SKANDAL ZA SKANDALOM U DŽONSONOVOJ VLADI! Pinčer PIPAO muškarce, a onda se ONI urotili protiv njega, RASULO?
Boris Džonson, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

HAOS!

SKANDAL ZA SKANDALOM U DŽONSONOVOJ VLADI! Pinčer PIPAO muškarce, a onda se ONI urotili protiv njega, RASULO?

Njihove ostavke u sredu rano ujutru usledile su nakon niza odlazaka kabineta u utorak, koje su predvodili Riši Sunak i Sajid Džavid

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson bori se da održi vlast u Dauning Stritu 10, dok ministri i pomoćnici nastavljaju da napuštaju vladu u sredu u znak protesta protiv njegovog vođstva.

Prošlo je samo nekoliko nedelja otkako je Džonson preživeo glasanje o poverenju izazvano otkrićima da je prisustvovao prijemima u vladinim kancelarijama u vreme kada je vladina politika izričito zabranila društvena okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Sada je optužen da ignoriše zabrinutost zbog ličnog ponašanja Krisa Pinčera, koji je preuzeo više vladinih dužnosti. Pinčer je podneo ostavku na mesto zamenika premijera nakon što je navodno u pijanom stanju napao dvojicu muškaraca u londonskom Karlton klubu.

Gnev zbog događaja podstakao je nekoliko ostavki u kabinetu, a poslednja je bila ministar za decu i porodice Vil Kvins u sredu, koji je rekao da ne može da prihvati da bude poslat da brani premijera na televiziji sa netačnim informacijama u vezi sa Pinčerom.

Boris Džonson, Kristofer Pinčer
foto: Profimedia, EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Konzervativna poslanica Lora Trot podnela je u sredu ostavku na mesto pomoćnice ministra, rekavši da je „poverenje u politiku – i uvek mora da bude – od najveće važnosti, ali da je, nažalost, izgubljeno poslednjih meseci”.

Njihove ostavke u sredu rano ujutru usledile su nakon niza odlazaka kabineta u utorak, koje su predvodili Riši Sunak i Sajid Džavid.

Nadim Zahavi, Sunakov naslednik na mestu ministra finansija, nagovestio je poništavanje planiranog povećanja poreza na dobit u okviru napora da se vrati poverenje između rukovodstva i poslanika Džonsonovih konzervativnih ili torijevskih partija.

Ali izgleda da rekonstrukcija kabineta nije ubedila Džonsonove kritičare da prestanu da pucaju.

Kvins je bio jedan od ministara poslatih da brani Džonsonov stav o Pinčeru preko medija.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Premijer je kasnije priznao da je unapred bio obavešten o optužbama protiv Pinčera, koje datiraju još iz 2019. godine, i rekao da mu je žao što ga je nakon toga zadržao u vladi.

Dujns je rekao da je dobio „iskreno izvinjenje“ od Džonsona zbog toga što je poslat sa „netačnim“ brifingom o tome da je premijer znao za događaj.

Ali „nemam drugog izbora osim da podnesem ostavku” jer sam „u dobroj nameri prihvatio i ponovio ta uveravanja”, istakao je on.

Bonus video:

05:33

BRZE VESTI 06.07.2022. 11:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.