(BLOG UŽIVO) 127. DAN RATA: Varniči na relaciji Putin - Džonson, Švedska i Finska pristupaju NATO-u!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) 127. DAN RATA: Varniči na relaciji Putin - Džonson, Švedska i Finska pristupaju NATO-u!

Rodion Mirošnik, ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Moskvi, objavio je na svom Telegram kanalu da je teritorija Rafinerije nafte Lisičansk u potpunosti prešla pod kontrolu "savezničkih snaga"

Objavljeno: 23:51h

Danas je 127. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

23:49 Mizincev: Azovci koriste škole kao snajperska gnezda

Strani plaćenici i ekstremisti nacionalističkog bataljona Azov imaju uporišta, snajperska gnezda u školi u Kramatorsku, gde su rasporedili teško naoružanje, izjavio je danas načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev. "U Kramatorsku, Donjecka Narodna Republika, strani plaćenici i militanti nacionalističke jedinice Azov uspostavili su uporišta, snajperska gnezda, rasporedili su oklopna vozila i uspostavili minobacačke vatrene položaje u školama i privatnim kućama, civile nasilno drže u podrumima kao živi štit", rekao je Mizincev, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage raspoređuju teško naloružanje i u obrazovnim objektima u Harkovu, Slavjansku i Nikolajevu.

23:37 Šolc: Litvanija i EU treba da ukinu blokadu Kalinjingrada

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je neophodno smanjiti tenzije na Baltiku tako što će Litvanija i Evropska unija ukinuti restrikcije koje se odnose na transport robe iz Rusije u njenu eksklavu Kalinjingrad, preneo je Politiko.

Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Proteklih sedmica tenzije su dovedene gotovo do usijanja zbog toga što je Litvanija odlučila da na robu koja se u Kalinjingrad prevozi železnicom i kamionima primeni sankcije koje je Evropska unija uvela na uvoz proizvoda iz Rusije.

23:35 Moguć prekid diplomatskih odnosa Rusije sa Bugarskom

Ambasadorka Rusije u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova izjavila je da je moguće da dođe do prekida diplomatskh odnosa između dve zemlje zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Moskva preduzeti odgovarajuće mere, a Mitrofanova je u intervjuu za bugarsku televiziju precizirala da je u kontaktu sa Ministarstvom i da će odgovor biti odlučan.

„Moglo bi čak da dođe i do prekida diplomatskih odnosa“, kazala je Mitrofanova, prenosi Sputnjik.

22:35 Bajden: Svet šalje više od 600 tenkova u Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden najavio je danas na konferenciji za novinare u Madridu novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vredan oko 800 miliona dolara.

On je takođe najavio da će koalicija od više od 50 zemalja širom sveta poslati Ukrajini ogromne količine oružja. „Naš ministar odbrane je okupio više od 50 zemalja, koje su obećale da će poslati oružje u Ukrajinu. To je globalni napor da se podrži Ukrajina: reč je o skoro 140.000 protivtenkovskih sistema, više od 600 tenkova, skoro 500 komada artiljerijskog oružja, više od 600.000 komada artiljerijske municije i naprednih višecevnih raketnih bacača, protivbrodskih raketa i sistema protivvazdušne odbrane“, rekao je Bajden.

22:27 Rusi: Potpuno smo zauzeli rafineriju nafte u Lisičansku. Ukrajina: Nema više bekstva iz grada

Ruske snage i proruski separatisti tvrde da su preuzeli „potpunu kontrolu“ nad rafinerijom nafte u Lisičansku. To je u razgovoru za ruske prorežimske medije saopštio Vitalij Kiseljov, pomoćnik ministra samoproglašene separatističke Narodne Republike Lugansk.

"Danas su naše snage potpuno zauzele rafineriju, čišćenje je u toku. Naše divizije su već ušle na teritoriju iza rafinerije. Odnosno, kontrolišemo deo grada na strani rafinerije. Istovremeno imamo jedinice koje su ušle u Lisičansk. sa istoka, prešli reku Siverski Donjec i ušli u naselje“, rekao je Kišeljev.

S druge strane, Ukrajina tvrdi da Rusija nastavlja sa napadima u oblasti rafinerije nafte, ali priznaje da su ruske snage „postigle delimičan uspeh i zauzele severozapadni i jugoistočni deo rafinerije“.

