OTKRIVENA NAJUDALJENIJA ZVEZDA IKADA: Tvrde da je nastala na početku UNIVERZUMA, evo koliko je svetlija od SUNCA!
Ilustracija, Foto: NASA/AUBREY GEMIGNANI, printscreen/youtube/nasagoddard

EARENDEL

OTKRIVENA NAJUDALJENIJA ZVEZDA IKADA: Tvrde da je nastala na početku UNIVERZUMA, evo koliko je svetlija od SUNCA!

Proučavanje ove zvezde biće prozor u doba svemira koje još nismo upoznati

Objavljeno:

Svemirski teleskop Habl otkrio je svetlost koju emituje do sada najudaljenija zvezda otkrivena, za koju naučnici tvrde da je nastala u prvih milijardu godina nakon formiranja univerzuma. Astronomi su objasnili da je otkrivena zvezda nekoliko miliona puta svetlija od našeg Sunca.

NASA kaže da je svetlost doputovala do nas pre 12,9 milijardi godina, a nastala je kada je univerzum bio samo 7% svoje sadašnje starosti. Najdalju zvezdu do sada otkrio je i Habl, 2018. godine, kada je uhvatio svetlost zvezde iz vremena kada je univerzum bio 30 odsto današnjeg.

Tim, predvođen astronomom Brajanom Velčom, nazvao je zvezdu Earendel, što na staroengleskom znači "jutarnja zvezda". Kako bi zvezda bila što bolje istražena, uskoro će na nju biti uperen moderniji teleskop Džejms Veb, koji će pokušati da precizno izmeri njenu temperaturu i sjaj.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Proučavanje ove zvezde biće prozor u doba svemira koje još nismo upoznati. Uporedio bih to sa knjigom koju smo počeli da čitamo od drugog poglavlja, a sada imamo priliku da vidimo šta se zapravo dogodilo na početku – zaključio je Velč.

Podsetimo, u junu prošle godine evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton zvanično je pokrenuo novi svemirski program EU vredan skoro 15 milijardi evra. Ovo je najveći svemirski budžet za EU ​​do sada, za period 2021-2027, koji bi trebalo da pomogne da Unija ostane u trci za osvajanje svemira.

EU trenutno ima oko 230.000 radnih mesta u svemirskom sektoru, a Agencija za svemirski program EU predviđa da će do 2025. broj radnih mesta u sektoru porasti na više od 400.000.

1 / 6 Foto: AP

Evropski parlament i države članice postigli su dogovor o svemirskom programu u decembru 2020.

Komitet Evropskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) bio je zadužen za pregovore i imenovao Masimilijana Salinija (EPP, Italija) za izvestioca.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.