(UŽIVO) PESKOV: ŠREDER JE U MOSKVI! Erdogan dolazi kod Putina!
Odesa, Foto: Profimedia

153. dan rata u ukrajini - IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) PESKOV: ŠREDER JE U MOSKVI! Erdogan dolazi kod Putina!

"Sve dok ne prestanu da podržavaju terorističke organizacije da deluju protiv naše zemlje, ne bi trebalo da očekuju pozitivan pristup od nas", rekao je Erdogan za televiziju TRT, prenosi Anadolija.

Objavljeno: 16:39h

Danas je 153. dan rata u Ukrajini.

16:12 Medvedev: Za Evropu uskoro dolazi jaka zima

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas, komentarišući gasnu krizu zbog rata u Ukrajini, da "uskoro dolazi" zima u Evropu, a da su "alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem skupa ili jednostavno nerealna".

"Uskoro dolazi jaka zima. Niko nije otkazao zimu, a alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem su skupa ili jednostavno nerealna", rekao je bivši predsednik Rusije.

15:42 Rusija nije obavestila NASA o povlačenju sa MS S

Rusija još uvek nije obavestila NASA-u o nameri da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice 2024. godine, rekao je Robin Gatens, predstavnica američke kosmičke agencije.

Rusija je odlučila da se povuče iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MS S) posle 2024. godine, a sve obaveze prema partnerima će biti ispunjene, izjavio je ranije danas novi šef Roskosmosa Juri Borisov nakon sastanka sa predsednikom države Vladimirom Putinom

Gatens je rekla da ruske kolege nisu ništa još kazali o toj nameri, kao što je predviđeno međuvladninim ugovorom na MS S.

15:12 Erdogan dolazi kod Putina 5. avgusta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan boraviće 5. avgusta u jednodnevnoj poseti ruskom letovalištu Soči, saopštio je njegov kabinet.

Rojters prenosi da za sada nisu dostupni dodatni detalji, ali se očekuje da će se on sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

14:29 Makron: Hrana i energija su rusko oružje

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali "rusko ratno oružje", odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom.

Kamerun, gde je Makron započeo posetu Africi, bori se, kao i mnoge zemlje u razvoju, s povećanim cenama nafte, đubriva i prehrambenih proizvoda. Zbog nestašice goriva prošle nedelje u glavnom gradu Jaundeu stvorili su se veliki redovi na benzinskim stanicama.

13:49 Borisov:Rusija se povlaci sa MS S posle 2024. godine

Rusija je odlučila da se povuče iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MS S) posle 2024. godine, a sve obaveze prema partnerima će biti ispunjenje, izjavio je danas novi šef Roskosmosa Juri Borisov nakon sastanka sa predsednikom države Vladimirom Putinom.

13:48 EU obnavlja sankcije Rusiji do januara 2023.

Evropska unija odlučila je da obnovi sankcije Rusiji za još šest meseci, do kraja januara 2023. godine. Odluka, formalnost koju su doneli ministri energetike EU, odnosi se na sankcije koje su prvi put uvedene 2014. i značajno proširene nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine.

13:01 Peskov: Šreder je u Moskvi

Kremlj je u utorak saopštio da veruje da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u Moskvi.

Gerhard Šreder
foto: Profimedia

"Koliko znamo, on je u Moskvi", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li je Kremlj upoznat sa izveštajima da je Šreder otputovao u Moskvu u utorak.

"Nema sastanka kao takvog, ali ne isključujemo mogući kontakt", dodao je.

Šreder je bio ključna figura u energetskim vezama Nemačke i Rusije, obavljajući funkciju kancelara Nemačke od 1998. do 2005. godine pre nego što je preuzeo kontroverznu poziciju u nadzornom odboru ruske naftne kompanije Rosnjeft koju kontroliše Kremlj.

12:30 Rusija: Uništili smo osam ukrajinskih skladišta naoružanja

Ruske oružane snage uništile su osam ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u južnoj Mikolajevskoj oblasti i u istočnoj Donjeckoj oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu u utorak.

