KINA ZAPRETILA VAŠINGTONU ODLUČNIM I SNAŽIM MERAMA UKOLIKO SE OVO DESI: Tenzije rastu, nije NAIVNO!
Kineska zastava, Foto: Profimedia

tenzije

KINA ZAPRETILA VAŠINGTONU ODLUČNIM I SNAŽIM MERAMA UKOLIKO SE OVO DESI: Tenzije rastu, nije NAIVNO!

Peking je poslednjih nedelja pojačao i retoriku u vezi sa američkom prodajom oružja Tajvanu, zahtevajući raskid sporazuma vrednog oko 108 miliona dolara. Američko oružje bi poboljšalo izglede tajvanske vojske da se odupre Kini

Objavljeno:

Kina će preduzeti "odlučne i snažne mere" ako predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa SAD Nensi Pelosi ne odustane od namere da poseti Tajvan, upozorilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu.

Portparol Ministarstva Džao Liđijang rekao je novinarima da bi poseta Pelosi Tajvanu "ozbiljno podrila suverenitet i teritorijalni integritet" Kine, da bi izrazito negativno uticala na temelje kinesko-američkih odnosa i da bi poslala "veoma pogrešan signal" snagama koje se zalažu za nezavisnost tog samoupravnog ostrva.

"Ako SAD nastave da insistiraju da idu pogrešnim putem, Kina će preduzeti odlučne i snažne mere da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Džao.

Pelosi bi u avgustu trebalo da poseti Tajvan, samoupravno ostrvo koje Kina smatra delom svoje teritorije. Ona je trebalo da poseti Tajvan u aprilu, ali je odložila put jer je bila pozitivna na korona virus. Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina, pre koliko je na ostrvu bio nekadašnji predsedavajući Predstavničkom domu Njut Gingrič.

Kina je upozorila da će silom pripojiti Tajvan ako bude potrebno, često šalje borbene avione u blizinu tajvanskog vazdušnog prostora i organizuje vojne vežbe zasnovane na scenarijima invazije tog ostrva.

Kina, Kineska zastava
foto: Profimedia

Peking je poslednjih nedelja pojačao i retoriku u vezi sa američkom prodajom oružja Tajvanu, zahtevajući raskid sporazuma vrednog oko 108 miliona dolara. Američko oružje bi poboljšalo izglede tajvanske vojske da se odupre Kini.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog gradjanskog rata, vodjenog u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog veka. Posle poraza u gradjanskom ratu od komunista, nacionalisti predvodjeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

1 / 6 Foto: Profimedia

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama jer ostrvo smatra delom svoje teritorije.

Bonus video:

03:49

LJUBA PERUĆICA SNIMIO VRELE KADROVE SA SUPRUGOM! Nakon što je javnost ostala u ŠOKU, oglasio se pevač za Kurir TV i PORUČIO JEDNO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.