STIŽU DRONOVI NA BOJNO POLJE! Iran šalje NOVE pošiljke OVOJ strani
Ilustracija, Foto: EPA/DAVE HUNT

dronovi

STIŽU DRONOVI NA BOJNO POLJE! Iran šalje NOVE pošiljke OVOJ strani

Salivan je takođe rekao da je Iran obezbedio slične bespilotne letelice jemenskim Huti pobunjenicima da napadnu Saudijsku Arabiju pre nego što je ranije ove godine proglašen prekid vatre

Objavljeno:

Američka vlada je saopštila da veruje da Iran planira da Rusiji obezbedi „stotine“ bespilotnih letelica (UAV), uključujući i dronove sa oružjem, za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima 11. jula da Vašington ima informacije koje pokazuju da se Iran sprema da obuči ruske snage da koriste dronove.

Komentari dolaze usred izveštaja da se ruska vojska bori da održi svoj arsenal naoružanja nakon što je pretrpela značajne gubitke protiv ukrajinskih snaga od svoje invazije 24. februara.

„Iranska vlada se sprema da dostavi Rusiji do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice sposobne za oružje, u ubrzanom roku“, rekao je Salivan novinarima.

„Naše informacije dalje ukazuju na to da se Iran sprema da obuči ruske snage za upotrebu ovih bespilotnih letelica, a početna obuka bi trebalo da počne početkom jula“, rekao je on.

Saliven je rekao da je nejasno da li je Teheran već obezbedio neki od sistema Rusiji.

Salivan je rekao da je to znak da rusko masovno bombardovanje u Ukrajini -- koje je omogućilo Moskvi da konsoliduje dobitke u istočnoj Ukrajini nakon neuspeha oko Kijeva -- "dolazi po cenu održavanja sopstvenog oružja".

1 / 11 Foto: Profimedia

Salivan je takođe rekao da je Iran obezbedio slične bespilotne letelice jemenskim Huti pobunjenicima da napadnu Saudijsku Arabiju pre nego što je ranije ove godine proglašen prekid vatre.

Dronovi su igrali važnu ulogu za obe strane u ratu u Ukrajini.

Kijevske snage su imale uspeha u korišćenju borbenih bespilotnih letelica Bajraktar ​​turske proizvodnje, a Vašington i drugi saveznici su Ukrajini obezbedili niz manjih tipova dronova.

Bonus video:

02:15

GEJ AFERA TRESE ESTRADU! Vesna Rivas za Kurir TV prokomentarisala ljubav PEVAČA I FRIZERA: Znam ko još VARA ŽENU SA MUŠKARCEM

(Espreso/RFE/RL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.