Sergij Hajdaj, guverner Luganske oblasti, saopštio je večeras da je situacija u Lisičansku „izuzetno teška”.

„Granate dolaze sa svih strana, a Rusi napadaju iz više različitih pravaca. Kao i obično, tvrde da kontrolišu pola grada, ali to nije tačno. Ali granatiranje je izuzetno teško. Čak namerno pucaju na naše humanitarne centre. Savetujemo da civili ostanu u skloništima.Evakuacija nije moguća“, napisao je Hajdaj.

22:24 Erdogan: Švedska je obećala da će nam izručiti 73 osobe

Švedska je obećala da će Turskoj izručiti 73 osobe u skladu sa sporazumom koji su u utorak potpisale Švedska, Finska i Turska, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Ako ne održe obećanje, uradićemo ono što je neophodno i u skladu sa sporazumom“, rekao je on i dodao da Turska u tom slučaju neće ratifikovati sporazum u svom parlamentu. Pre potpisivanja sporazuma na samitu NATO-a, Turska je rekla da će staviti veto na ulazak Švedske i Finske u NATO, tvrdeći da pruža utočište članovima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, EU i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacija.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Sporazum od 10 tačaka navodi da će Švedska i Finska rešavati zahteve Turske za ekstradiciju osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji. Podsetimo, Turska je nakon potpisivanja sporazuma poručila da više nema primedbi na ulazak Švedske i Finske u NATO.

21:16 Habek: Severni tok može da se koristi u punom kapacitetu

Nemački vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek smatra da su tehnički problemi koje Rusija navodi kao razlog smanjenja isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok samo izgovor i da gasovod može da obezbedi 100 odsto tranzita. On je izneo ovo mišljenje na konferenciji koju je danas organizovao dnevnik "Zidojče cajtung", preneo je TAS S. "Mi smo u sporu u trgovini gasom sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom i to neće prestati čak ni ako turbina dođe iz Kanade", rekao je Habek, misleći na deo gasovoda koji je poslat na remont. Prema njegovim rečima, svi tehnički eksperti se slažu da je moguće stoprocentno snabdevanje gasa preko Severnog toka.

1 / 4 Foto: Profimedia

21:14 Rusi pozvali britansku ambasadorku na razgovor zbog „uvredljivih izjava“

Rusija je objavila da je pozvala britansku ambasadorku da izrazi svoj snažan protest zbog uvredljivih britanskih izjava, uključujući one o navodnim nuklearnim pretnjama Rusije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je izrazilo snažan protest ambasadorki Debori Bronert zbog grubih izjava britanskog rukovodstva o Rusiji, njenom lideru i zvaničnim predstavnicima vlade, kao i ruskom narodu.

Rusija, Ruska zastava
foto: Profimedia

Bronert je uručena protestna nota u kojoj se navodi da je uvredljiva retorika predstavnika britanskih vlasti neprihvatljiva. „U pristojnom društvu uobičajeno je da se za takve izjave izvinjavaju“, dodaje se.

Ministarstvo je saopštilo da su ambasadorki rekli da se Rusija protivi britanskim izjavama koje sadrže namerno lažne informacije, posebno o navodnim ruskim pretnjama nuklearnim oružjem.

20:33 Lavrov: SAD nastoje da oslabe ne samo Rusiju, već i EU

Samit NATO u Madridu još jednom je pokazao da članice NATO očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje svojoj volji od svih država, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

„Verujem da je svima očigledno šta očekuju. Oni ne beže od toga da pričaju o tome, a to su još jednom rekli na samitu NATO u Madridu. Od svih država očekuju bezuslovnu poslušnost i potčinjavanje njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese – pre svega interese SAD“, rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Prema Lavrovu, Vašington nastoji ne samo da oslabi Rusiju, već i da oslabi EU kao konkurenta SAD.

On je istakao da savremena Evropa, koju predstavlja EU, gubi svoju nezavisnost ili one znake nezavisnosti koje je nekada imala i potpuno se pokorava stavovima koje nameću SAD.

20:26 Predsednik Indonezije: Preneo sam Putinu poruku Zelenskog

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je danas da je ruskom lideru Vladimiru Putinu preneo poruku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Naime, Vidodo se juče u Kijevu sastao sa Zelenskim, a danas je doputovao u Moskvu da razgovara sa ruskim predsednikom.

