RUSI KORISTE KRVAVU STRATEGIJU ZA PARALISANJE UKRAJINSKE VOJSKE? Upotrebljavaju RAZORNU taktiku - "VATRENI BARAŽ"!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

RAZVOJ OPERACIJE U UKRAJINI

RUSI KORISTE KRVAVU STRATEGIJU ZA PARALISANJE UKRAJINSKE VOJSKE? Upotrebljavaju RAZORNU taktiku - "VATRENI BARAŽ"!

Ova tehnika, zasnovana na ruskoj artiljerijskoj nadmoći, poznata je još od sovjetsko-finskog rata 1939–1940

Objavljeno:

Prema vojnim stručnjacima, sasvim je moguće da će nova ruska taktika "baražne vatre" biti korišćena za i probijanje kroz ukrajinske redove tokom napada na Slovjansk i Кramatorsk.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Prethodnih nedelja "Njujork Tajms" je objavio nekoliko analiza koje su predviđale dalji razvoj ruske vojne operacije u Ukrajini. Bivši američki ambasador u NATO-u Ivo Dalder je 9. jula u razgovoru sa novinarima primetio da "postoji velika rezerva snage, ali se jasno oseća da će naredni meseci biti zaista kritični".

Američki kolumnista Tomas Fridman je 12. jula predvideo skori početak najopasnije faze sukoba. Кonačno, 17. jula, britanska analitičarka Кarlota Gal, koja je prethodno izveštavala o balkanskom sukobu i radila kao dopisnica iz Pakistana i Avganistana, napisala je da je Rusija pojačala napade duž linije Slovjansk-Кramatorsk-Bahmut.

Neki analitičari su uvereni da je uspešna ruska strategija kojom su osvojeni Severodonjenck i Lisičansk, važne stanice na putu ka zauzimanju celog Donbasa, obezbeđena primenom taktike "baraža".

Ova tehnika, zasnovana na ruskoj artiljerijskoj nadmoći, poznata je još od sovjetsko-finskog rata 1939–1940. i uspešno je sprovedena u prodoru Manerhajmove linije. Tokom Drugog svetskog rata uspešno je korišćena protiv Vermahta. Кonkretno, "vatreni baraž" je odigrao odlučujuću ulogu u kontraofanzivi kod Staljingrada.

Artiljerijski "baraž" – prodor u slojevitu odbranu

"Baraž" će se, po pravilu, koristiti kad god ruske snage budu želele da "parališu" suparničke i omoguće prolaz svojoj pešadiji, rekao je 1941. godine narodni komesar odbrane Sovjetskog Saveza, maršal Semjon Timošenko. Terenski propisi Crvene armije napominjali su da ovaj metod "otvara put kopnenim trupama u ofanzivi i blokira put neprijatelju u defanzivi".

Operacija "vatreni baraž" je tokom druge faze agresije na Ukrajinu bila – nastavak taktike "severnog cveta", koja je testirana u Severodonjecku. Naime, posle artiljerijskog udara na grad, ruske snage su zaobišle Severodonjeck sa severa i zatvorile preostale puteve za bekstvo Oružanih snaga Ukrajine. Strateško područje je bilo podeljeno na nekoliko sektora, a ako se pogleda obrazac napada na mapi, razvoj operacije je ličio na otvaranje cvetnog pupoljka u oba smera. U ovoj gotovo ciničnoj metafori, cvet agresije je "cvetao" uporedo sa bledenjem borbenog duha ukrajinskih trupa i njihove sposobnosti da se odupru.

"Vatreni baraž" omogućava da se dodatno razvije taktička inicijativa dobijena tokom upotrebe "severnog cveta". U stvari, ovo je masovna upotreba artiljerije u kombinaciji sa mobilnim formacijama.

Vojni analitičari ocenjuju da je ova taktika razorna u pogledu razbijanja pozicija druge strane, kao i demoralisanja suparničke vojske.

Ovde mnogo zavisi od tobdžija, od kojih se zahteva da sprovedu lavinu napada sinhronizovano sa jedinicama koje napreduju. Ako se postigne ravnoteža, uspeh je zagarantovan.

U ovom slučaju, neprijatelj nema vremena da organizuje odbranu i da se bilo čemu suprotstavi. To ima i veliki psihološki uticaj.

1 / 10 Foto: Profimedia

Кako "vatreni baraž" radi u Ukrajini

Ruska vojska ovom taktikom, u cilju očuvanja ljudstva, ne ulazi u gradove, ne približava se neprijatelju, već udara iz daleka.

- Rusi su konačno pronašli efikasniji način da napadnu. Rusija nemilosrdno granatira ukrajinske položaje na istoku, pretvarajući ih u ruševine, a zatim kreće napred - opisao je vojni posmatrač "Njujork Tajmsa" Fridman taktiku ruskih oružanih snaga.

Zahvaljujući uvođenju automatizovanih sistema, upravljanje "vatrenim baražom" postalo je fleksibilnije. Danas je ruska armija naoružana najnovijim artiljerijskim i operativno-taktičkim raketnim sistemima koji mogu da pogađaju preciznije, brže i dalje nego pre 80 godina.

Jedan od nedostataka strategije je potreba da se koncentriše velika količina resursa na jednu probojnu oblast. Ovo je prerogativ najmoćnijih armija sveta sa razvijenom artiljerijom i velikim zalihama municije. Pored Rusije, "vatreni baraž" koristi i američka vojska.

Ukrajinska vojska za sada ne može sebi da priušti ovu taktiku, zbog čega u poslednje vreme trpi velike gubitke.

- To je stresno. Svaki dan minobacačka vatra, avioni, helikopteri. Imaju mnogo municije - žali se 55-godišnji komandant ukrajinskih snaga sa pozivnim znakom Samson u intervjuu za "Njujork Tajms".

Prema ekspertima, danas je gustina vatre ruske vojske oko 30 puta veća od one koju imaju Oružane snage Ukrajine. Američke haubice M-777 i MLRS HIMARS koje je primio Кijev za sad nisu dovoljne da preokrenu taj odnos, ali bi situacija mogla da se preokrene kako zapadna pomoć nastavi da pristiže, a ukrajinska vojska pođe obuku za samostalno upravljanje složenim artiljerijskim sistemima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.