(BLOG UŽIVO) 156. DAN RATA: Savetnik ukrajinskog ministra objavio je fotografiju GRANATIRANOG ZATVORA
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN, EPA/Sgt David Hicks Handout, EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

RAT U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) 156. DAN RATA: Savetnik ukrajinskog ministra objavio je fotografiju GRANATIRANOG ZATVORA

Prvi brod sa žitom može da napusti luku Odesa u toku dana

Objavljeno: 23:20h

Danas je 156. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

21:17 - Rus u SAD optužen je za regrutovanje političkih grupa

Ruski operativac koji je radio za jednu od glavnih obaveštajnih službi Kremlja optužen je za regrutovanje političkih grupa u SAD kao i da promovišu prorusku propagandu, i u vreme ruske invazije na Ukrajinu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Aleksandr Viktorovič Jonov je optužen da je koristio grupe na Floridi, Džordžiji i Kaliforniji za širenje prokremaljskih stavova, a tužioci ga optužuju da je finansirao putovanja u Rusiju i plaćao konferencijska putovanja za članove grupa.

On je pred federalnim sudom na Floridi optužen za zaveru da se američki građani ponašaju kao ilegalni agenti ruske vlade.

Trenutno nije u pritvoru.

21:12 - SAD uvele nove sankcije Rusiji

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije za dve osobe iz Rusije i četiri entiteta koje optužuju za podršku "globalnom zloćudnom" uticaju Kremlja i operacijama mešanja u izbore, uključujući SAD i Ukrajinu.

Među sankcionisanim pojedincima nalaze se Aleksandr Viktorovič Ionov i Natalija Valerijevna Burlinova, dok se među sankcionisanim subjektima nalaze Antiglobalizacijski pokret Rusije (AGMR), Ionov Transkontinental, STOP-imperijalizam i Centar za podršku i razvoj javne inicijative Kreativna diplomacija.

20:59 - Savetnik ukrajinskog ministra objavio je fotografiju granatiranog zatvora

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je fotografiju granatiranog zatvora gde proruski separatisti drže zarobljene ukrajinske zatvorenike iz Azovstala.

„Ruska propaganda kaže da je Ukrajina ubijala ratne zarobljenike sa Azovstala, da je ubijala naše heroje. Kažu da se ubijamo. Pa zar mi ubijamo svoje civile i decu? Kastriramo se? Silujemo sami sebe? Pljačkamo sami sebe? Koliko? potrebno je više dokaza da se dokaže da je Rusija terorista?" napisao je.

20:56 - Lavrov: Američke sankcije komplikuju prehrambenu krizu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu u današnjem telefonskom razgovoru da američke sankcije "samo komplikuju globalnu situaciju sa hranom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Ministar je posebno skrenuo pažnju na činjenicu da je globalna situacija sa hranom dodatno zakomplikovana američkim sankcijama", saopštilo je ministarstvo, prenosi TAS S.

20:10 - Blinken razgovarao s Lavrovom o oslobađanju Amerikanaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, od kojeg je zatražio oslobađanje dvoje pritvorenih Amerikanaca i da Moskva ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine. To je bio prvi telefonski razgovor Blinkena i Lavrova od početka ruske vojne operacije u Ukrajini 24. februara, navode agencije. Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan". On je istakao da je od ruske strane zatražio oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana i da je razgovor sa šefom ruske diplomatije pre svega bio usmeren na predlog Vašingtona upućen Moskvi da dvoje državljana SAD budu oslobođeni.

20:00 - Markelov: Isporuka turbine Nemačkoj iz Kanade mimo ugovora

Zamenik izvršnog direktora Gasproma Vitalij Markelov izjavio je danas da isporuka gasne turbine za Severni tok 1 Nemačkoj iz Kanade nakon remonta nije u skladu sa ugovorom. On je rekao i da je Siemens Enerdži, koji servisira opremu za Severni tok 1, uspeo da otkloni samo četvrtinu pronađenih kvarova, preneo je Rojters. Istakao je da će, čim budu otklonjeni problemi, snabdevanje gasom preko Severng toka 1 biti obnovljeno.

