NASA OBJAVLJUJE SLIKE NAJMOĆNIJEG TELESKOPA NA SVETU! Videćemo SVEMIR kao nikada do SAD
Slika svemira, Foto: AP

NASA

NASA OBJAVLJUJE SLIKE NAJMOĆNIJEG TELESKOPA NA SVETU! Videćemo SVEMIR kao nikada do SAD

Veb teleskop može da vidi svetlost koja je nastala neposredno posle Velikog praska, najudaljenijeg čoveka koji je zavirio u prošlost.

Objavljeno: 11:18h

Američka svemirska agencija je spremna da objavi kompletan set prvih slika u boji sa svemirskog teleskopa Džejms Veb u utorak, dan nakon što je podelila sliku u boji koja prikazuje zvezde i galaksije iz dubljeg kosmosa nego ikada ranije.

Tokom brifinga za vesti u Beloj kući u ponedeljak da bi se otkrila prva slika NASA-e, predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je teleskop „novi prozor u istoriju našeg univerzuma“.

Teleskop vredan 10 milijardi dolara, najveći i najmoćniji teleskop ikada lansiran u svemir, gleda dalje u kosmos nego bilo koji pre njega.

Zavirite u prošlost

Naučnici opisuju teleskop kao gledanje u prošlost. To je zato što može da vidi galaksije koje su toliko udaljene da je svetlosti iz tih galaksija potrebne milijarde godina da bi stigla do teleskopa.

"Svetlost putuje brzinom od 186.000 milja u sekundi. A to svetlo koje vidite na jednoj od tih malih specifikacija (na slici) putuje više od 13 milijardi godina", rekao je administrator NASA-e Bil Nelson, koji je prisustvovao brifingu u ponedeljak zajedno sa Bajden i potpredsednica Kamala Haris.

Veb teleskop može da vidi svetlost koja je nastala neposredno posle Velikog praska, najudaljenijeg čoveka koji je zavirio u prošlost.

1 / 5 Foto: Profimedia

Naslednik svemirskog teleskopa Habl, Veb je oko 100 puta osetljiviji od svog 30-godišnjeg prethodnika. Takođe je u stanju da koristi infracrveni spektar, dok je Habl koristio uglavnom optičke i ultraljubičaste talasne dužine.

Teleskop je toliko precizan, rekao je Nelson, da će naučnici moći da vide hemijski sastav planeta duboko u svemiru i utvrde da li su useljive ili ne.

NASA, Svemir
foto: AP

„Moći ćemo da odgovorimo na pitanja za koja još ne znamo koja su pitanja“, rekao je on.

Haris je rekao da će teleskop „poboljšati ono što znamo o poreklu našeg univerzuma, našeg solarnog sistema i možda samog života“.

U kosmos

Teleskop je lansiran 25. decembra iz Francuske Gvajane u Južnoj Americi i prešao je 1,6 miliona kilometara od Zemlje pre nego što je počeo da snima slike.

Bajden je rekao da je teleskop prešao „putovanje 1 milion milja u kosmos… usput se otvarajući, postavljajući ogledalo široko 21 stopu, štitnik za sunce veličine teniskog terena i 250.000 malih kapaka, od kojih je svaki manji od zrna peska ."

1 / 6 Foto: Profimedia

Nelson je rekao da će buduće slike zaviriti još dalje u poreklo kosmosa, gledajući oko 13,5 milijardi godina u prošlost.

Naučnici će koristiti Veb teleskop da proučavaju zvezde, galaksije i planete sve do ivica kosmosa, kao i da oštrijim pogledom posmatraju objekte bliže nama, uključujući naš solarni sistem.

Bonus video:

08:55

Advokat: Nema pomirenja Srba i Bošnjaka! Todorović: Političari štite one kojima su KRVAVE RUKE

(Espreso/VOA News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.