(BLOG UŽIVO) 121. DAN RATA, I DALJE GORI U UKRAJINI: Iz G7 tvrde da Rusija pogoršava prehrambenu krizu
Ilustracija, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) 121. DAN RATA, I DALJE GORI U UKRAJINI: Iz G7 tvrde da Rusija pogoršava prehrambenu krizu

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj

Objavljeno: 00:00h

Danas je 121. dan rata u Ukrajini.

Šta znamo do sada:

Kremlj tvrdi: Rusija ne krade ukrajinske žitarice

Savetnik Zelenskog: Bitka za dva ključna grada bliži se strašnom kraju

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

Iz časa u čas:

23.25 Ugroženo zdravlje osoblja u nuklearki Zaporožje?

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sve je više zabrinuta za zdravstveno stanje ukrajinskog osoblja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, navedeno je u današnjem saopštenju te organizacije.

- IAEA je svesna nedavnih izveštaja u medijima i drugde koji ukazuju na pogoršanje uslova u kojima radi ukrajinsko osoblje u najvećoj nuklearnoj elektrani u toj zemlji - navodi se u saopštenju IAEA i dodaje da ta organizacija želi da što pre pošalje svoje stručnjake u Zaporožje, prenosi Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta ove godine, navodi britanska agencija.

20:48 Ukrajinci tvrde: Rusi planiraju da napadnu Belorusiju

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako Rusija planira da napadne stambena područja u Belorusiji kako bi je uvukla u rat.

Prema ukrajinskim tvrdnjama, ruski vojnici već su stigli u grad Mazir.

20:45 Putinov saveznik: Ako dođe do svetskog rata, bombardovaćemo London

Bliski saveznik Vladimira Putina, Andrej Guruljov, upozorio je da će London biti prvi koji će biti bombardovan u slučaju novog svetskog rata.

Guruljov je, gostujući na ruskoj televiziji Kanal 1, rekao da bi glavni grad Velike Britanije bio prvi na udaru ako bi blokada Kalinjingrada dovela do rata.

„Uništićemo čitavu grupu neprijateljskih svemirskih satelita tokom prve vazdušne operacije. Nikoga neće biti briga da li su Amerikanci ili Britanci, sve bismo ih videli kao NATO. Drugo, omekšaćemo ceo sistem protivraketne odbrane. Treće, sigurno nećemo krenuti od Varšave, Pariza ili Berlina. Prvi koji ćemo udariti biće London. Kristalno je jasno da pretnja svetu dolazi od Anglosaksonaca“, rekao je Guruljov.

18:12 G7: Rusija pogoršava krizu hrane napadima na ukrajinsku infrastrukturu

Rusija pogoršava prehrambenu nesigurnost blokadama i bombaškim napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, saopštili su danas ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) velikih ekonomija. Ministri su pozvali Moskvu da "prestane sa napadima i pretećim akcijama i da deblokira ukrajinske crnomorske luke za izvoz hrane", prenosi Rojters.

16:31 Lajen: EU da se pripremi za smetnje u isporukama ruskog gasa

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je nakon samita lidera EU u Briselu pozvala na pripremu za moguće dalje smetnje u isporukama ruskog gasa ka Evropi.

”Rat u Ukrajini ima teške posledice i na privredni rast i na inflaciju u Evropi. Videli smo ruske ometajuće aktivnosti oko isporuka gasa, a cene su porasle ne samo u oblasti energenata, već je poskupela i hrana. Moramo pregledati nacionalne planove i obezbediti da svi budu pripremljeni za dalja ometanja”, poručila je Lajen

16:11 Rusija pokušala da gađa konvoj oružja

Rusija je bezuspešno pokušala da gađa konvoj oružja koji je donacija Zapada Ukrajini, uključujući sisteme većeg dometa, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američke odbrane.

15:59 Iz Ukrajine pobeglo 7,5 miliona ljudi

Prema izveštaju UN-a od početka ruske invazije Ukrajinu je napustilo više od sedam i po miliona ljudi.