12:20 EU postigla dogovor o hitnom planu za gas

Ministri energetike iz EU složili su se oko plana za smanjenje upotrebe gasa u celom bloku zbog straha da bi Rusija mogla da zaustavi isporuke, javlja Dojče vele. Sporazum je objavila Češka, koja je trenutno na čelu rotirajućeg predsedavajućeg EU.

"Ovo nije bila nemoguća misija!", napisalo je češko predsedništvo na Tviteru.

11:31 Zaharova: EU isporukom oružja Ukrajini zatvara oči pred korupcijom

EU, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Svih poslednjih pet meseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem, na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbednost EU i njenih građana“, rekla je Zaharova.

11:05 5.000 civila pokušava da pobegne iz Zaporožja

Kako prenose ukrajinske vlasti, ruske snage drže više od 5.000 ljudi u redu na kontrolnom punktovima na izlazu iz Zaporožja.

Prema njihovim navodima ruske snage propuštaju samo do 150 automobila dnevno, što dovodi do stvaranja velikih kolona na izlazu iz grada.

10:40 Kako su Patrušev i Šojgu „izbrisani“ iz Putinovog užeg kruga

Iako već mesecima kruže glasine o potresima u vrhu Kremlja, prvi čovek Rusije Vladimir Putin nikada nije komentarisao navode o promenama u krugu njegovih najodanijih saradnika, poznatih kao "siloviki".

Neformalna potvrda stigla je kada je lider Rusije održao sastanak Saveta za bezbednost sa kog su primetno izostala dvojica zvaničnika - ministar odbrane Sergej Šojgu i sekretar pomenutog Saveza Nikolaj Patrušev.

Sergej Šojgu
foto: Profimedia

10:28 Habek: Putin ima gas, mi snagu

Ministar privrede Nemačke Robert Habek poručio je Nemcima da svi moraju shvatiti da je situacija sa gasom ozbiljna.

Nakon najave Gasproma u vezi daljeg smanjenja isporuke gasa kroz gasovod Severni tok 1, Habek je naglasio da se zemlja nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji.

"Vreme je da to sada svi razumeju. Nemačka mora smanjiti potrošnju gasa i na tome radimo. Moramo da poručimo Putinu da on gas, ali i da mi imamo snagu ", rekao je Habek.

10:17 Harkov pun kratera nakon ruskog napada

Marija Avdejeva, ukrajinska ekspertkinja za međunarodnu bezbednost objavila je video na kom se vidi krater koji je, kako tvrdi, ostao nakon ruskog napada na Harkov preko noći.

„Dve eksplozije su me "digle" iz kreveta u 4:40 ujutru. Rusija je iz Belgoroda ispalila rakete S-300 na Harkov. Jedna je pogodila dečiji fudbalski teren, a druga ulaz u metro. Teroristička država otvoreno napada civilne objekte“, napisala je Avdejeva.

09:57 Ruski ambasador: U SAD vlada rusofobija, nemaju pravu sliku o nama

Ruska ambasada u SAD saopštila je danas da su izjave američkog Stejt departmenta o rastućoj izolaciji Rusije ispod svake kritike, kao i da su ih pokrenuli američki zvaničnici, kako su naveli, rasplamsale mašte.

"Obratili smo pažnju na izjavu službe za štampu Stejt departmenta da naša zemlja navodno postaje izopštena. Rusko rukovodstvo aktivno je uključeno u međunarodne poslove. Još jedna potvrda toga je gust raspored afričke turneje ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova", navodi se u saopštenju ruskih diplomata.

Kako su naveli u saopštenju, pokušaji da se Rusija predstavi kao izolovana zemlja izazvani su "raspaljenom maštom" američkih zvaničnika koji sve više gube vezu sa stvarnošću.

"Važno je napomenuti da težnja diplomatskog resora SAD, zasićena rusofobijom, da iskrivi stvarnu sliku događaja, izaziva nedoumice ne samo kod nas, nego i kod lokalnih medija", kaže se u saopštenju.

