(UŽIVO) 142. DAN RATA: Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata
Ukrajina, Foto: Printscreen/twitter, Google Earth, EPA-EFE/SERGEY DOLZHE​NKO

RATNO STANJE

(UŽIVO) 142. DAN RATA: Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.

Objavljeno: 23:16h

Danas je 142. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:02

Novi paket EU sankcija uključuje zabranu uvoza ruskog zlata

Evropska komisija usvojila je danas predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šest paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata. U Komisiji objašnjavaju da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7. Novim paketom ponavlja se odlučan stav Komisije da zaštiti sigurnost hrane u svetu, objavljeno je na sajtu EK. "Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju", poručila je Lajen. "Današnji paket odražava naš koordinisan pristup sa međunarodnim partnerima, uključujući G7. Pored ovih mera, predočiću Savetu EU i predlog da uvrsti na spisak sankcionisanih više fizičkih i pravnih lica kojima će biti zamrznuta imovina i ograničena mogućnost kretanja", zaključio je Borelj.

22:55

Poljanski: Rusija neće zaboraviti da je Zapad slao oružje Kijevu

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je danas da Moskva neće zaboraviti isporuku oružja Kijevu korišćenom za ubijanje civila, kada je reč o odnosu sa Zapadom. "Pitanje koje bi bilo vrlo bolno i teško ispraviti je realizacija da su naši evropski susedi snabdevali Ukrajinu oružjem, kojim su se ubijali civili, deca i žene. Oni to rade namerno, znajući da nova vrsta oružja koja šalju prethodnih meseci mogu da pogode oblasti koje su van domašaja ukrajinske vojske", rekao je Poljanski za radio "TNT". On je dodao da ne može da zamisli kako bi Rusija mogla da zaboravi, kako je naglasio, "apsolutno licemerje bivših partnera kao što su Amerika i Velika Britanija". "Međutim, razumem da su ove zemlje opsednute rusofobijom", dodao je Poljanski, prenosi TAS S.

21:13

Reznikov: Rat bi mogao da se završi do kraja ove godine

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je danas da bi rat koji je Rusija započela u Ukrajini mogao da se završi do kraja ove godine, ali i da to zahteva koordinisanu pomoć partnera i pojačan ekonomski pritisak na Rusku Federaciju.

"To je apsolutno moguće. Ovo mogu da kažem, iako sam po struci pravnik, ali komuniciram sa vojskom. Čak i sa vojne tačke gledišta, ovo je sasvim realan plan - oslobađanje naših teritorija", kazao je Reznikov za Bi-Bi-Si.

On je otkrio da ranije Zapad nije žurio da pomogne, jer je sumnjao u ukrajinsku odbranu i verovao u teze o "padu Kijeva za tri dana".

"Smatrali su da ćemo završiti porazom, da ćemo Kijev predati za tri dana, i zato nam nisu mnogo pomagali, samo su nas podržavali. Ali kada su videli da je pobeda Ukrajine apsolutno realan plan, želeli su da postanu saučesnici ove pobede", rekao je Reznikov.

20:43

Polovina NATO zemalja ratifikovalo prijem Svedske i Finske

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde saopštila je danas na Tviteru da je polovina NATO zemalja ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske u Severnoatlansku alijansu. "Do danas, polovina zemalja članica NATO je ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske. Hvala vam za ratifikaciju", navela je Linde. Ona je objavila da su do sada Kanada, Danska, Island, Norveška, Velika Britanija, Estonija, Albanija, Poljska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Bugarska, Letonija, Slovačka i Hrvatska ratifikovale sporazum, a za ulazak u Alijansu potrebno je da svih 30 članica da zeleno svetlo.

20:35

Peskov: Rogozin nije razrešen zbog prigovora na njegov rad

Razrešenje Dmitrija Rogozina sa mesta direktora Roskosmosa nije povezano sa bilo kakvim prigovorima na njegov rad, a on će dobiti novi posao, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ranije u toku dana, ruski predsednik Vladimir Putin razrešio je Rogozina dužnosti direktora Roskosmosa, na čijem čelu je bio od 24. maja 2018. godine, a na njegovo mesto postavio Jurija Borisova. Rogozin je za TAS S rekao da su mu četiri godine na čelu Roskosmosa bile kao ceo život. "Četiri godine u Roskosmosu nisu bile samo posao, to je bio ceo život", kazao je on.

