KISINDŽER OTKRIO KO BI BIO NAJBOLJI ZA PREGOVORE SA PUTINOM: Postoji jedan problem - MRTAV JE! (VIDEO)
Henri Kisindžer, Foto: Profimedia

poslao važno upozorenje

KISINDŽER OTKRIO KO BI BIO NAJBOLJI ZA PREGOVORE SA PUTINOM: Postoji jedan problem - MRTAV JE! (VIDEO)

Kisindžer je upozorio da suparnički odnosi SAD-a i Kine vode do rizika od globalne "katastrofe uporedive sa Prvim svetskim ratom"

Objavljeno:

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer kaže da geopolitika danas traži "Niksonovu fleksibilnost".

Kako ističe, to je neophodno da bi se ublažili sukobi između SAD-a i Kine, tj. Rusije i ostatka Evrope.

Kisindžer, koj je nedavno objavio novu knjigu "Liderstvo: Šest studija o svetskoj strategiji", upozorava da Kina ne bi trebalo da postane globalni hegemon i dodao da bi predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden trebalo da bude oprezan kada je reč o mešanju domaće politiku u "važnost razumevanja postojanosti Kine".

Henri Kisindžer
Henri Kisindžerfoto: Profimedia

"Bajden i prethodne administracije bili su previše pod uticajem domaćih aspekata pri pogledu na Kinu. Naravno, važno je da se spreči hegemonija Kine ili bilo koje druge zemlje". Ali, to nije nešto što može da se postigne beskrajnim sukobima, rekao je 99-godišnji Kisindžer u intervjuu sa glavnim urednikom Blumberg Njuza Džonom Mikltvejtom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kisindžer je upozorio da suparnički odnosi SAD-a i Kine vode do rizika od globalne "katastrofe uporedive sa Prvim svetskim ratom".

Osvrćući se na učinak današnjih evropskih čelnika, od francuskog predsednika Emanuela Makrona do nemačkog kancelara Olafa Šolca, Kisindžer je rekao da ga čini tužnim što sadašnje "evropsko vodstvo nema osećaj za smer i misiju", što su imali prethodni šefovi država, poput Adenauera i De Gola, i što ih je dovelo do toga da odigraju uloge koje su odigrali na istorijskoj pozornici.

"Tužan sam"

Kisindžer se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini, odnosno da su komentari koje je dao ranije ove godine o početnoj tački za pregovarački kraj rata pogrešno objavljeni. Rekavši kako misli da se trenutak za razgovore sve više bliži, navodi da rasprave o budućnosti Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, treba ostaviti za pregovore, odnosno da ne bi trebalo da se donese konačna odluka ​pre nego što se sukob zaustavi. Na pitanje ko bi bio najjači pregovarač s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Kisindžer se odlučio za francuskog vojskovođu iz Drugog svetskog rata i francuskog državnika Šarla De Gola, a zatim dodao da bi "(bivši predsednik SAD Ričard) Nikson bio sasvim dobar".Govoreći o Bregzitu, Kisindžer je rekao kako se pokazalo tačnim mišljenje De Gola, koji je svojevremeno rekao da Velika Britanija "nikada neće svim srcem biti članica evropske zajednice".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.