OGLASILA SE MOSKVA O IZVOZU ŽITARICA IZ UKRAJINE! Evo kada možemo da očekujemo "FINALNI DOKUMENT"!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

žitarice

OGLASILA SE MOSKVA O IZVOZU ŽITARICA IZ UKRAJINE! Evo kada možemo da očekujemo "FINALNI DOKUMENT"!

Sporazumom takodje treba da se olakša izvoz ruskih žitarica i djubriva, pogodjenih zapadnim sankcijama na ruske logističke lance i finansijske institucije, mada nisu direktno pod tim sankcijama

Objavljeno:

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će uskoro biti spreman "finalni dokument" koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine usaglašen u pregovorima Moskve, Kijeva, Ankare i UN održanih ove nedelje.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

"Predloge Rusije u celosti su podržali učesnici razgovora. Vrlo uskoro rad na redigovanju finalnog dokumenta 'Inicijativa Crnog mora' će biti završen", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov u videu koji je objavlila njegova služba.

Po njemu mere koje je predložila Moskva treba da omoguće da se spreči da se logistički lanci za isporuku žitarica iskoriste za isporuku oružja vlastima u Kijevu.

Nije dao druge detalje.

U sredu su ;posle sastanka vojnih stručnjaka u Istanbulu o osetljivom pitanju blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka ;učesnici objavili da je ostvaren značajan napredak.

Turska će organizovati novi sastanak iduće nedelje o tom pitanju, dok će se u utorak ruski i turski predsedni, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sresti u Teheranu. Cilj sporazuma o kome se pregovara uz posredovanje UN je da se preko Crnog mora prebaci oko 20 miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima.

1 / 6 Foto: Rts/Printscreen

Sporazumom takodje treba da se olakša izvoz ruskih žitarica i djubriva, pogodjenih zapadnim sankcijama na ruske logističke lance i finansijske institucije, mada nisu direktno pod tim sankcijama. Ruski i ukrajinski poljoprivredni proizvodi važni su da bi se izbeglo umnožavanje prehrambenih kriza u svetu.

Bonus video:

01:10

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.