"SADA JE NAŠ, A VI SE SKLONITE": Nastala opšta frka oko MESECA, Nasa uputila OZBILJNO UPOZORENJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

tenzije

"SADA JE NAŠ, A VI SE SKLONITE": Nastala opšta frka oko MESECA, Nasa uputila OZBILJNO UPOZORENJE!

U okviru svog programa Artemis NASA planira 2024. da pošalje misiju s posadom u orbitu Meseca i sleteti s posadom u blizini južnog pola Meseca 2025. godine

Objavljeno:

Kina je ubrzala tempo svog svemirskog programa u prošloj decenije, s fokusom na istraživanje Meseca, što je izazvalo negodovanje NASE.

Šef NASA-e rekao je da bi Kina mogla da preuzme Mesec kao deo vojnog programa te dodao da je Kina uvek pozivala na izgradnju zajednice navija u svemiru. Kina je odbacila njegove izjave kao neodgovorne optužbe.

Kina je izvela svoje prvo sletanje na Mesec bez posade 2013. godine i očekuje da će lansirati rakete dovoljno moćne da pošalju astronaute na Mesec krajem ove decenije.

"Moramo biti veoma zabrinuti što Kina sleće na Mesec i govori: "Sada je naš, a vi se sklonite'" rekao je direktor NASA-e Bill Nelson za nemački list Bild u intervjuu objavljenom u subotu.

Šef NASA-e rekao je da je kineski svemirski program vojni program i da je Kina drugima ukrala tehnologiju i ideje.

"Ovo nije prvi put da je šef NASA-e ignoriše činjenice i neodgovorno govori o Kini. Američka strana je konstantno stvarala klevetničku kampanju protiv normalnih i razumnih napora Kine u svemiru, a Kina se odlučno protivi takvim neodgovornim primedbama. Kina je uvek promovisala izgradnju zajedničke budućnosti za čovečanstvo u svemiru i protivila se svakoj utrci u naoružanju u svemiru", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Đao Liđijan.

1 / 7 Foto: Profimedia

U okviru svog programa Artemis NASA planira 2024. da pošalje misiju s posadom u orbitu Meseca i sleteti s posadom u blizini južnog pola Meseca 2025. godine.

Ove decenije, Kina planira misije bez posade do južnog pola Meseca, piše Rojters.

Bonus video:

04:12

RUSIJA POJAČALA SNAGE U CRNOM MORU! Stručnjaci izneli analizu ŠTA ĆE SE DALJE DEŠAVATI u Ukrajini, tvrde da je ovo RUSIMA CILJ

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.