Dmitri Rogozin
foto: Profimedia

19:29

Donatorska konferencija u Bukureštu: Moldaviji obećano 600 miliona evra

Na donatorskoj konferenciji u Bukureštu obećana je pomoć od 600 miliona evra Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, koja trpi posledice rata u susednoj Ukrajini.

Skup je usledio posle prvog održanog u aprilu, kada je više od 30 zemalja i međunarodnih grupa prikupilo 659,5 miliona evra direktne finansijske podrške Moldaviji.

17:54

Orban: Sankcije Rusiji štete Evropi a koriste Kini

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da sankcije usmerene protiv Rusije štete Evropi, ali koriste Kini, piše ruska agencija TASS.

U intervjuu radio stanici Košut, šef mađarske vlade je rekao da sankcije Rusiji nisu postigle cilj jer nisu pomogle u rešavanju situacije u Ukrajini.

"Kina je zbog sankcija dobila više ruske robe po sniženim cenama. Evropska politika pucala je sebi u pluća, a ne u nogu, pa se sada guši zbog nestašice energenata. U nekim zemljama neće biti gasa, dok će druge imati gas, ali će biti veoma skup", rekao je on.

17:32

NASA i Roskosmos potpisali sporazum o integrisanju letova

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o integrisanju letova na Međunarodnoj svemirskoj stanici, omogućavajući ruskim kosmonautima da lete svemirskim brodovima američke proizvodnje u zamenu za mogućnost američkih astronauta da lete ruskim.

Prvi integrisani letovi prema novom sporazumu desiće se u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio lansiraće se na svemirsku stanicu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu koji je iznajmljen od strane Moskve, zajedno sa dvojicom kosmonauta, Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

17:29

Ruski opozicionar Pivovarov osuđen na 4 godine zatvora

Ruski opozicionar Andrej Pivovarov osuđen je danas na četiri godine zatvora zbog toga što je vodio zabranjeni politički pokret, saopšteno je iz suda. Pivovarov je bivši direktor Otvorene Rusije, sada ugašene opozicione grupe povezane sa bivšim naftnim tajkunom i dugogodišnjim kritičarom Kremlja Mihailom Hodorkovskim, koji je u egzilu,. Pivovarov je u junu 2021. godine "izvučen" iz aviona koji je čekao na poletanje sa aerodroma Pulkovo u Sankt Peterburgu za Poljsku i od tada se nalazi u zatvoru. Otvorena Rusija je pre toga označena kao "nepoželjna", a prošle godine obustavila je rad u Rusiji da bi zaštitila saradnike.

17:26

Ruski ambasador pozvan u Forin ofis zbog smrti Britanca u Ukrajini

Forin ofis je danas pozvao ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini. Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekla je da je šokirana vešću o smrti Pola Jurija koji je bio u zarobljeništvu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). "Rusija za ovo mora da snosi punu odgovornost", upozorila je Tras, prenosi Rojters. Ranije danas vlasti DNR su saopštile da je Pol Juri preminuo 10. jula "od hronične bolesti i stresa“. Pol Juri (45), britanski humanitarni radnik uhapšen je u samoproglašenoj DNR u istočnoj Ukrajini i optužen za „plaćeničke aktivnosti“.

16:40 Ukrajina pristupila EU programu za zdravstvo

EK i ukrajinska vlada potpisale su danas u Kijevu sporazum o pristupanju Ukrajine evropskim fondovima namenjenim finasiranju zdravstva.

U Briselu navode da je ovim omogućeno ukrajinskom zdravstvenom sistemu da odgovori na hitne potrebe, ali i da se doprinese dugoročnom oporavku.

