ON JE PUTINOV ČOVEK IZ SENKE? Kažu da mu "ŠAPUĆE OTROV NA UVO" i da je "ĐAVO NA NJEGOVOM RAMENU"
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

NAGAĐANJA?

ON JE PUTINOV ČOVEK IZ SENKE? Kažu da mu "ŠAPUĆE OTROV NA UVO" i da je "ĐAVO NA NJEGOVOM RAMENU"

Otkako je Putin imenovan za šefa FSB i počeo svoj uspon, Patrušev je bio pored njega

Objavljeno:

Iznenadna pojava Nikolaja Patruševa nakon više od dve decenija naglasila je njegovu ulogu kao pokretačke snage Kremlja.

Neko vreme čak je izazvala pitanja oko toga da li on želi da se pozicionira da preuzme dužnost od Vladimira Putina, usred upornih spekulacija o zdravlju ruskog predsednika.

Patrušev je bio vodeća ličnost iza nove bezbednosne strategije Rusije, objavljene u maju 2021. U njoj se navodi da Rusija može da koristi "metode sile" da odgovori na neprijateljske akcije stranih zemalja.

Kad je Putin uoči invazije na Ukrajinu održao poslednji sastanak svog Saveta bezbednosti, moćnog tela u kojem je Patrušev sekretar, delovalo je da je njegov “jastreb” dominirao prostorijom, piše “Vašington post”. Blizak Putinov saveznih iz zajedničkih dana u KGB-u u Sankt Peterburgu, Patrušev je rekao ruskom predsedniku da su Sjedinjene Američke Države iza tenzija u Istočnoj Ukrajini i da nastoje da orkestriraju kolaps Rusije.

"Naš zadatak je da branimo teritorijalni integritet naše zemlje i naš suverenitet", istakao je u emitovanim komentarima.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Tvrdolinijaški avatar"

Patrušev, čija je pozicija ekvivalentna američkom nacionalnom bezbednosnom savetniku, izrazio je hladnoratovski pogled koji je pokrenuo Putinov rat. Otkako je Putin pokrenuo invaziju 24. februara, Patrušev je postao, kao je to opisao "Post", "tvrdolinijaški avatar militarističke Rusije".

Dok se činilo da je Putin u konfuziji u prva tri meseca invazije – čak je skoro nestao sa scene – Patrušev je uskočio da opravda invaziju i promoviše ruske ciljeve. On je u nizu intervjua za ruske novine prevideo kolaps Evrope pod teretom globalne krize hrane i izbeglica, te dezintegraciju Ukrajine na nekoliko država. Pozvao je na oživljavanje "istorijskih tradicija" u ruskom obrazovnom sistemu da se stvore "prave patriote", čak je zašao u ekonomsku politiku pozivajući na "strukturalnu perestrojku" koja bi delimično uključila novi suvereni sistem za određivanje kursa rublje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za "Vašington post" da su sugestije da se Patruševljeva uloga promenila – "izum".

- Patrušev je uvek bio aktivan u skladu sa svojom širokom sferom ovlašćenja – rekao je on, dodajući da je "predsednik naravno predsednik" i da Putin "u uslovima specijalne vojne operacije obavlja ulogu vrhovnog komandanta".

"Patriota"

Portparol Saveta bezbednosti Jevgenij Anošin takođe je porekao da Patrušev polaže pravo na bilo koju veću ulogu.

"On je patriota. On je državni akter koji je dugi niz godina posvećen Ruskoj Federaciji i Putinu", istakao je.

Za razliku od Putina koji je od početka invazije bio na samo dva puta u inostranstvu – u Tadžikistanu i potom u Turkemnistanu na Kaspijskom samitu u junu, kao i u Iranu ove nedelje – Patrušev je išao širom i popreko bivšeg Sovjetskog saveza, od čega nedavno u Jermeniji u junu na samitu ODKB - ruskoj verziji NATO - gde je kritikovao SAD zbog "bezobzirnog širenja NATO".

Takođe je stao u odbranu ruske enklave Kalinjingrad, preteći "ozbiljnom" odmazdom zbog blokade tranzita robe preko Litvanije zbog sankcija EU. U julu je na bezbednosnom samitu na ruskom Dalekom istoku pozvao na smanjenje "stranog učešća u projektima značajnim za ruski energetski sektor".

Putin ga sluša?

"Vašington post" piše da njegov uspon naglašava "uticaj tvrdolinijaških bivših KGB-ovaca koji se više od dve decnije bore protiv liberalnih tehnokrata da dopru do Putinovog uveta".

"Kad je Putin pokrenuo rat, delovalo je da je došao trenutak za Patruševa. Njegove ideje čine temelje odluka koje donosi Putin. On je jedna od nekoliko figura koje Putin sluša", rekla je Tatjana Stanovaja, osnivač ruske konsultantske kuće "R.Politik".

Andrej Kolesnikov, istraživač Fondacije Karnegi, rekao je da je Patrušev unazad pokazao da je "njemu dozvoljeno da objasni i razjasni Putinove misli". Čak i kad govori ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije jasno da li govori u ime Putina.

"Nije svima dozvoljeno da to rade… Diplomate često pokušavaju da pogode. Oni ne znaju šta Putin želi, ali Patrušev zna", istakao je.

"Šapuće mu otrov na uvo"

Otkako je Putin imenovan za šefa FSB i počeo svoj uspon, Patrušev je bio pored njega. Mark Galeoti, profesor Univerzitetskog koledža London, kaže da je Patrušev dugo bio "đavo na Putinovom ramenu koji šapuće otrov u njegovo uvo".

Patrušev je prvi put služio pored Putina tokom sedamdesetih u kontraobaveštajnom odeljenju KGB u tadašnjem Lenjingradu, a današnjem Sankt Peterburgu. U poslednje dve godine bio je jedan od nekolicine bliskih savetnika koji imaju redovan pristup Putinu, kako su "Postu" rekli izvori iz Moskve. Patrušev je, smatra Stanovaja, bio među retkim bezbednosnim savetnicima koji su verovatno znali za Putinovu odluku pre pokretanja invazije.

Skoro pet meseci kasnije, nijedan od njih možda neće videti, ili želeti da vidi izlaz.

"Putin je potreban nastavak rata. U uslovima rata on može da kontroliše društvo. Ako je mir, ljudi će početi da postavljaju pitanja zašto žive toliko loše", rekao je "Postu" jedan biznismen iz Moskve.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.