(UŽIVO) 147. DAN RATA: Ukrajina bi mogla da nestane sa mape, Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom
Ukrajina, Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV, Profimedia

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) 147. DAN RATA: Ukrajina bi mogla da nestane sa mape, Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

Velika Britanija je uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije. Zemlja će takođe zabraniti uvoz ruskog uglja od 10. avgusta, a nafte od 31. decembra

Objavljeno: 17:01h

Danas je 147. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

16:52 Peskov: Tehnički razlozi koče veći protok gasa kroz Severni tok 1

Isključivo tehnički razlozi sprečavaju veće pumpanje gasa kroz gasovod Severni tok 1, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ogovarajući na novinarsko pitanje zašto taj gasovod ne radi punim kapacitetom.

„Treba pažljivo da pročitate izjave ruskog predsednika Vladimira Putina u Teheranu. On je apsolutno detaljno objasnio koliko je kompresorskih stanica potrebno, koje je probleme rešio Simens i šta je izazvalo situaciju da je nemoguće povećati pritisak za 100 odsto. To su tehnički razlozi i nemogućnost pravilnog tehnološkog održavanja“, rekao je Peskov novinarima.

16:07 Kako izgleda Harkov nakon granatiranja?

15:26 Sijarto doputovao u Rusiju, razgovaraće o snabdevanju gasom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je doputovao u Moskvu kako bi razgovarao o snabdevanju gasom svoje zemlje i pronalaženju mirnog rešenja za rat u Ukrajini.

Sijarto će se sastati sa ruskim ministrom kolegom Sergejem Lavrovom i zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom.

Očekuje se da će Sijarto i Lavrov održati konferenciju za novinare kasnije danas.

14:57 Zaharova: Kijev želi nuklearnu katastrofu u celoj Evropi

Napadi ukrajinske vojske na nuklearna postrojenja u Zaporožju pokazuju da je cilj kijevskog režima da izazove nuklearnu katastrofu u čitavoj Evropi, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za novinare.

Marija Zaharova
foto: Profimedia

„U Ukrajini se nastavljaju provokacije koje stvaraju pretnje nuklearnim objektima. Oružane snage Ukrajine su 18. jula koristile bespilotnu letelicu da izvedu napad na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje. Do udara je došlo u neposrednoj blizini bezbednosno kritičnih objekata nuklearne elektrane – skladišta istrošenog nuklearnog goriva i rezervoara za hlađenje reaktora. Samo pukom srećom nije došlo do oštećenja opreme i nuklearne katastrofe“, istakla je Zaharova.

14:27 Saradnik Zelenskog: Preokrenućemo tok ovog rata

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je danas da Ukrajina namerava da preokrene tok sukoba pre zime i najavio „mnoga iznenađenja“.

Dodao je da je sada važno sprečiti Ruse da ih na zimu uvuku u rat.

"Mnogo zavisi od obučenosti naših vojnika. Preokrećemo tok ovog rata. Uskoro će biti mnogo iznenađenja“, naveo je Jermak.

13:57 Odobren novi paket sankcija Rusiji

Evropski savet odobrio je u četvrtak novi paket sankcija Rusiji u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu, saopšteno je iz Saveta EU.

EU, Evropska unija
foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Zabrana se odnosi za uvoz ruskog zlata.

13:27 Ukrajina se sprema da krene u kontraofanzivu

"Ukrajina se sprema da krene u kontraofanzivu na nekoliko pravaca odjednom, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je naredio da se oslobodi cela Ukrajina, a na vojsci je da odluči kako.

"Ovo pitanje se pokreće po nalogu vrhovnog komandanta, predsednika naše zemlje“, naveo je Danilov.

