OGLASIO SE CRVENI KRST: Žele pristup GRANATIRANOM ZATVORU
Rat, Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

ratno stanje

OGLASIO SE CRVENI KRST: Žele pristup GRANATIRANOM ZATVORU

Ukrajinska vojska negirala je danas da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

Objavljeno:

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je danas da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

„MKCK je ponudio podršku u evakuaciji ranjenih i doniranju sanitetskog i forenzičkog materijala i zaštitne opreme. Trenutno, naš prioritet je da obezbedimo da ranjeni dobiju spasonosnu terapiju i da se sa telima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je MKCK zatražio pristup kako bi utvrdio zdravstveno stanje svih ljudi prisutnih na licu mesta u trenutku napada i da je ta organizacija u kontaktu sa njihovim porodicama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Ruska vojska
foto: Printscreen/Twitter/@ChristopherJM

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Kako je navedeno, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.

U saopštenju stoji da je povređeno i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Ukrajinska vojska negirala je danas da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

Ruska vojska, Rusija, Artiljerija, Haubice
foto: Printscreen/Youtube/Sputnik

„Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Jelenovka u Donjeckoj oblasti gde su smešteni i ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj – da optuži Ukrajinu za „ratne zločine“, a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije“, naveo je ukrajinskki generalštab, prenosi Rojters.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.