NASA OBJAVILA NEVEROVATNE FOTOGRAFIJE TELESKOPA DŽEJMS VEB: Na ovo je čekao celi svet! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP

NEVEROVATNO

NASA OBJAVILA NEVEROVATNE FOTOGRAFIJE TELESKOPA DŽEJMS VEB: Na ovo je čekao celi svet! (VIDEO)

Ono što se vidi na novoj slici kosmosa je "jato" galaksija u južnoj hemisferi sazvežđa Volana poznatog pod nezgrapnim imenom SMACS 0723

Objavljeno: 18:06h

NASA je sinoć predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop Džejms Veb. Ona prikazuje prikazuje skupinu galaksija naziva SMACS 0723, a sada svet ima prilike da vidi još fotografije.

Prva slika kosmosa u boji objavljena sa novog svemirskog teleskopa Džejms Veb predstavlja „najdublji ikad“ pogled na Univerzum, koji sadrži svetlost iz galaksija kojoj je trebalo milijarde godina da stigne do nas.

Američkom predsedniku Džou Bajdenu slika je prikazana tokom brifinga američke svemirske agencije u Beloj kući.

Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST) vredan 10 milijardi dolara, lansiran 25. decembra prošle godine, najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.

On će omogućiti sve vrste posmatranja neba, ali ima dva sveobuhvatna cilja. Jedan je da se ispitaju udaljene planete kako bi se utvrdilo da li bi mogle da budu nastanjene; drugi je slikanje prvih zvezda koje su zasijale u Univerzumu pre više od 13,5 milijardi godina.

Ono što se vidi na novoj slici kosmosa je "jato" galaksija u južnoj hemisferi sazvežđa Volana poznatog pod nezgrapnim imenom SMACS 0723.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media