15:01 - Trenutno stanje na frontu u Ukrajini

14:42 - Moskva optužuje SAD za odluku Litvanije o Kalinjingradu

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je optužilo Vašington da je odgovoran za odluku Litvanije da zabrani prevoz preko svoje teritorije robe vezane za međunarodne sankcije do ruske enklave Kalinjingrada.

Ocenjeno je i da je “nemoguće” održati konsultacije sa Vašingtonom na ekspertskom nivou o više bilateralnih tema, koje je trebalo da budu održane u bliskoj budućnosti.

14:31 - Zelenski: Ukrajinci žele da žive kao nekada

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se okupljenima na festivalu Glastonberi i zamolio ih da „šire istinu o ruskom ratu“ i „dokažu da sloboda uvek pobeđuje“.

U video poruci posetiocima festivala, Zelenski je rekao da ljudi u Ukrajini žele da „žive život kao nekada, uživaju u slobodi i divnom letu“.

Zelenski je poručio i da je Rusija ukrala mir građanima Ukrajine.

14:11 - Lavrov: EU i NATO okupljaju koaliciju za rat sa Rusijom

Evropska unija (EU) i NATO okupljaju koaliciju za rat s Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući odluku da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bakuu nakon sastanka sa azerbejdžanskim kolegom, Lavrov je rekao da situacija podseća na stanje pre Drugog svetskog rata ”kada je Hitler ujedinio većinu evropskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza”, piše Anadolija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

13:41 - "Potrebno vreme da ukrajinska vojska napusti Severodonjeck"

Vlasti Severodonjecka saopštile su da će biti potrebno vreme da ukrajinske oružane snage napuste grad. Saopšteno je i da neće biti povlačenja iz Lisičanska.

Šef severodonjecke regionalne državne administracije Roman Vlasenko rekao je za ukrajinski Radio Sloboda da ruske trupe napreduju u svim pravcima u oblasti Severodonjecka i Lisičanska, koristeći avione i rakete Točka-U, prenosi agencija Unian.

13:15 - "Rusija okružuje Lisičansk sa tri strane"

Ruske snage su danas „potpuno okupirale“ okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Babčenko, prenosi Rojters.

„Nažalost, od danas je ceo okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao “, izjavio je predsednik opštine Hirske Aleksij Babčenko u televizijskom prenosu.

Gubitak Hirske i nekoliko drugih okolnih naselja, dovodi Lisičansk, poslednji veliki grad u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, u opasnost da bude okružen sa tri strane napredujućim ruskim snagama, navodi Rojters.

13:07 - Rusija tvrdi: Opkolili smo 2.000 ukrajinskih vojnika

Ruska vojska opkolila je 2.000 ukrajinskih vojnika u Donbasu, objavio je danas portparol Igor Konašekov.

"Ukupno smo u oblasti Hirske odsekli do 2.000 ljudi. Oko 1.800 ukrajinskih vojnika, 120 nacista iz 'Desnog sektora', do 80 stranih plaćenika, kao i preko 40 borbenih oklopnih vozila i oko 80 topova i minobacači", rekao je Konašenkov i dodao da se 41 ukrajinski vojnik dobrovoljno predao u protekla 24 sata.

12:33 - Peskov: Moldavija želi da bude evropska više od Evropljana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas na redovnom brifingu da je odluka EU da Ukrajini odobri status zvaničnog kandidata za članstvo "domaća" stvar.

"Za nas je veoma važno da svi ovi procesi ne donose više problema nama i više problema u odnosima ovih zemalja sa nama" rekao je, a potom se osvrnuo na Moldaviju, koja je takođe ove nedelje dobila status kandidata za članstvo u EU.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ta bivša sovjetska zemlja želi da postane evropska više od samih Evropljana", rekao je Peskov.

11:14 - SAD šalju Ukrajini dodatnu novčanu pomoć

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini dodatnih 450 miliona dolara pomoći, saopštili su tamošnji zvaničnici.