09:41 Češki ministar: Putin će nastaviti sa prljavim igrama

Gaspromov plan da smanji isporuke gasa Evropi pokazuje da zemlje EU moraju da pristanu da smanje upotrebu ruskog gasa tokom ove zime, kaže češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

„Putin će nastaviti da igra svoje prljave igre zloupotreba i ucenjivanja gasom“, rekla je Sikela.

09:24 Zelenski: Na rat gasom odgovoriti jačim sankcijama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je Evropu da odgovori na ruski "rat gasom" tako što će pojačati sankcije Moskvi.

"Ucenjivanje Evrope gasom, koje se samo pogoršava svakog meseca, potrebno je terorističkoj državi kako bi pogoršala život svakog Evropljanina. I to se zapravo može shvatiti kao podsticaj da osmi paket sankcija EU bude značajno jači nego prethodnih sedam nedavno odobrenih", naglasio je Zelenski.

Ocenio je da postoje nove pretnje gasom Evropi i naveo da Rusija neće nastaviti da snabdeva gasom evropske zemlje, iako je obavezana ugovorom.

Zelenski tvrdi da Moskva "sve to namerno radi" kako bi maksimalno otežala Evropljanima da se pripreme za zimu.

08:51 Nemačko oružje stiglo u Ukrajinu

Prvih šest britanskih protivvazdušnih raketnih sistema Stormer HVM i sistema protivvazdušne odbrane Gepard koje je isporučila Nemačka stigla je u Ukrajinu.

Viši savetnik predsednika Anton Heraščenko objavio je na Tviteru kratak video snimak raketnih sistema i napisao: "Siguran sam da će ih naši ratnici veoma dobro iskoristiti!"

07:58 Moldavija: Plašimo se ruske invazije

"Mogućnost da bi Moldavija mogla da postane sledeća teritorija koju će Rusija izvršiti invaziju još uvek je hipotetički scenario", rekla je premijerka Natalija Gavrilica za CNN.

Kako je rekla, u Moldaviji su zabrinuti, posebno ako se vojna dejstva pomere dalje na jugozapadni deo Ukrajine i ka Odesi. Dodala je da je Moldavija je ekonomski najteže pogođena država posle Ukrajine ovim ratom.

"Videli smo već veoma visoku inflaciju. Inflacija u junu bila je 32 odsto", rekla je.

07:26 Erdogan: Nema kompromisa o članstvu Švedske i Finske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska neće zauzeti pozitivan stav prema nastojanjima Švedske i Finske za članstvo u NATO, osim ako ne ispune svoja obećanja o borbi protiv terorizma.

"Sve dok ne prestanu da podržavaju terorističke organizacije da deluju protiv naše zemlje, ne bi trebalo da očekuju pozitivan pristup od nas", rekao je Erdogan za televiziju TRT, prenosi Anadolija.

07:25 Rusija premešta konvoje vojne opreme u Herson

Konvoji ruske vojske viđeni su kako se kreću kroz Melitopolj, u pravcu Hersona, objavljeno je na Telegram nalogu ukrajinskih oružanih snaga.

"Prvi konvoj je prošao oko 10 sati u ponedeljak sa zabeleženim do 25 BMD", navodi se.

Oko 12 časova kolona tenkova i oklopnih transportera prošla je kroz obližnje selo Novopilipivku, dodali su zvaničnici. Treća kolona je u 14 časova prošla pored Novog Melitopolja sa PVO sistemima Osa.

07:23 Odesa ponovo na meti udara, gađane civilne mete

Ruske snage su još jednom gađale lučki grad Odesu na jugu Ukrajine. Prema navodima lokalnih zvaničnika, gađane su privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima.

"Raketni napad na Odesu strateškim avionima", naveo je šef vojne administracije regiona Serhii Bratčuk i dodao da će kasnije objaviti više detalja u Telegramu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Podsećamo, u subotu, 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum sa Kijevom da dozvoli nadgledani izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka, Rusija je gađala Odesu udarima krstarećih raketa. Zelenski je napad nazvao očiglednim "varvarstvom", pokazujući da se Moskvi ne može verovati da će sprovesti dogovor. Pošiljke koje izvoze ukrajinski brodovi odvijale bi se preko Odese.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.