On nije rekao o kakvoj se poruci radi, ali je dodao da je "izrazio spremnost da pomogne kako bi dvojica lidera počeli da komuniciraju".

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP POOL / POOL

Indonežanski predsednik trenutno predsedava grupom zemalja G20 i kriznom grupom UN, koja je formirana radi suočavanja sa pretnjom globalne gladi.

Vidodo je pozvao Zelenskog na samit G20 koji će se održati u novembru na Baliju. AFP prenosi da je Zelenski odgovorio da njegov dolazak zavisi od toga ko će još biti tamo. Naime, Rusija je članica G20 i očekuje se Putinov dolazak na samit.

19:44 EU i Rusija spremaju plan za izuzeće Kalinjingrada iz sankcija

Evropska unija i Moskva saglasne su da je neophodno izraditi plan o kretanju robe između kalinjingradske enklave i drugih delova Ruske Federacije, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Kalinjingradska oblast se graniči sa državama EU, a većina dobara se u tu oblast doprema iz Rusije železničkim i drumskim saobraćajem preko Litvanije.

Podsetimo, Litvanija je 18. juna ove godine obavestila vlasti Kalinjingrada o zabrani železničkog tranzita sankcionisane robe u tu rusku enklavu, a 21. juna zabrana je proširena i na tranzit kamiona, navodi Rojters.

17:30 NATO će tek sledeće godine povećati broj vojnika?

Vojni zvaničnici NATO-a umanjili su najavu generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, koji je ranije ove nedelje rekao da će 300.000 vojnika biti u pripravnosti.

NATO sada tvrdi da bi ovaj broj mogao biti dostignut sredinom 2023. godine, piše CNN.

Stoltenberg je u ponedeljak rekao da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti na više od 300.000.

17:25 Erdogan: Švedska i Finska najpre da ispune obećanja

Ukoliko Švedska i Finska ne ispune obećanja koja su dale Turskoj u sporazumu kojim je ukinut veto na njihove kandidature za članstvo u NATO, turski parlament neće ratifikovati taj dokument, saopštio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na samitu NATO-a u Madridu.

Redžep Tajip Erdogan
foto: Profimedia

Erdogan je naveo da dve nordijske zemlje što pre moraju da sprovedu zakonodavne reforme koje će im omogućiti izručenje 73 terorista, prenosi Rojters. On je istakao da potpisivanje trilateralnog sporazuma vidi kao priznanje stava Ankare da se terorizam ne može tolerisati i nazvao je to "diplomatskom pobedom" Turske, navodi Rojters.

16:35 Sančez: Ukrajinski rat duži od očekivanog

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je, na zatvaranju samita NATO-a čiji je domaćin bila njegova država, da rat između Rusije i Ukrajine traje duže nego što se očekivalo.

Pedro Sančez
foto: EPA/EFE-TV

Sančez je rekao da su svi saveznici izneli svoje želje da vide mirovne pregovore "mora da Ukrajina bude ta koja odlučuje o njenoj budućnosti". On je dodao da Ukrajina ima "punu podršku saveznika sve dok poslednji ruski vojnik ne napusti njenu teritoriju".

16:21 Jedan poziv je promenio sve: Erdogan pričao sa Bajdenom, pa pustio širenje NATO

Da predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden nije odlučio da izvrši pritisak na turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana, nordijske zemlje Švedska i Finska verovatno nikada ne bi ušle u NATO savez. Na sreću ove dve zemlje Bajden je to uspeo i to samo jednim telefonskim pozivom, noć uoči sastanka turskog "sultana" sa finskim kolegom Sauli Niinistom, premijerkom Švedske Magdalenom Anderson i generalnim sekretarom NATO-a Jens Stoltenbergom, nakon kog je skinuo veto sa njihov zahteva za članstvo.

16:01 Prvi teretni brod napustio okupiranu ukrajinsku luku Berdjansk

Prvi teretni brod napustio je ukrajinsku luku Berdjansk koja je pod ruskom okupacijom, rekao je u četvrtak lokalni zvaničnik nakon što je Rusija saopštila je da je luka razminirana i da je spremna za nastavak isporuka žita.

15:41 Bajden najavio novu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je danas da je samit NATO u Madridu bio "istorijski" i najavio narednih dana novu vojnu pomoć Vašingtona Ukrajini vrednu 800 miliona dolara.

