(BLOG UŽIVO) 159. DAN RATA: SAD Ukrajini šalje još oružja, ruske trupe kreću ka ključnom gradu
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

SUKOB U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) 159. DAN RATA: SAD Ukrajini šalje još oružja, ruske trupe kreću ka ključnom gradu

Dve osobe su povređene u jutrošnjem granatiranju Harkova

Objavljeno: 23:52h

Danas je 159. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:49 Blinken: Ruske akcije oko Zaporožja vrhunac neodgovornosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je danas ruske akcije oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje "vrhuncem neodgovornosti“, optužujući Moskvu da je koristi kao "nuklearni štit" u napadima na ukrajinske snage. Vašington je duboko zabrinut što Moskva sada koristi nuklearnu elektranu kao vojnu bazu i puca na ukrajinske snage iz okoline, rekao je Blinken novinarima u Njujorku, preneo je Rojters. "Naravno da Ukrajinci ne mogu da uzvrate vatru da ne bi došlo do strašne nesreće u nuklearnoj elektrani", rekao je on. Akcije Rusije prevazišle su korišćenje "ljudskog štita", rekao je Blinken, nazvavši to "nuklearnim štitom". Rusija je 20. jula optužila Ukrajinu da je ispalila dva drona na Zaporožje, koja je i najveća nuklearna elektrana u Evropi, ali je navela da je reaktor neoštećen.

23:47 Ambasada Rusije: Neosnovani zahtevi Ukrajine o imovini SSSR

Navodi Ukrajine da Rusija treba da vrati najmanje trećinu bivše imovine SSSR-a u inostranstvu su neosnovani sa stanovišta međunarodnog prava, saopštila je danas ruska ambasada u Velikoj Britaniji. Takve tvrdnje ukrajinskih zvaničnika nemaju osnova u međunarodnom pravu, navela je ambasada komentarišući zahtev ukrajinskog ambasadora za dodeljivanje najmanje trećine imovine SSSR-a Kijevu, preneo je TAS S.

Kao jedina država naslednica bivšeg Sovjetskog Saveza, Rusija je preuzela odgovornost i u potpunosti otplatila sve sovjetske dugove, znatnu sumu od 110 milijardi američkih dolara, naglašava se u saopštenju.

Sve ostale bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, napustile su Sovjetski Savez neopterećene spoljnim dugovima, navodi se u saopštenju i ističe da je iz gore navedenih razloga Rusija u to vreme, takođe, legalno preuzela prava na svu sovjetsku imovinu u inostranstvu.

''Polazimo od pretpostavke da su diplomatske prostorije kao i domovi osoblja ambasade i dalje zaštićeni diplomatskim imunitetom'', navodi se u saopštenju.

23:45 Švedska: Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ambasadora Rusije na razgovor

Ambasador Rusije u Švedskoj Viktor Tatarincev pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Švedske zbog komentara o smrti 28-godišnjeg švedskog državljanina koji je učestvovao u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih trupa.

Dnevnik "Dagens Niheter" preneo je ranije da su parlamentarne stranke zahtevale da se ambasador pozove na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa komentarom o smrti 28-godišnjeg švedskog državljanina koji je učestvovao u borbama u Ukrajini na strani ukrajinskih trupa.

U komentaru objavljenom 25. jula na Fejsbuku, ruska ambasada u Švedskoj je izrazila žaljenje što mediji u Kraljevini pokušavaju da u svojim izveštajima izgrade pozitivnu i visoko moralnu sliku o ovom običnom plaćeniku.

23:43 Britanskim dobrovoljcima zarobljenim u Ukrajini biće suđeno za plaćeništvo

Trojica zarobljenih britanskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Ukrajine, biće izvedena pred sud proruskih separatista u istočnoj Ukrajini pod optužbom za plaćeništvo, prenosi BBC pozivajući se na ruske državne medije.

Džonu Hardingu, Dilanu Hiliju i Endru Hilu biće suđeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Isti sud u junu je pod istom optužbom na smrt sudio dvojicu Britanaca, Ejdena Ejslina i Šona Pinera, i Marokanca Brahima Sauduna.

