere" ukoliko dođe do putovanja.

Prošle nedelje, kinesko ministarstvo odbrane ponovilo je upozorenje i zapretilo da, "ako SAD nastave da idu svojim kursom, kineska vojska neće sedeti mirno po strani".

Američki zvaničnik je rekao danas da zvaničnici Ministarstva odbrane rade danonoćno na praćenju bilo kakvih kineskih kretanja u regionu i obezbeđivanju plana za njenu bezbednost.

Tajvan
foto: Profimedia

Zašto je ova poseta Kini trn u oku?

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je samoupravna demokratija Tajvana njihova teritorija, uprkos tome što njome nikada nije vladala, i nije isključila upotrebu sile za "ponovno ujedinjenje" ostrva sa kopnom Kine.

Decenijama Peking je tražio način da izoluje Tajpej sa svetske scene, ukljanjajući diplomatske saveznike i blokirajući ulazak u međunarodne organizacije.

Kina se oštro protivi svakom potezu koji Tajvanu daje osećaj međunarodnog legitimiteta. U očima Pekinga, svaki odlazak nekog visokog tajvanskog zvaničnika u posetu inostranstvu, ili dolazak nekog stranog zvaničnika na Tajvan, znači upravo to.

Peking je upozorio da će dolazak Nensi Pelosi, ako se dogodi, imati negativan uticaj na političke temelje američko-kineskih odnosa.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.