SI ĐINPING POZVAO NA OTPOR: "Moramo da odbacimo HLADNORATOVSKI mentalitet"
Si Đinping, Foto: Profimedia

sankcije

SI ĐINPING POZVAO NA OTPOR: "Moramo da odbacimo HLADNORATOVSKI mentalitet"

Kineski predsednik je dodao da je „neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti“

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Ðinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

"Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma“, rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, preneo je Tass.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

„Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetaih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja“, rekao je on.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kineski predsednik je dodao da je „neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti“.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

Bonus video:

55:47

REDAKCIJA 23.06.2022. 3. DEO

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.