"Pružićemo podršku Ukrajini dokle god bude trebalo", rekao je Bajden na pres-konferenciji na kraju samita NATO u Madridu, prenosi Rojters

15:28 Predsednik Indonezije stigao u Moskvu

Predsednik Indonezije Joko Vidodo je doputovao u Moskvu gde će apelovati na Vladimira Putina da pristane na prekid vatre i tražiti načine da se omogući izvoz žitarica iz Ukrajine. Jakovi, kako je Vidodo poznat, takođe je posetio juče ukrajinskog predsednik Vladimira Zelenskog i rekao da je ponudio da prenese njegovu poruku u Moskvi.

15:11 Stoltenberg zatvorio samit NATO upozorenjem Moskvi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatvorio je samit zapadne vojne alijanse porukom Moskvi da su saveznici spremni da "zaštite svaki pedalj teritorije NATO" i u potpunosti podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskih snaga.

Stoltenberg je izjavio da se NATO "postarao da protivnik bude uveren, da će, ako uradi bilo šta slično onome što je Rusija uradila Gruziji 2008. godine ili Ukrajini sada, to pokrenuti pun odgovor celog saveza''.

14:52 - Zašto Rusija preti Norveškoj?

Moskva tvrdi da Norveška krši sporazum koji Rusiji omogućava pristup ostrvu Svalbardu, poznatom i kao Špicberška ostrva. Kako navode iz Rusije, Norveška remeti isporuku važnih zaliha na ovaj arhipelag u Arktičkom okeanu, zbog čega iz Moskve prete odmazdom.

14:40 - U NATO kantini u Madridu ruska salata preimenovana u tradicionalnu

Na meniju restorana za međunarodne zvaničnike i novinare koji učestvuju na NATO samitu u Madridu, našla se i "ruska salata" čije ime je promenjeno u "tradiconalna salata".

Salata od graška, krompira, šargarepe i majoneza je osnovna namirnica na jelovnicima španskih restorana, ali uoči samita na kojem se očekivalo da će Rusija biti proglašena bezbednosnom pretnjom u novom strateškom konceptu alijanse, prisustvo "ruske salate" na meniju zaprepastilo je prisutne.

14:20 - Džonson: NATO odlučniji nego ikad da podrži Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas u Madridu da je NATO odlučniji nego ikad da podrži Ukrajinu.

"Praktično su se svi na samitu NATO usaglasili da pruže veću pomoć Ukrajini", poručio je Džonson na konferenciji za novinare i dodao da je samit NATO-a bio "veoma uspešan".

14:01 - Švedska i Finska potpisuju protokol o pristupanju NATO-u u utorak

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će Švedska i Finska zvanično potpisati protokol o pristupanju NATO-u u utorak.

Predsednici obe nordijske zemlje će učestvovati u procesu, kako kaže Stoltenberg zvanična odluka je već doneta juče na samitu.

13:41 - LNR: U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi. Naše snage evakuišu ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije", rekao je Vedmedenko za TASS.

13:29 - Medvedev: Povelja UN sprečila Treći svetski rat

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je danas da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svet uspeo da izbegne treći svetski rat.

Govoreći na plenarnoj zasedanju Sanktpeterburškog međunarodnog pravnog foruma, Medvedev je ocenio da sistem UN nije bez mana.

13:10 - Rusija tvrdi: Norveška krši sporazum

Pored spora s Litvanijom zbog pristupa robe ruskoj enklavi Kalinjingradu, Moskva tvrdi da Norveška krši sporazum koji Rusiji omogućava pristup Svalbardu (poznata i kao Špicberška ostrva, arhipelag u Arktičkom okeanu prim. aut.).

Rusija je optužila Norvešku da remeti isporuku važnih zaliha i zapretila odmazdom. Norveška, koja nije u EU, ali primenjuje sankcije EU protiv Rusije, prvobitno je rekla da sankcije neće uticati na transport robe brodom do Svalbarda. Ali veliki deo tereta za ruska naselja na arhipelagu prvo prolazi kroz kontrolni punkt u kopnenu Norvešku, koja je zatvorena za sankcionisanu robu.

Šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeld je rekla da Norveška ne blokira pristup arktičkom arhipelagu, već samo primenjuje međunarodne sankcije, kao i da Rusija ima druge načine da dođe do svojih naselja.

12:57 - Putin ponovo odgovorio Džonsonu

Ruski predsednik Vladimir Putin reagovao je na tvrdnje britanskog premijera Borisa Džonsona koji je izjavio da Putin ne bi izvršio invaziju na Ukrajinu da je žena.

Džonson je Putinovu odluku da pokrene „specijalnu vojnu operaciju“, kako Kremlj naziva rat u Ukrajini, nazvao „savršenim primerom toksične muškosti“.

Odgovarajući na ove navode, Putin je ukazao na odluku bivše britanske premijerke Margaret Tačer da pošalje trupe na Foklandska ostrva.

12:24 - Španija traži od saveznika fokusiranje na južno krilo NATO-a

Španija će apelovati na NATO saveznike da danas na samitu u Madridu razmotre veću ulogu alijanse u Severnoj Africi i regionu Sahela, a španski ministar spoljnih poslova poručio je da ne treba isključiti intervenciju u Maliju.

NATO, međutim, nema dovoljnu motivaciju za takve korake, rekle su diplomate na koje se poziva Rojters.

12:04 - Tri scenarija američkih obaveštajaca za Ukrajinu

Američki obaveštajci smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin nije odustao od svojih ambicija i da namerava da zauzme još ukrajinskih teritorija. Ali, zvaničnici smatraju da tako nešto neće biti moguće, obzirom da su moskovske trupe toliko oslabljene borbom, da su prema njihovoj proceni trenutno sposobne samo da ostvare malu teritorijalnu prednost.

11:46 - Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini od 49 miliona dolara

Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane.

Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

Švedska zastava
Švedska zastavafoto: Profimedia

11:26 - ECHR: Rusija da spreci izvršenje smrtne kazne nad Britancima

Evropski sud za ljudska prava (EHR) saopštio je danas da je izdao privremene mere kojima se nalaže Rusiji da obezbedi da smrtna kazna za dvojicu Britanaca koji su zarobljeni nakon što su se borili za Ukrajinu ne bude izvršena.

"Sud je posebno ukazao Vladi Ruske Federacije, prema pravilu 39 (privremene mere) Pravilnika Suda, da treba da obezbedi da smrtna kazna izrečena podnosiocima predstavke ne bude izvršena", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

11:06 - Rusija: Povlačenje sa Zmijskog ostrva je gest dobre volje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da povlačenje trupa sa Zmijskog ostrva predstavlja gest dobre volje.

„Time je svetskoj zajednici pokazano da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine“, napominje Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

10:56 - Zašto je važno Zmijsko ostrvo?

Zmijsko ostrvo ili Zminji je malo kameno ostrvo površine dvadesetak fudbalskih igrališta. Reč je o strateški važnom ostrvu, kako zbog svoje lokacije (udaljeno je tek oko dvestotinak kilometara od Odese), tako i zbog činjenice da ima malo ostrva u Crnom moru. Ko kontroliše ovo ostrvo, praktično može da kontroliše morski saobraćaj oko luke Odesa.

Zbog toga je na ovom ostrvu u prvoj fazi rata u Ukrajini vođena jedna od najpoznatijih bitaka.

Prvobitno se verovalo da je ruska mornarica ubila sve graničare i vojnike sa pomenutog ostrva, međutim kasnije se ispostavilo da je 13 ukrajinskih državljana koji su bili na ostrvo živi i da su u zarobljeništvu. U ovoj operaciji ruske vojske učestovala je i krstarica „Moskva“, ponos ruske Crnomorske flote, koja je sredinom aprila potopljena.

Navodno, na ovom ostrvu Rusi planiraju da naprave čitavu malu bazu, možda i pistu.

10:44 - Ukrajina tvrdi da su se ruske snage povukle sa Zmijskog ostrva

Ukrajinska vojska objavila je da se ruska vojska povukla sa Zmijskog ostrva, strateškog ostrva u blizini obala Odese.

Prema rečima poslanika iz Odese Rusi su se povukli ostavljajući pet malih čamaca i raznevši opremu na izlasku.

Kako navodi dopisnik Ekonomista, ova značajna pobeda smanjuje izgleda da se ruska vojska iskrca u Odesi, ali je tek jedan korak ka vraćanju kontrole u Crnom moru.