10:08 - Zelenski: Ukrajina nije jastuk između Zapada i Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je, povodom davanja Ukrajini status kandidata za članstvo u EU, da će Ukrajina u budućnosti postati članica EU i da je to sada fiksirano na zvaničnom nivou.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

09:22 - Herson: U ekploziji automobila poginuo lokalni zvaničnik

U Hersonu, na jugu Ukrajine, u eksploziji automobila poginuo je načelnik Uprave za porodicu, omladinu i sport vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Dmitrij Savlučenko, prenosi RIA Novosti. Lokalne vlasti okvalifikovale su eksploziju kao teroristički napad.

Zamenik šefa vojno-građanske administracije Kiril Stremousov izjavio je da je automobil dignut u vazduh kada je Savlučenko ušao u njega.

08:49 - "Rusi grade utvrđenja u Marijupolju pod maskom stambenih zgrada"

Na zvaničnom Telegram nalogu grada Marijupolja, koji je u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa, objavljena je izjava gradonačelnika Vadima Bojčenka koji je optužio ruske snage da grade utvrđenja "pod maskom stambenih zgrada".

"Okupatori počinju da grade navodne stambene zgrade. Radovi su u toku u severozapadnom delu, skoro na periferiji grada. Odnosno iz približnog pravca kontraofanzive. Postoje informacije od stanovnika Marijupolja da okupatori odmah kopaju rovove i raspoređuju opremu iza ovih novih zgrada", rekao je.

08:14 - "Branioci Severodonjecka moraće da se povuku"

Guverner Luganska rekao da će se branioci Severodonjecka morati da se povuku.

"Nema smisla da se ostane tamo samo da bi se ostalo. Ostajanje na slomljenim pozicijama nema smisla, a broj mrtvih raste", rekoa je i dodao da je 90 odsto kuća u Severodonjecku uništeno ili oštećeno.

07:55 - Ukrajina: SAD nam šalje još četiri HIMARS-a

Bela kuća najavila je da će Ukrajini isporučiti još četiri dodatna HIMARS višecevnih raketnih bacača, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinskog ministarstva odbrane.

07:43 - Guverner Luganske oblasti: Napad na Lisičansk odbijen

Ukrajinske trupe su odbile napad na južnu periferiju Lisičanska, rekao je guverner regiona Gajdaj.

Sa druge strane, ruski mediji pišu da su se snage samoproglašene Luganske Nardone Republike učvrstile na južnim obodima grada.

"Naši istureni odredi otišli ​​su u takozvani RTI rejon – fabriku gumenih proizvoda, gde se nalazi industrijska zona i susedne kuće izgrađene za njene radnike. Ovde smo uspeli da se učvrstimo, posebno da zauzmemo uporište i Kontrolni punkt koji se nalazi na mestu nekadašnje stanice saobraćajne policije", rekao je izvor iz LNR za RIA Novosti.

07:40 - Lavrov: Malo je verovatno da će Zapad dozvoliti Ukrajini pregovore sa Rusijom

Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da Ukrajina iznese bilo kakve predloge, ali ni mi nećemo ništa da predlažemo. Davno smo dali svoje predloge. Sada je lopta na njihovoj strani", rekao je.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

07:27 - Gajdaj: Ruske snage zauzele Nikolajevku

Ruske snage zauzele su selo Nikolajevka u Luganskoj oblasti, saopštio je jutros načelnik regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj. On je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage uspele da zaustave ofanzivu ruskih trupa u oblasti Borovskog, kao i da odbiju napad na južno predgrađe Lisičanska, prenosi Interfaks Ukrajina.

07:20 - Ruska vojska pokušava da opkoli ukrajinske trupe koje brane Lisičansk

Napori Rusije da zauzme Severodonjeck i Lisičansk - dva preostala grada pod ukrajinskom kontrolom u Lugansku - pretvorili su se u krvavi rat iscrpljivanja, pri čemu su obe strane nanele jedna drugoj teške gubitke. Moskva je u poslednje dve nedelje uspela da ostvari stabilne dobitke, piše Gardijan.

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane Lisičansk, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske odbrane Aleksij Gromov, dok Sergej Gajdai, guverner Luganske oblasti, kaže da su "ruske snage bile uspešne u napredovanju".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.