16:31 Zaharova: UN su pristrasne

"Sekretarijat UN ima pristrasan stav o sukobu u Ukrajini, uprkos uslovima iz Povelje UN", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je ovo rekla povodom izjave generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojoj je osudio ruski raketni napad na grad Vinicu u Ukrajini.

16:11 Sledeće nedelje sporazum Rusije,Turske i Ukrajine o žitu?

Sporazum između Rusije, Turske i Ukrajine o pomorskom koridoru za izvoz žitarica mogao bi biti potpisan sledeće nedelje, rekao je danas novinarima izvor u Evropskoj službi za spoljno delovanje.

"Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem bi mogao biti potpisan u Istanbulu uz posredovanje UN sledeće nedelje", rekao je on, preneo izvor za TASS.

16:00 Lajen predložila novi paket sankcija Rusiji

EK je predložila novi paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na izvoz zlata, kazala je šefica EK Ursula fon der Lajen.

“Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine se nastavlja nesmanjenom količinom. Stoga danas predlažemo da pooštrimo sankcije EU protiv Kremlja, da ih efikasnije sprovodimo i produžimo do januara 2023. Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju", rekla je Lajen.

15:55 Ispovesti iz Vinice: Devojci (20) spaljeno 98 odsto tela

Ruski napad na Vinicu glavna je tema svetskih medija. Broj ubijenih u brutalnom ruskom napadu porastao je na 23, a među ubijenima je i troje dece. Ovaj stravičan događaj su za ukrajinske medije opisali brojni očevici i ljudi koji su se zatekli kod svojih kuća u blizini mesta napada. Njihove potresne ispovesti oslikavaju svu strahotu koju rat u Ukrajini donosi.

14:52 Putin smenio bliskog saradnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je danas Denisa Manturova za zamenika premijera i ministra industrije i trgovine.

Putin je imenovao i bivšeg potpredsednika vlade Jurija Borisova za direktora Državne svemirske korporacije Roskosmos, navodi se u predsedničkom ukazu objavljenom danas na sajtu Kremlja.

Predsednik Rusije je prethodno Borisova razrešio dužnosti zamenika premijera.

Putin je ukazom razrešio dužnosti i Dmitrija Rogozina dosadašnjeg direktora Roskosmosa, a odluka o razrešenju stupa na snagu danom potpisivanja.

14:18 Detalji o smrti zarobljenog Britanca

Britanski državljanin Pol Juri, koji je zarobljen u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na istoku Ukrajine, preminuo je 10. jula od hronične bolesti, saopštile su danas vlasti DNR.

„On je umro 10. jula od ranije dijagnostikovanih bolesti i stresa “, rekla ombudsman DNR Darija Morozova, prenosi TAS S.

Prema njenim rečima, Juriju, koji je bio zatvoren u lokalnoj kaznenoj ustanovi, tokom prvog lekarskog pregleda dijagnostikovan je niz hroničnih bolesti.

"Pored toga, bio je depresivan zbog nezaintresovanosti Britanije za njegovu sudbinu", navela je zvaničnica DNR.

14:12 "Ruske tvrdnje o napadu na Donjeck su Z propaganda"

Mihail Podoljak, šef ukrajinskog pregovaračkog tima i ključni savetnik predsednika Zelenskog, odbacio je tvrdnje Rusije da su ukrajinske rakete napale Donjeck i Kahovsku kao "Z propagandu".

Zvaničnici koje podržava Rusija tvrdili su ranije ove nedelje da je najmanje sedam osoba poginulo, a da je oko 70 povređeno u ukrajinskog raketnom udaru na veliku prodavnicu municije u gradu Nova Kahovka u Hersonu, koji je okupiran od strane Rusije.

Kijev je saopštio da je pokrenuo artiljerijski napad koji je uništio rusko skladište oružja, gađajući artiljeriju, oklopna vozila i skladište sa municijom.

