EKSPLOZIJA STANOVNIŠTVA U SVETU! Do NOVEMBRA će dostići REKORDNE brojke, Kinu će zameniti OVA zemlja
Antonio Gutereš, Foto: Profimedia

neverovatno!

EKSPLOZIJA STANOVNIŠTVA U SVETU! Do NOVEMBRA će dostići REKORDNE brojke, Kinu će zameniti OVA zemlja

UN su saopštile da ova „demografska dividenda“ pruža priliku za ubrzani ekonomski rast za te zemlje

Objavljeno:

Ujedinjene nacije procenjuju da će svetska populacija dostići 8 milijardi 15. novembra i da će Indija sledeće godine zameniti Kinu kao najmnogoljudniju naciju na svetu.

U izveštaju objavljenom na Svetski dan stanovništva, UN su takođe navele da je globalni rast stanovništva pao ispod 1% u 2020. prvi put od 1950. godine.

Prema najnovijim projekcijama UN-a, svetska populacija bi mogla da poraste na oko 8,5 milijardi 2030. godine, 9,7 milijardi 2050. i vrhunac od oko 10,4 milijarde tokom 2080-ih. Predviđa se da će na tom nivou ostati do 2100. godine.

U izveštaju se navodi da će više od polovine projektovanog povećanja stanovništva do 2050. godine biti koncentrisano u samo osam zemalja: Kongu, Egiptu, Etiopiji, Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Filipinima i Tanzaniji.

Izveštaj „Prospekti za svetsku populaciju do 2022.“ navodi da sada svetska populacija iznosi 7,942 milijarde, a predviđa se da će sredinom novembra dostići 8 milijardi.

Džon Vilmot, direktor Odeljenja za stanovništvo UN, rekao je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja izveštaja da je datum kada linija projekcije UN pređe 8 milijardi 15. novembar.

Ali, primetio je, „mi se ne pretvaramo da je to stvarni datum... i mislimo da je neizvesnost najmanje plus ili minus godina.“

Antonio Gutereš
foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Ipak, generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je 2022. „godinom prekretnice“, sa „rođenjem osmomilijarditog stanovnika Zemlje“.

„Ovo je prilika da proslavimo našu različitost, prepoznamo našu zajedničku humanost i oduševimo se napretku u zdravlju koji je produžio životni vek i dramatično smanjio stopu smrtnosti majki i dece“, naveo je Gutereš u saopštenju. „U isto vreme, to je podsetnik na našu zajedničku odgovornost da brinemo o našoj planeti i trenutak da razmislimo o tome gde još uvek ne ispunjavamo naše obaveze jedni prema drugima.

Izveštaj predviđa da će sledeće godine Indija, sa trenutnom populacijom od 1,412 milijardi, nadmašiti Kinu, sa trenutnom populacijom od 1,426 milijardi, ali Vilmot je rekao da postoji više neizvesnosti u vezi sa tim datumom nego što će Zemlja dostići 8 milijardi stanovnika 15. novembra.

Vilmot je rekao da su UN pomerile datum sa 2027, posebno kao rezultat kineskog popisa stanovništva 2020. Indija je planirala popis stanovništva 2021. godine, ali je rekao da je odložen zbog pandemije. UN će ponovo proceniti svoju projekciju nakon što se ona dogodi.

1 / 7 Foto: Profimedia

UN predviđaju da će 2050. Sjedinjene Države ostati treća zemlja po broju stanovnika na svetu, iza Indije i Kine. Predviđeno je da će Nigerija biti broj četiri, a slede Pakistan, Indonezija, Brazil, Kongo, Etiopija i Bangladeš. Predviđa se da će Rusija i Meksiko, koji su među 10 najnaseljenijih zemalja 2022. godine, izgubiti svoje deveto i 10. mesto 2050. godine.

„Predviđa se da će se stanovništvo 61 zemlje ili područja smanjiti za 1% ili više između 2022. i 2050. godine“, navodi se u izveštaju.

„U zemljama sa najmanje pola miliona stanovnika, najveće relativno smanjenje broja stanovnika u tom periodu, sa gubicima od 20% ili više, očekuje se u Bugarskoj, Letoniji, Litvaniji, Srbiji i Ukrajini.

U drugim naglascima, u izveštaju se navodi da se globalni životni vek poboljšao za skoro 9 godina od 1990. godine – na 72,8 godina za bebe rođene 2019. godine – i predviđa se da će dostići 77,2 godine u 2050. kako stope smrtnosti nastavljaju da opadaju. Ali 2021. godine, navodi se, očekivani životni vek u najsiromašnijim zemljama sveta zaostajao je 7 godina za globalnim prosekom.

Što se tiče rodne ravnoteže, u izveštaju se kaže: „Globalno, svet broji nešto više muškaraca (50,3%) nego žena (49,7%) u 2022. „Predviđa se da će se ova cifra polako menjati tokom veka“, kaže se. „Do 2050. očekuje se da će broj žena biti jednak broju muškaraca.“

1 / 7 Foto: Profimedia

Udeo radno sposobnih ljudi između 25 i 64 godine raste u većini zemalja podsaharske Afrike, delovima Azije i u Latinskoj Americi i na Karibima „zahvaljujući nedavnom smanjenju plodnosti“, navodi se u izveštaju.

UN su saopštile da ova „demografska dividenda“ pruža priliku za ubrzani ekonomski rast za te zemlje.

U drugom trendu, navodi se u izveštaju, „populacija iznad 65 godina raste brže od populacije ispod te starosti“.

„Kao rezultat toga, predviđa se da će udeo globalne populacije u dobi od 65 i više godina porasti sa 10% u 2022. na 16% u 2050. godini“, navodi se u saopštenju.

Vilmot je rekao da dug životni vek i veoma nizak nivo plodnosti i nataliteta u evropskim zemljama, Japanu, Severnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu pokreću tendenciju brzog starenja stanovništva i na kraju potencijalnog pada stanovništva.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kao rezultat toga, tokom narednih nekoliko decenija, međunarodna migracija „biće jedini pokretač rasta stanovništva u zemljama sa visokim dohotkom“, navodi se u izveštaju.

„Nasuprot tome, u doglednoj budućnosti, porast stanovništva u zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima i dalje će biti vođen viškom rođenih u odnosu na smrt“, navodi se.

Bonus video:

08:55

Advokat: Nema pomirenja Srba i Bošnjaka! Todorović: Političari štite one kojima su KRVAVE RUKE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.