20:36 SAD u Ukrajinu šalje oružje vredno preko 500 miliona dolara

19:47 Ukrajina je zaradila skoro 20 miliona dolara prodajom struje EU

Volodimir Kudricki, šef ukrajinskog Ukrenerga, rekao je da se očekuje da će Ukrajina zaraditi skoro 20 miliona dolara prodajom struje Evropskoj uniji, a očekuje se da će se taj broj značajno povećati u narednim mesecima.

„Danas nam je prihod od izvoza koji smo imali snage 100 MV u prvih mesec dana doneo više od 700 miliona grivna“, rekao je on.

18:37 Makron: Ratni zločini Rusije u Ukrajini ne smeju proći nekažnjeno

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je njegova zemlja odlučna da osigura da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne prođu nekažnjeno i da će donirati mobilnu DNK laboratoriju kijevskim vlastima. Nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe pozdravio polazak prvog broda koji prevozi žitarice iz Odese, preneo je Rojters. Predsednik Francuske je rekao i da će Evropa nastaviti da pomaže u tome da se olakša ukrajinski izvoz žitarica morskim i kopnenim putem.

18:30 Putin: Nuklearni rat ne može da ima pobednika

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da takav rat nikada ne treba da počne.

„Polazimo od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme da se započne, a zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice“, rekao je Putin.

Ova Putinova izjava usledila je posle izjave predsednika Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da je čovečanstvo samo jedna pogrešna procena udaljena od nuklearnog uništenja.

18:11 Ruske trupe kreću ka Hersonu

Rusija premešta veliki broj vojnika na jug Ukrajine da se bore sa ukrajinskom vojskom na novookupiranim teritorijama Krima, izjavio je zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.

„Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu kontraofanzivu i možda se spremaju da pokrenu sopstvenu ofanzivu. Za njih je jug ključan, pre svega zbog Krima“, rekao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je ove izveštaje u svom poslednjem obraćanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premešta trupe iz istočne u južnu Ukrajinu kako bi napredovala prema regionalnoj prestonici Hersonu, kao i regionu Zaporožja.

17:36 Bajden spreman na razgovore sa Rusijom o kontroli naoružanja

Uoči globalne diskusije o neširenju nuklearnog naoružanja koja u ponedeljak počinje u Ujedinjenim nacijama (UN), predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad. "Moja administracija je spremna da ekspeditivno pregovara o novom okviru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START kada taj sporazum bude istekao 2026. godine. Ali za pregovore je potreban voljan partner koji deluje u dobroj veri, a brutalna i ničim izazvana ruska agresija u Ukrajini narušila je mir u Evropi i predstavlja napad na fundamentalna načela međunarodnog poretka", navodi se u Bajdenovom saopštenju. Američki predsednik je ukazao da je zdrav sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) uvek počivao na smislenom, recipročnom ograničenju naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

16:43 Sankcije Moskve za 39 Britanaca koji "demonizuju" Rusiju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da uvodi sankcije protiv 39 zvaničnika, poslovnih ljudi i novinara iz Velike Britanije i zabranu ulaska u Rusiju, jer podržavaju "demonizaciju" i međunarodnu izolaciju Moskve.

Na listi su, između ostalih lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer i bivši premijer Dejvid Kameron, prenosi Rojters.

"S obzirom na destruktivnu želju Londona da održava zamajac sankcija pod besmislenim i apsurdnim izgovorima, rad na proširenju ruske stop-liste će se nastaviti", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

15:51 - Ukrajina dobila od SAD još četiri raketna sistema HIMARS

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Zahvalan sam američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i građanima SAD na jačanju ukrajinske vojske", napisao je ministar Reznikov na Tviteru, prenosi Rojters.

HIMARS raketni sistemi imaju veći domet i precizniji su od ukrajinske artiljerije iz sovjetskog doba, što omogućava ukrajinskim snagama da gađaju ruske ciljeve koji su joj ranije bili nedostižni.

Play Video

15:50 - Stoltenberg pozdravio prvu isporuku žita iz Odese

NATO pozdravlja prvu isporuku ukrajinskog žita iz luke u Odesi i poziva na punu implementaciju dogovora o izvozu žitarica, napisao je danas na svom Tviter nalogu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Pozdravljam prvu pošiljku ukrajinskog žita iz Odese u skladu sa dogovorom postignutim uz posredovanje UN. Saveznici snažno i u potpunosti podržavaju implementaciju ovog sporazuma za ublažavanje globalne krize sa hranom", napisao je Stoltenberg na blogu i zahvalio Turskoj "na ključnoj ulozi" koju je odigrala.