14:08 "Ruske snage oborile dva ukrajinska aviona Su-25"

Ruski PVO sistemi oborili su dva borbena aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti i devet bespilotnih letelica u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Takođe, ruski PVO sistemi presreli su devet raketa Uragan u oblastima naselja Harcišk, Korovij Jar i Hanženkovo u DNR-u, Andrejevka u Harkovskoj oblasti i Tomarino u Hersonskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

On je naveo da su ruski borbeni avioni, raketne i artiljerijske snage pogodile su u protekla 24 sata oko 230 ukrajinskih vojnih ciljeva, 18 komandnih mesta, kao i ljudstvo i vojnu opremu u 211 oblasti, prenosi ruska agencija.

14:07 Peskov: Rusija nije uticala na ostavke evropskih premijera

Ostavke nekoliko evropskih premijera su unutrašnje pitanje njihovih zemalja i Moskva s njima nema nikakve veze, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je unutrašnja stvar svake od navedenih zemalja. Mi se ni na koji način nećemo mešati u ovo, nemamo ništa s tim. To je sve što se može reći", rekao je Peskov na molbu novinara da prokomentariše ostavke evropskih premijera, prenosi TAS S.

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je juče da podnosi ostavku, ali je predsednik te zemlje Serđo Matarela nije prihvatio, a britanski premijer Boris Džonson najavio je ostavku prošle nedelje, podseća ruska agencija.

12:04 Guverner Harkova: Rusi gađaju obrazovne ustanove

Oleg Sinjehubov, guverner Harkova objavio je da su ruske rakete pogodile obrazovne ustanove u njegovom regionu.

Naveo je da mete nisu bile vojne te da u blizini nije bilo “nikakve vojne infrastrukture, već samo civilni objekti”.

Rekao je da nije bilo žrtava. Moskva je u više navrata demantirala gađanje civila.

12:01 Snimak granatiranja univerziteta u Mikolajevu

12:00 Umro Britanac koga su zarobili separatisti

Rojters je kratko objavio, pozivajući se na rusku novinsku agenciju Tass, da je preminuo Pol Urej, Britanac kojeg su zarobili separatisti koje podržava Rusija u Ukrajini i optužili da je plaćenik.

Urej i još jedan Britanac, Dilan Heli, uhvaćeni su u aprilu.

10:01 11 tela tek treba identifikovati nakon napada u Vinici

Jedanaest tela, uključujući dvoje dece, ostalo je neidentifikovano nakon jučerašnjeg udara na Vinicu.

Ihor Zovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao je da je više od 70 ljudi još uvek u bolnici i da je 18 ljudi nestalo, a operacija spašavanja je u toku.

09:39 Potresne ispovesti ljudi posle napada na Vinicu

Kijev Independent prenosi reči ljudi koji su juče bili na mestu napada u Vinici, kao i onih koji su lečili žrtve.

IT stručnjak Andri Artimovič je bio u krevetu kada su projektili pali u blizini. Rekao je da vojni avioni ovde lete sve vreme, ali da je ovo bilo drugačije i neobično.

"Staklo se razbilo i ja sam se otkotrljao iz kreveta. Svuda je bilo stakla", rekao je on.

Vasil Nahajčuk, zamenik načelnika odeljenja za opekotine u Vinickoj bolnici je rekao da su mu dovedene dve žene sa stravičnim opekotinama - jedna ima 20 godina, a druga 60.

09:34 Porast sahrana u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom

Sateliteske fotografije i snimci sa terena otkrivaju nagli porast sahranjivanja u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom, navodi se u izveštaju objavljenom u petak.

Nevladin centar za informacionu otpornost analizirao je slike sahrana u šest oblasti - dve od njih su ranije držale ruske snage, a ostale su na jugu Ukrajine koja je pod kontrolom Moskve, navodi Frans pres.

Na starokrimskom groblju u Mirijupolju, autori izveštaja su rekli da se oko 1.000 novih grobova može videti u periodu od pet meseci između 21. oktobra i 28. marta, navodi agencija Frans pres.

09:23 45 zemalja obećalo da će kazniti ruske ratne zločine

SAD i više od 40 drugih zemalja su se složile da koordiniraju istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini.

U četvrtak je 45 država, uključujući države Evropske unije, kao i Britaiju, SAD, Kanadu, Meksiko i Australiju, na konferenciji u Hagu potpisalo je političku deklaraciju za zajednički rad.

