TURSKI MINISTAR ODBRANE IZNEO NOVE INFORMACIJE: Tiču se UKRAJINE I RUSIJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

SASTANAK ZAKAZAN

TURSKI MINISTAR ODBRANE IZNEO NOVE INFORMACIJE: Tiču se UKRAJINE I RUSIJE

Prema Turskoj, plan UN-a za rešavanje krize uključuje uspostavljanje kontrolnog centra u Istanbulu

Objavljeno:

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da će se vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine u sredu u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih naroda i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica. "Vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine i izaslanstvo Ujedinjenih naroda sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem", rekao je.

Razgovori će se održati u danima rekordno visoke cene hrane u svetu, a sukob u Ukrajini, najvećem svetskom opskrbljivaču žitaricama, povećao je zabrinutost u pogledu dostupnosti hrane. Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Pšenica, Žitarice, Polje, Priroda, Sunce
foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Prema Turskoj, plan UN-a za rešavanje krize uključuje uspostavljanje kontrolnog centra u Istanbulu, koji se nalazi na Bosforu. Moreuz, nad kojim Turska ima suverenitet, jedini je pomorski put od Crnog mora do Sredozemlja.

Ukrajina ima teškoća s izvozom robe, mnoge njene luke su blokirane dok rat besni na njenoj južnoj obali. Prema službenim podacima, žitarice čine petinu njenog celokupnog izvoza. Kijev je optužio Moskvu za krađu žitarica s njene teritorije koju su zauzele ruske snage.

Kremlj, koji svoju akciju zove "posebnom vojnom operacijom", takve optužbe odbacuje. Obe zemlje su među najvećim izvoznicima pšenice i igraju važnu ulogu u svetskoj sigurnosti hrane. Ujedinjeni narodi nedavno su upozorili da bi se glađu pogođene zemlje zbog blokade u Ukrajini mogle suočiti s najvećom glađu u decenijama.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.