OBJAVLJENE SLIKE SKUPA GALAKSIJA SMACS 0823 U NIKAD BOLJIM REZOLUCIJAMA: NASA nam je poklonila SPEKTAKL! (FOTO)
Galaksija, Foto: NASA

SAVRŠENSTVO

OBJAVLJENE SLIKE SKUPA GALAKSIJA SMACS 0823 U NIKAD BOLJIM REZOLUCIJAMA: NASA nam je poklonila SPEKTAKL! (FOTO)

Prva fotografija objavljena je juče i predstavlja skup galaksija SMACS 0823 koji se pojavio pre 4,6 milijardi godina

Objavljeno:

Najveći i najmoćniji teleskop koji je čovečanstvo ikada napravilo poslao je nazad prve fotografije udaljenog dela svemira i ne preterujemo kada kažemo da vam od njih zastane dah.

Nakon 25 godina i preko 10 milijardi dolara James Webb teleskop sa svojim 6,5-metarskim primarnim ogledalom i sunčanim štitom veličine teniskog terena konačno smo dobili prve slike. Prva fotografija objavljena je juče i predstavlja skup galaksija SMACS 0823 koji se pojavio pre 4,6 milijardi godina. Kombinovana masa skupa galaksija se ponaša kao gravitaciono sočivo, uveličavajući mnoge dalje galaksije iza njih.

Svemir
foto: NASA

Exoplanet WASP-96 b (spektar)

WASP-96 b je ogromna planeta van Solarnog sistema poznata kao egzoplaneta koja se sastoji najviše od gasova i koja je locirana svega 1.150 svetlosnih godina od Zemlje. Ona ima masu kao pola Jupitera i orbitira oko svoje zvezde svaka 3,4 naša dana. James Webb teleskop je omogućio analizu svetla koje prolazi kroz atmosferu ove planete koja orbitira oko svoje zvezde i na taj način pokazao prisustvo pare u njenoj atmosferi.

Svemir
foto: NASA

Maglina Južnog prstena

Ovo je objekat poznat kao nebula (maglina) i u pitanju je oblak od gasa koji se širi oko umiruće zve. Njegovo rašireno, sferno prisustvo daje ime - maglina planete. Astronomi kažu da je zvezda u sredini emitovala kosmičke gasove i prašinu u svemir oko sebe. Dve kamere James Webb teleskopa su uslepe da zabeleže ovu maglinu koja se nalazi na oko 2.500 svetlosnih godina od Zemlje.

Svemir
foto: NASA

Stefanov kvintet

Ova grupa galaksija poznata kao Stefanov kvintet je kompaktna grupa galaksija locirana 290 miliona svetlosnih godina od nas u sazvežđu Pegaza. Slika ispod ima 150 miliona piksela i sastavljana je od skoro 1.000 zasebnih fotografija.

I dok izgleda da su svih 5 galaksija zajedno grupisane, samo njih 4 jesu, dok je peta, krajnje levo NGC 7320 izdvojena i mnogo bliža Zemlji od četiri ostale galaksije - 40 miliona svetlosnih godina od nas, naspram pomenutih 290 miliona za ostale četiri galaksije.

Svemir
foto: NASA

Carina maglina

Možda i najimpresivnija slika od svih predstavlja Carina maglinu, svetleći kosmički oblak koji se nalazi na oko 7.600 svetlosnih godina od južnog Carina sazvežđa. U pitanju je popularna mesto za posmatranje za astronome i astrofizičare, ali verujemo da je i njima jezik sada došao do poda, jer niko od njih nikada nije uspeo ni približno da vidi delove ove magline kao što je to moguće sada.

Svemir
foto: NASA

Na slici se vide delovi kosmičkog gasa i prašine koji su visoki skoro sedam svetlosnih godina. Ultraljubičasta radijacija i delovi svemirskih čestica poznati kao solarni vetrovi se emituju od vrućih mladih zvezda u okviru ove magline, praveći ove čudesne formacije koje do skoro niko sa Zemlje nije mogao da vidi.

Ove slike demonstriraju moć James Webb teleskopa i samo delić onoga što astronomi mogu da nauče o svemiru i dalekim zvezdama i planetama: kako se zvezde rađaju, kako utiču na svoj kosmički komšiluk, kako umiru i sličnu.

Sve fotografije je podelila NASA, a mi vam ih donosimo u maksimalnoj rezoluciji i kvalitetu. Uživajte.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.