UKRAJINA I MOLDAVIJA DOBILE STATUS KANDIDATA EU: Prihvaćena preporuka Evropske komisije
ilustracija, Foto: Profimedia

UPRAVO JE JAVLJENO

UKRAJINA I MOLDAVIJA DOBILE STATUS KANDIDATA EU: Prihvaćena preporuka Evropske komisije

Iako simboličan, ovaj potez će pomoći da se podigne moral ove Ukrajine koja se već četiri meseca bori protiv ruske invazije

Objavljeno:

Evropski lideri su danas na sastanku u Briselu zvanično odlučili da Ukrajini dodele status kandidata, čime je započeo dug put te zemlje ka članstvu u EU. Status kandidata lideri EU 27 odobrili su i za Moldaviju.

Time su lideri EU prihvatili preporuku koju je pre sedam dana dala Evropska komisija.

Iako simboličan, ovaj potez će pomoći da se podigne moral ove Ukrajine koja se već četiri meseca bori protiv ruske invazije.

Ukrajina želi da uđe u EU 2014. godine

Ukrajina je tražila članstvo u EU od Narandžaste revolucije 2004. godine, a još više od protesta na Majdanu deset godina kasnije, kada je prokremljanski predsednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio da potpiše sporazum o pristupanju EU.

Dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini je istorijska odluka koja Rusiji signalizuje da više ne može da traži sferu uticaja nad svojim istočnim susedom, rekao je ambasador Кijeva u Briselu.

Anketa koju je ove nedelje objavio Evropski savet za spoljne odnose pokazala je da 57 odsto Evropljana podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo.

Status kandidata za članstvo u EU, koji se može dati samo ako se postojeće države članice jednoglasno slože, prvi je korak ka članstvu. Status kandidata ne daje nikakve garancije bezbednosti niti automatsko pravo na ulazak u blok.

Punopravno članstvo Ukrajine zavisiće od toga da li ratom razorena zemlja može da ispuni političke i ekonomske uslove, a jedan od najvećih problema sa kojima se Ukrajina sada suočava je korupcija i reforma javne uprave.

Bonus video:

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini
02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media