12:57 Rusija: Pogodili smo komanda mesta i štab SBU u Krematorsk

Ruska avijacija i artiljerija pogodili su za dan devet ukrajinskih komandnih mesta i sedište Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Nastavljaju se udari operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije po vojnim ciljevima na teritoriji Ukrajine. Za dan je pogođeno devet komandnih mesta, među kojima je i 59. brigada marinaca u Nikolajevu, gde su bili stacionirani strani plaćenici, kao i 14. mehanizovana brigada u oblasti Artemovsk i štab SBU u gradu Kramatorsku", navodi se u dokumentu ruskog ministarstva, prenose RIA Novosti.

12:24 Medvedev: Ukrajina bi mogla da nestane sa mape

"Razvoj događaja bi mogao da dovede do toga da Ukrajina kao država nestane s mape“, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

1 / 4 Foto: Profimedia

11:54 Dvoje poginulih u bombardovanju Harkova

Dve osobe su jutros ubijene, a 19 ih ranjeno u ruskom bombardovanju Harkova, na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Četvoro ranjenih je u kritičnom stanju posle bombardovanja iz višecevnog raketnog bacača, naveo je Sinegubov.

11:33 Novo naoružanje Ukrajinaca

11:03 Zelenski: Rusiji je Ukrajina poligon za dalje napade

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće dalje napade na druge evropske zemlje i poručio da će poraz Rusije u Ukrajini značiti sigurnost za ostatak Evrope.

"Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrebiti protiv drugih evropskih zemalja", rekao je Zelenski u svom video obraćanju u sredu uveče.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

10:33 Berbok: Najava napada na druge delove Ukrajine je propaganda

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oštro je reagovala na najave Rusije da će napasti još neka područja u Ukrajini, navodeći da je reč o "novoj propagandi" ruske strane.

"Rusija svaki put koristi drugi argument. Ovaj put kažu da je to zbog vojne podrške. Ali, oni su u prošlosti već napali Kijev i druge delove Ukrajine. Dakle, radi se samo o novoj propagandi ruske strane", rekla je šefica diplomatije.

Berbok je obećala Ukrajini dalju nemačku pomoć.

10:03 Britanski obaveštajci: Rusija se približava drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini

Ruske snage se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini u Vuhlehirski, 50 kilometara severoistočno od Donjecka, objavila je britanska vojna obaveštajna agencija.

09:33 Kremlj: Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

Zvanični Kremlj je danas saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje.

„Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje“ rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

09:03 Britanija uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije

Velika Britanija je uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije. Zemlja će takođe zabraniti uvoz ruskog uglja od 10. avgusta, a nafte od 31. decembra, pišu RIA Novosti.

08:42 U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika

Sjedinjene Američke Države procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve.

On je govorio i o sve više nepotvrđenih medijskih nagađanja da je ruski predsednik Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, i naglasio da ne postoje obaveštajni podaci koji mogu to da potvrde.

08:15 Šef CIA otkrio istinu o Putinovom zdravlju

"Nema obaveštajnih podataka da je Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja", rekao je Vilijam Berns direktor CIA povodom sve češćih nepotvrđenih medijskih spekulacija da Putin, koji ove godine puni 70 godina, ima rak.

07:55 Počela isporuka gasa kroz Severni tok 1

Isporuka gasa nastavljena je nemačko-ruskim gasovodom Severni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je portparol kompanije.

Desetodnevni prekid održavanja smanjio je protok na nulu 11. jula, a postojala je bojazan da bi Moskva mogla da se odluči da ne pokrene snabdevanje u trenutku kada se Evropa već suočava sa energetskom krizom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Portparol kompanije Nord Stream AG rekao je da će biti potrebno neko vreme da se dostigne normalan nivo transporta gasa. Dodao je da su najnovije količine gasa iste kao one koje su najavljene pre perioda održavanja - oko 67 miliona kubnih metara dnevno - i da odgovaraju oko 40 odsto maksimalnog kapaciteta snabdevanja.

Ali moguće je da će se količine menjati tokom dana, jer je potrebno neko vreme da se tok stabilizuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.