15:49 - Gradonačelnik Mikolajeva: "Napad na bolnicu je cinični terorizam"

Gradonačelnik Mikolajeva je rekao da je napad na medicinske ustanove u tom gradu "ništa drugo do cinični terorizam ruskih trupa".

Oleksandar Sjenkevič obratio se na Telegramu.

"Još neko vreme naša hitna bolnica neće moći da primi pacijente. Tamo je potrebno demontirati ruševine uništenog traumatološkog centra i ukloniti opasne objekte iz dela koji nije uništen, demontirati okvire oštećenih prozora i ukloniti smeće. Deo glavne zgrade bolnice je takođe uništen. I tu je potrebno sve dovesti u red", istakao je.

15:03 - Bajden spreman da razgovara sa Rusijom

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da je spreman da sa Rusijom razgovara o novom sistemu kontrole naoružanja.

14:33 - Čubajs van životne opasnosti

Bivši specijalni izaslanik Kremlja Anatolij Čubajs (67), koji je podneo ostavku na to mesto zbog rata u Ukrajini, i jutros je hospitalizovan zbog retke autoimune bolesti koja napada nervni sistem sada se nalazi van životne opasnosti.

14:03 - Putin: Antiruske sankcije nisu odraz globalne politike i ekonomije

Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na današnjem sastanku sa predstavnicima metalske industrije.

13:33 - Zelenski dronom, Putin „cirkonom“

Dok se žestoke bitke sele sa istoka na jug Ukrajine, ruske vlasti saopštile su da je Ukajina dronom napala Crnomorsku flotu u Sevastopolju. Iako je zvanični Kijev ove navode negirao, odgovor Vladimira Putina ubrzo je stigao - Rusija će moćnim hipersoničnim raketnim sistemima "Cirkon" uzvratiti udarac koji Ukrajina tvrdi da nikada nije ni nanela.

13:03 - Peskov: Dobra prilika da se testira primena sporazuma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je danas isplovljavanje prvog broda sa žitaricama iz ukrajinske luke Odesa kao "veoma pozitivan razvoj događaja" i ocenio da je to dobra prilika da se testira primena sporazuma, koji su postignuti u Istanbulu.

Peskov je dodao da Moskva očekuje da će sve strane poštovati sporazume o izvozu ukrajinskog žita.

"Hajde da se nadamo da će sve strane poštovati dogovore kako bi oni efikasno funkcionisali", rekao je Peskov obraćajući se novinarima.

1 / 5 Foto: Profimedia

12:33 - Ukrajina pokreće portal za praćenje dece

Ukrajina pokreće portal za praćenje ukrajinske dece pogođene ruskim ratom. Pod nazivom „Deca rata“, platforma ima za cilj da pomogne roditeljima i organima za sprovođenje zakona da prikupe informacije o deci ubijenoj u ratu i o deci koja su nestala ili su prisilno deportovana u Rusiju.

12:03 - Rusi: U poslednja 24 časa ubili smo 250 Ukrajinaca

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je tokom poslednja 24 časa ubijeno najmanje 250 ukrajinskih pripadnika vojske, a da je isto toliko povređeno.

Ministarstvo u izveštaju takođe navodi i da je oboreno 13 ukrajinskih dronova.

11:38 - Lajen: Moramo da se pripremimo za najgore sa gasom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi EU trebalo da se pripremi za najgoru moguću situaciju kada je reč o snabdevanju gasom.

„Moramo ostati jedinstveni jer su oni jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigde drugde. S obzirom na to da je Rusija već delimično ili potpuno prekinula isporuku gasa za 12 zemalja članica, svi moramo biti spremni na najgore“, rekla je Fon der Lajen.

1 / 4 Foto: Profimedia

11:08 - Gutereš pozdravio polazak prvog broda iz Odese

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je današnje isplovljavanje iz ukrajinske luke Odesa prvog komercijalnog broda sa žitericama od 26. februara.

Gutereš je poručio da je humanitarni imperativ da se obezbedi da se postojeće žitarice i druge prehrambene namirnice nađu na globalnom tržzištu.