17:53 - Letonija nastavila da kupuje ruski gas, ali preko posrednika

Letonija je nastavila da kupuje ruski prirodni gas čak i nakon što je odbila zahtev Moskve za plaćanje u rubljama, izjavio je direktor letonske gasne kompanije "Letonski gas" za domaći list Delfi. „Kompanija Letonski gas i sada kupuje gas, ali ne od Gasproma jer ne možemo da platimo Gaspromu. Imamo drugog dobavljača“, rekao je predsednik tog preduzeća Aigars Kalvitis, koji nije otkrio ime posrednika koji ih snabdeva ruskim prirodnim gasom, prenosi Raša tudej.

17:45 - Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini

16:51 - Kuleba: Razočaran sam što grčke kompanije pomažu Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izrazio je danas razočaranje što, kako je rekao, brodske kompanije iz Grčke nastavljaju da obezbeđuju Rusiji tankere za prevoz nafte morem i tako joj pomažu da zaradi.

"Nemamo pritužbi na grčku vladu, vidimo njenu doslednu poziciju unutar EU, podršku sankcijama i davanju kandidature Ukrajini za članstvo u EU. Zato smo veoma iznenađeni stavom grčkih brodskih kompanija, koje nudeći svoje tankere, zapravo pomažu Rusiji", rekao je Kuleba.

16:37 - Zelenski posetio vojnu bolnicu u Odesi

Za vreme posete Odesi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odvojio je vreme poseti povređene vojnike u tamošnjoj bolnici.

16:17 - Moldavija produžila vanredno stanje za 60 dana

Parlament Moldavije izglasao je produženje vanrednog stanja za još 60 dana, nakon što je vlada poručila da su joj i dalje potrebna posebna ovlašćenja kako bi se izborila sa posledicama ruske invazije na Ukrajinu.

15:57 - Ruskom vojniku smanjena kazna na 15 godina zatvora

Apelacioni sud u Kijevu preinačio je kaznu ruskom vojsci Vadimu Šišimarinu, osuđenom za ubistvo civila u na severoistoku Ukrajine.

Doživotna kazna mu je zamenjena sa 15 godina zatvora.

Tenkista Šišimarin, 21, postao je prvi ruski vojnik kome se sudilo za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/CNN

15:37 - Kličko: Rusi žele da nas vrate u SSSR

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je za N1 Slovenija da Rusi nikada nisu prihvatili želju Ukrajine da bude demokratska država i deo evropske porodice.

"I žele da nas vrate u SSSR, da ponovo izgradimo rusko sovjetsko carstvo", poručio je Kličko.

1 / 4 Foto: Profimedia

15:20 - Novi ruski napad na Kramatorsk

Rusija nastavlja sa napadima na ukrajinske gradove, a meta današnjeg napada bio je grad Kramatorsk, u oblasti Donjeck. U ruskom napadu na ovaj grad pričinjena je velika materijalna šteta na više stambenih objekata. Oštećeni su brojni objekti i vozila. Neke od kuća nakon napada zahvatio je plamen, pa su intervenisali vatrograsci.

15:14 - Kako izgleda situacija na ukrajinskom frontu?

15:01 - Ukrajina: U Rusiju prisilno odvedeno 5.600 dece

Ukrajinska strana tvrdi da je u Rusiju prisilno deportovano više od 5.600 dece.

14:43 - Linde: 2/3 NATO zemalja ratifikovale prijem Švedske i Finske

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde saopštila je da je 2/3 NATO zemalja ratifikovalo protokol o pristupanju Švedske i Finske Alijansi.

"Dve trećine svih NATO saveznika ratifikovalo je protokol o Švedskoj i Finskoj. Zahvalni smo vam na podršsci i brzoj ratifikaciji. Mi smo NATO", navela je Linde.

14:23 - Ovo su tenkovi koje Severna Makedonija šalje Kijevu

14:04 - Kuleba: Rusi su granatiranjem zarobljenika počinili užasan ratni zločin

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba prokomentarisao je napad na zatvor u Donjecku, u kojem su bili smešteni zarobljeni vojnici iz Marijupolja.

"Rusija je počinila još jedan zastrašujuć ratni zločin granatiranjem zatvora u okupiranoj Olevinki, u kojem su držali ukrajinske ratne zarobljenike. Pozivam se partnere da snažno osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i proglase Rusiju terorističkom državom", napisao je Kuleba.