10:18 - Brod sa 7.000 tona napušta ukrajinsku luku

Brod sa 7.000 tona žitarica napušta ukrajinsku luku, izjavili su proruski zvaničnici, prenosi AFP.

10:03 - Ukrajina prekinula diplomatske veze sa Sirijom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prekinuo je diplomatske veze sa Sirijom nakon što se pridružila Rusiji u formalnom priznanju „nezavisnost“ dva separatistička regiona u Ukrajini, koja uživaju podršku Moskve.

09:43 - Putin odgovorio Džonsonu

Lideri zemalja G7 okupili su se nedavno na samitu u Nemačkoj i tom prilikom zbijali šale na račun ruskog predsednika Vladimira Putina. Nekoliko dana kasnije, stigao je i Putinov odgovor.

"Ne znam kako su hteli da se skinu, do pojasa ili ispod pojasa, ali mislim da bi to bio odvratan prizor", rekao je Putin po odlasku iz Ašhabada gde se održavao samit Kaspijske petorke.

09:23 - Lisičansk je na udaru nemilosrdnog granatiranja

Grad Lisičansk je na udaru nemilosrdnog granatiranja, javlja Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike.

"Borbe se stalno vode. Rusi su stalno u ofanzivi. Nema popuštanja. Apsolutno sve je granatirano", rekao je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Ukrajinske vlasti saopštile su da pokušavaju da evakuišu stanovnike iz grada, žarišta ruskih napada, gde je oko 15.000 ljudi ostalo.

09:08 - Ukrajina i Rusija razmenile više od 280 zarobljenika, deo vojnika i iz Azovstala

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine objavila je da su 144 ukrajinska vojnika oslobođena u sklopu razmene zarobljenih vojnika. Ukrajina je oslobodila isti broj ruskih vojnika objavio je na Telegram kanalu Denis Pušilin, šef proruske separatističke vlade u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Od oslobođenih Ukrajinaca, 95 ih je zarobljeno nakon odbrane čeličane Azovstal u Marijupolju, uključujući 47 vojnika iz bataljona Azov. Neki ruski političari oštro su se protivili svakoj razmeni zarobljenika u kojoj su bili uključeni pripadnici bataljona Azov i umesto toga pozivali su na njihovo pogubljenje.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

08:54 - Više stotina ukrajinskih vojnika završilo obuku u Britaniji

Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući i onu na višecevnim sistemima za lansiranje raketa (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije, prenosi Rojters.

08:40 - Putin: Operacija ide po planu

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini odvija se prema planu i nema potrebe da se postavljaju rokovi za njeno okončanje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na kraju posete Turkmenistanu.

Putin je rekao da je cilj specijalne vojne operacije oslobođenje Donbasa, odbrana naroda koji tamo živi i "stvaranje uslova koji će garantovati bezbednost samoj Rusiji", preneo je TASS.

1 / 5 Foto: Profimedia

08:37 - Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila ruski Pancir

Ukrajinci tvrde da su uništili ruski sistem Pancir na Zmijskom ostrvu.

07:57 - SAD: Putin želi celu Ukrajinu i rat bi mogao da potraje

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje želi da zauzme veći deo Ukrajine, i ovaj sukob bi najverovatnije mogao da traje dugo, smatraju američke obaveštajne agencije, kako prenosi BBC.

Američki zvaničnici procenjuju i da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvaruju spore teritorijalne napretke.

"To znači da bi rat mogao da traje dugo", saopštila je direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

07:31 - "Ruski napad na pozorište u Marijupolju je bio ratni zločin"

Amnesti International (AI) zaključio je da je ruski napad na pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolj u martu bio je ratni zločin.

1 / 5 Foto: Profimedia

07:18 - LNR: Teritorija Rafinerije nafte Lisičansk u našim rukama

Rodion Mirošnik, ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Moskvi, objavio je na svom Telegram kanalu da je teritorija Rafinerije nafte Lisičansk u potpunosti prešla pod kontrolu "savezničkih snaga", odnosno ruske vojske i separatista iz LNR, kao i da je "završeno čišćenje u oblasti Lisičanske fabrike gumenih proizvoda (RTI)".

07:11 - Britanija: Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini

Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću "direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja.

07:09 - Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, rekao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Dodao je da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.