Istakao je da je brod, koji je krenuo za libanski Tripoli, natovaren sa 26.537 tona kukuruza, prvi koji je isplovio u skladu sa sporazumom iz Istanbula o izvozu žitarica brodovima iz luka u Crnom moru, koji je potpisan 22. jula.

10:38 - Olena Zelenska: Iskustvo Izraela nas inspiriše

Supruga predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Olena Zelenska, izjavila je da njena zemlja vidi Izrael kao izvor inspiracije za izdržljivost, imajući u vidu da je bio dugo suočen sa napadima svojih suseda.

"Nije preterano reći da iskustvo Izraela u prošlosti inspiriše gradjane Ukrajine. Mi vidimo snagu i moć izdržljivosti Izraelaca u teškoj situaciji u kojoj je Izrael bio tokom mnogih godina i vaša izdržljivost služi nam kao primer", rekla je Zelenska.

Osvrćući se na pomoć Izraela Ukrajini koja se uglavom ograničava na humanitarnu Zelenska je rekla da njena zemlja ceni sve što može joj se pruži, posebno lečenje ranjenih Ukrajinaca.

Olena Zelenska
Olena Zelenskafoto: Printscreen/youtube/Guardian News

10:08 - Danas stupa na snagu embargo na uvoz uglja

Danas je stupio na snagu embargo EU na uvoz uglja iz Rusije. Mera je uključena u peti paket sankcija usvojen početkom aprila.

09:38 - Ukrajina: Rusija izgubila 41.000 vojnika

Prema procenama Oružanih snaga Ukrajine, od početka rata u Ukrajini Rusija je izgubila više od 41.000 vojnika, 1,768 tenkova, 223 aviona i 190 helikoptera.

09:19 - Rumunska vojska uništila plutajući minu u Crnom moru

Rumunska vojska izvršila je kontrolisanu eksploziju morske mine, koja je plutala u blizini obale na Crnom moru, saopštilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje.

Mine su počele da plutaju Crnim morem nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, a rumunski, bugarski i turski vojni ronilački timovi su deaktivirali mine koje su se našle u njihovim teritorijalnim vodama.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu da su postavljale mine.

08:49 - Prvi brod sa žitaricama napustio Odesu

Kako prenosi AFP, prvi prod u koji prevozi ukrajinske žitarice do Istanbula je upravo isplovio iz Odese.

08:25 - Bivši izaslanik Kremlja hitno hospitalizovan

Bivši specijalni izaslanik Kremlja Anatolij Čubajs (67), koji je podneo ostavku na to mesto zbog rata u Ukrajini, hospitalizovan je negde u Evropi zbog retke autoimune bolesti koja napada nervni sistem, objavila je ruska novinarka Ksenija Sobčak.

Čubajsu je dijagnostikovan Gilen Bareov sindrom, neurološki poremećaj u kom imunološki sistem napada sopstvena tkiva perifernog nervnog sistema i oštećuje periferni nervni sistem, prenela je Sobčak reči Čubajsa koje je napisao na Telegramu.

Kako navodne zapadni mediji, postoje sumnje i da je Čubajs zapravo otvovan.

Anatolij Čubajs
Anatolij Čubajsfoto: Profimedia

07:55 - Rusija preraspoređuje snage u južnu Ukrajinu

Rusija verovatno preraspoređuje značajan broj svojih trupa iz severnog dela Donbasa u južni deo Ukrajine tačnije gradu Hersonu, procenjuje britansko Ministarstvo odbrane

Kako navode, tokom poslednja četiri dana, Rusija je nastavila sa pokušajima taktičkih napada na osovinu Bahmut, severoistočno od Donjecka, uspevajući da sporo napreduje.

Stoga zaključuju da Rusija verovatno prilagođava operativni dizajn svoje ofanzive na Donbas nakon što nije uspela da napravi odlučujući operativni prodor prema planu koji je sledila od aprila.

07:29 - Uskoro iz Ukrajine isplovljava prvi brod sa žitaricama

Prvi brod sa žitaricama će kroz nekih sat vremena napustiti ukrajinsku luku, saopštilo je Tursko ministrastvo odbrane.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

07:08 - Granatariran Harkov, dvoje povređenih

Dve osobe su povređene u jutrošnjem granatiranju Harkova.

Šef regionalne državne administracije Oleg Sinegubov rekao je da je Rusija napala okrug Saltiv na severoistoku grada i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.