13:45 - Ukrajina spremna da isporučuje žito iz 2 crnomorske luke

krajina je spremna da počne da isporučuje žito iz dve crnomorske luke u skladu sa sporazumom postignutim uz posredovanje UN, ali nije određen datum za prvu isporuku, izjavio je danas ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

On je rekao novinarima u južnoj luci Odesi da je 17 brodova zarobljenih tokom petomesečne blokade ukrajinskih crnomorskih luka već natovareno žitom, a da je utovar u još jedan brod u toku.

13:27 - Moldavija će u slučaju napada tražiti pomoć od Rumunije

Moldavija će se obratiti Rumuniji za pomoć u slučaju vojne pretnje Rusije, rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu.

13:11 - Peskov: Razgovor Putina i Bajdena nije u planu

Za sada ne postoje planovi za organizovanje telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

"Nema takvih planova", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li bi posle razgovora Entoni Blinken - Sergej Lavrov, mogao da usledi i razgovor predsednika Rusije i Amerike.

1 / 5 Foto: Profimedia

12:52 - Medvedev otkrio s kim Rusija želi da podeli Ukrajinu

Bivši predsednik Rusije i zamenik predsedavajućeg Saveta za bezbednost od početka ruske invazije na Ukrajinu izneo je čitav niz opasnih, ali i suludih pretnji. Ipak, čini se da je poslednjom objavom na Telegramu, u kojoj je predstavio svoju viziju izgleda Evrope nakon rata, prevazišao sebe.

Naime, na mapi koju je objavio, teritoriju Ukrajine čini samo Kijev i njegovo predgrađe, dok je ostatak teritorije podeljen između Rusije, Poljske i Rumunije.

12:32 - Zelenski stigao u Odesu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je u Odesu iz koje bi trebalo da tokom današnjeg dana počne izvoz zarobljenih žitarica.

12:12 - Severna Makedonija poslala tenkove ukrajinskoj vojsci

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije potvrdilo je da su snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama, a na kojima se vidi transport tenkova, autentični i da je reč o tenkovima koje Skoplje šalje kao donaciju Ukrajini.

Ministarstvo odbrane navelo je da je reč o tenkovima koji su deo tenkovskog bataljona koji uskoro treba da bude rasformiran.

1:52 - Lavrov: Uskoro ćemo predložiti datum za razgovor sa Blinkenom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva uskoro predložiti datum za telefonski razgovor za američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Blinken je u sredu saopštio da je Vašington dao "značajnu ponudu" kako bi se omogućilo oslobađanje američke košarkašice Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana koji su u zatvoru u Rusiji.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

11:35 - Raste crni bilans u Jelenovki

Donjecka Narodna Republika je objavila da porastao broj stradalih prilikom ukrajinskog granatiranja zatvora u Jelenovki porastao na 53, dok je ranjeno 75 osoba.

11:15 - Orban: Do mira u Ukrajini samo kroz dogovor Rusija-SAD

Zapadna vojna strategija u vezi sa rusko-ukrajinskim konfliktom ne funkcioniše, a mir u Ukrajini se može postići samo kroz razgovore sa Rusijom i SAD, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

"Zapadna vojna strategija ne radi, omanula je", rekao je Orban, dodavši da su šanse za mir u Ukrajini male bez pregovora Rusije i Amerike.

1 / 6 Foto: Profimedia

10:55 - Nemački ministar oštro o Rusima zbog Severnog toka 1

Ministar privrede Nemačke Robert Habek optužio je ruske vlasti za laž u vezi turbine za gasovod Severni tok 1. U razgovoru sa građanima u Bajrojtu, Habek je kazao da se turbina, koja je bila na remontu u Kanadi, nalazi od ponedeljka prošle nedelje u Nemačkoj.

„Svi papiri su sređeni. Rusija se, međutim, protivi da turbinu preuzme2, tvrdi Habek.

10:35 - Procurio detaljan Putinov plan napada na Ukrajinu

Novinska agencija Rojters objavila je rezultate svoje istrage o planovima ruskog predsednika Vladimira Putina za osvajanje Ukrajine. Objavljeni su i dokazi da je Kremlj planirao rat i da su još pre invazije krenuli da ubacuju svoje tajne agente u državni aparat u Ukrajini. Navodno su smatrali da će im to omogućiti da svrgnu vladu u Kijevu.

