"ZABORAVNA EVROPA DA IZVRŠI MORALNO ČIŠĆENJE" Lukašenkovi OŠTRI komentari izbili ODMAH nakon optužbe UKRAJINI!
Aleksandar Lukašenko, Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

tenzije

"ZABORAVNA EVROPA DA IZVRŠI MORALNO ČIŠĆENJE" Lukašenkovi OŠTRI komentari izbili ODMAH nakon optužbe UKRAJINI!

Lukašenkovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je optužio Ukrajinu za ispaljivanje projektila na vojne objekte na teritoriji njegove zemlje

Objavljeno:

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, glavni saveznik Vladimira Putina, rekao je da Evropa treba da prođe „moralno čišćenje“, prenosi državna novinska agencija Belta.

Tokom sastanka vlade tokom vikenda, Lukašenko je govorio o borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu i rekao: „Došlo je vreme da se zaboravna Evropa izvrši moralno čišćenje“.

„Oni — svi koji su odlučili da zaborave — moraće ponovo da pogledaju iscrpljujuće dokaze o krvavim zločinima sopstvenih očeva i dedova“, rekao je on, prenosi Belta.

„Moram da priznam da smo delikatno ćutali. Na naš slovenski način smo verovali da deca nisu odgovorna za svoje roditelje. I dalje tako mislimo.

On nije precizirao šta bi takvo čišćenje podrazumevalo.

Kao jedan od najčvršćih saveznika ruskog predsednika Putina, Lukašenko podržava njegovu vojnu operaciju u Ukrajini otkako je počela 24. februara.

Lukašenkovi zagonetni komentari o nacistima odražavaju prethodnu Putinovu tvrdnju da su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu da bi „denacifikovale“ zemlju i spasile njeno stanovništvo koje govori ruski od „genocida“.

Nema dokaza da je u Ukrajini izvršen genocid, a stručnjaci kažu da Putin to govori samo kao deo šire kampanje dezinformacija.

1 / 5 Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Lukašenkovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je optužio Ukrajinu za ispaljivanje projektila na vojne objekte na teritoriji njegove zemlje. Za ovu tvrdnju nije pružio nikakve dokaze.

„Provocirani smo“, rekao je Lukašenko, prenela je Al Džazira.

Ukrajinski zvaničnici tek treba da komentarišu izveštaje o eksplozijama u Belorusiji, a ukrajinska vojska nije odmah odgovorila na Insajderov zahtev za komentar.

Bonus video:

05:16

BRZE VESTI 06.07.2022. 12-55

(Espreso/Business Insider)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.