S obzirom da je sada otvoreno oko 23.000 istraga ratnih zločina i da različite zemlje predvode timove, dokazi moraju biti kredibilni i organizovani, rekli su zvaničnici.

09:01 Britanski obaveštajci: Ovaj grad biće sledeći cilj Rusije

"Ruske i proruske separatističke snage Luganske Narodne Republike tvrde da su ušle u predgrađe Siverska u ukrajinskom Donbasu", prenosi britansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo dodaje da ruske snage polako napreduju ka zapadu i ispituju napade na Siversl iz Lisičanska kako bi otvorili put ka Slavjansku i Kramatorsku.

"Bahmut će verovatno biti sledeći cilj kada Siversk bude obezbeđen", navodi se u izveštaju.

08:58 "Rusi bi uskoro mogli da pokrenu veću ofanzivu"

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

"Ruska operativna pauza uglavnom se nastavlja, s ograničenim ruskim kopnenim napadima duž linije Slovjansk-Siversk-Bahmut. Ruske snage nastavile su s teškim granatiranjem, raketnim napadima i vazdušnim napadima duž celog fronta", ističe se.

"Rusi će verovatno uskoro pokrenuti veću i odlučniju ofanzivu duž linije Slovjansk-Siversk-Bahmut, ali još nema naznaka koliko će brzo taj napad započeti ni gde će se tačno fokusirati", dodaje se.

08:55 Ukrajina neće objaviti zvanični broj vojnih žrtava do kraja rata

Ukrajina neće objaviti zvanični broj vojnih žrtava do kraja rata, rekla je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Maliar je kao razlog za nedostatak vladinih podataka navela potencijalnu štetu korištenja informacija o žrtvama za dalju rusku strategiju.

08:30 "Rusija raketirala dva najveća univerziteta u Mikolajevu"

Načelnik Mikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim izjavio je da su ruske snage napale dva najveća univerziteta u Mikolajevu, na jugu Ukrajine.

Kim je na Telegramu napisao da je ispaljeno najmanje 10 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio da u tom gradu jutros odjekuju snažne eksplozije i pozvao građane da hitno idu u skloništa.

07:55 "Selo u Brjanskoj oblasti granatirano sa teritorije Ukrajine"

Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je jutros sa teritorije Ukrajine granatirano pogranično selo Nekislici.

Bogomaz je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava, a da je u granatiranju oštećen dalekovod, prenosi RIA Novosti.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Moskva je više puta od početka sukoba sa Ukrajoinom saopštavala da su sa strane Ukrajine granatirana pogranična područja u Rusiji.

07:45 Gradonačelnik Mikolajeva: Snažne eksplozije u gradu

Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da se tom gradu na jugu Ukrajine jutros ođekuju snažne eksplozije.

Senkevič je u objavi na Telegramu pozvao građane da hitno idu u skloništa, prenosi Interfaks Ukrajina.

07:30 "Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu"

Član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Vladimir Rogov ocenio je da je Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu i da vlast u Kijevu treba da se pomiri sa tim.

Rogov je za RIA Novosti rekao da većina stanovnika Zaporoške oblasti svoju budućnost vidi u sastavu Rusije.

„Zbog toga smo počeli pripreme za referendum. U planu je formiranje izbornih komisija. Režim Zelenskog shvata da će na ovom referendumu izgubiti, pa koristi poslednju priliku da granatiranjem i terorističkim napadima zastraši stanovništvo", ocenio je Rogov.

07:12 Novi rigorozni ruski zakon, Putin već stavio svoj potpis

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na delovanje protiv ruske bezbednosti, što je još jedan potez kojim Moskva utišava sve glasove koji se protive vojnoj ofanzivi u Ukrajini.

Na temelju novih odredbi objavljenih na portalu koji objavljuje dokumente što ih potpisuje Putin, javni pozivi pojedinaca na delovanje protiv bezbednosti zemlje sada će se kažnjavati sa dve do četiri godine zatvora.

Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.