1 / 5 Foto: Profimedia

10:15 - Najmanje 5 mrtvih u napadu na Mikolajev

Najmanje pet osoba je poginulo, a sedam je ranjeno u napadu koji se dogodio u blizini autobuske stanice u Mikolajevu, saopštio je regionalni guverner Vitalij Kim.

10:05 - Napad na zatvor u DNR: 40 mrtvih, 130 povređenih

Najmanje 40 ljudi je poginulo, a 130 je ranjeno kada su ukrajinske oružane snage granatirale zatvor u Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Repulici (DNR), gde se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici, saopštio je danas prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov.

Bezsonov je na Telegramu naveo da su ukrajinske snage, koje su izvele napad tokom noći, najverovatnije koristile višecevni bacač raketa HIMARS, prenose RIA novosti. "To je bio direktan udarac na baraku sa ratnim zarobljenicima. Posledica je, za sada, 40 ubijenih i 130 ranjenih", naveo je on i upozorio da bi te brojke mogle da rastu.

09:57 - Podoljak: Rusija je zemlja kanibala

Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimir Zelenskog napomenuo je da propagandisti Rusije oduševljeno pokazuju kako je grupa ruskih-tiranina osakatila ukrajinskog zarobljenika.

"Svet mora da shvati: Rusija je zemlja kanibala koji uživaju u mučenju i ubistvima. Ali ratna magla neće pomoći da se izbegne kazna za dželate. Identifikovaćemo i doći do svakog od vas", naveo je Podoljak.

09:29 - Napad kasetnim bomabama na jugu: Ima žrtava, hitna pomoć je stigla

Oleksandar Sjenkijevič, gradonačelnik Nikolajeva, na svom Telegram kanalu objavio je da su u jednom od naselja u tom gradu pale ruske kasetne bombe.

"Ima žrtava, hitna pomoć je stigla", rekao je Sjenkijevič te pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

08:22 - RIA: Prvi brod sa žitom napustiće Odesu u toku dana

Prvi brod sa žitom može da napusti luku Odesa u toku dana, rekao je upućen izvor za agenciju RIA Novosti.

"Planirano je danas, ako ne bude više sile", rekao je taj izvor, ne navodeći šta bi se moglo podrazumevati pod "višom silom".

Predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su 22. jula sporazume o izvozu ukrajinskog žita i ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda, dodaje agencija.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

08:10 - Fotografija iz Marijupolja - simbol otpora Rusiji

Fotografija na kojoj se vidi devojka koja nosi majicu sa natpisom "Ukrajina" dok prkosno pokazuje srednji prst prema zgradi delimično uništenoj ruskim granatiranjem brzo postaje simbol ukrajinskog otpora u lokalnim medijima. Fotografija je navodno snimljena u Marijupolju, prenosi Gardijan.

07:53 - Proruske vlasti: Ispaljeno više od 20 granata na Donjecku oblast

Ukrajinski vojnici su za pola sata ispalili više od 20 granata na Donjecku oblast, objavljeno je na Telegram kanalu predstavništva jednostrano proglašene Donjecke Narodne Republike.

07:44 - Britanija: Rusi sve više koriste plaćenike iz Vagnera

Ruskoj privatnoj vojnoj firmi Vagner verovatno je dodeljena odgovornost za određene linije fronta u istočnoj Ukrajini jer se Rusija suočava sa velikim nedostatkom borbene pešadije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane jutros u redovnom izveštaju.

"Od marta, ruska privatna vojna kompanija (PMC) Vagner Grup radi u istočnoj Ukrajini u koordinaciji sa ruskom vojskom. Vagneru je verovatno dodeljena odgovornost za određene sektore linije fronta, na sličan način kao i normalnim vojnim jedinicama. Ovo je značajna promena u odnosu na prethodno angažovanje grupe od 2015. godine, kada je obično obavljala različite misije od velikih redovnih ruskih vojnih aktivnosti. Ovaj novi nivo integracije dodatno podriva dugogodišnju politiku ruskih vlasti poricanja veza između PMC-a i ruske države", navodi se.

07:42 - Gradonačelnik: Dva udara na Harkov od jutros

Ruske snage gađale su jutros dva puta centralni deo Harkova, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođene dvospratna kuća i jedna od visokoškolskih ustanova, prenosi Unian. Za sada nema informacija o žrtvama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.