07:09 Devojčica Liza ubijena u napadu na Vinicu

Četvrorogodišnja devojčica ubijena je u napadu na Vinicu. Na društvenim mrežama kruže njeni snimci neposredno pre napada.

Snimak koji je potresao mnogo pokazuje malenu Lizu Dmitrievu kako leži mrtva u prevrnutim kolicima. Njena majka Irina je teško povređena.

"Devojčica je među mrtvima u Vinici, imala je četiri godine, zvala se Liza. Dete je imalo četiri godine", rekao je ukrajinski predsednik Zelenski.

07:06 "Napad na Vicinu je odobrena vojna strategija"

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da su raketni napadi na Vinicu bili "odobrena vojna strategija" ruskog predsednik Vladimira Putina.

Mihail Podoljak je rekao da ruske snage napadaju mirne ukrajinske gradove kao što su Vinica, Kremenčuk, Časiv Jar i Harkov kako bi naterali Ukrajince na "mir po svaku cenu".

07:05 Zelenski: Ruski napad na Vinicu - otvoreni teroristički akt

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ruski napad na Vinicu nazvao "otvorenim terorističkim aktom".

U video obraćanju na konferenciji u Hagu, Zelenski je pozvao zvaničnike evropskih i međunarodnih krivičnih sudova da otvore "specijalni tribunal" za istragu ruske invazije na njegovu zemlju.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

07:02 Najmanje 23 ljudi poginulo u napadu na Vinicu

Najmanje 23 osobe, uključujući i troje dece, poginuli su nakon što su ruski projektili pogodili civilne zgrade i kulturni centar u gradu Vinica, u centralnoj Ukrajini. U ovom napadu povređeno je 66 ljudi.

Napad se dogodio daleko od linije fronta u četvrtak ujutro, kada su ulice bile prepune ljudi.

07:01 Objavljen izveštaj o brutalnim zločinima u Buči

Novi izveštaj Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju objavilo je da su Rusi koristili komore za mučenje u Buči u Ukrajini.

Ovaj izveštaj drugi OESS-ov, pokriva razdoblje od 1. aprila do 25. juna. Stručnjaci OESS-a putovali su u Ukrajinu kako bi prikupili dokaze. Boravili su u gradovima Buči i Irpinu, za koje se u izvešću kaže da su „dva primera kršenja Međunarodnog humanitarnog prava prema Ženevskim konvencijama i njihovim dodatnim protokolima, koji predstavljaju ratne zločine.”

Ističe se da su ruske snage vršile "ciljana i organizovana ubistva civila u Buči". Ubijeni civili su pronađeni ustreljeni sa rukama vezanim na leđima.

1 / 6 Foto: Profimedia

06:57 Ambasada SAD pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države pozvale su sinoć svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.

"Bezbednosna situacija širom Ukrajine ostaje brutalna i nepredvidiva zbog kontinuiranih napada Rusije, aktivnih neprijateljstava u zemlji i neizvesnih bezbednosnih uslova. Ambasada SAD poziva svoje građane da ne ulaze u Ukrajinu, a one koji su u Ukrajini da je odmah napuste, koristeći privatni prevoz kopnom ukoliko je to bezbedno", navodi se saopštenju američke ambasade u Kijevu, prenosi prm.ua.

Ambasada takođe traži od Amerikanaca da izbegavaju masovna okupljanja i organizovane događaje, jer mogu postati meta ruske vojske bilo gde u Ukrajini, uključujući i zapadne regione.

06:56 "Ukrajina dronovima napala region Brjansk"

Ukrajinske bespilotne letelice napale su granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

"Ukrajinski dronovi su ušli u vazdušni prostor našeg regiona. Granični prelaz u naselju Černozemni je pogođen dva puta u toku dana", naveo je Bogomaz na svom Telegram nalogu, preneo je TAS S.

On je dodao da je još jedna bespilotna letelica napala benzinsku pumpu u naselju Novije Jurkoviči u okrugu Klimovski, ali da u napadima nije bilo žrtava. Region Brjansk se graniči sa severnim delom Ukrajine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.