CRNA GORA I CENE: Ovo je najnovija odluka
ilustracija, Foto: Profimedia, RINA

haos

CRNA GORA I CENE: Ovo je najnovija odluka

Odluka je usledila nakon što je ministarstvo ekonomskog razvoja analiziralo rast cena na mesečnom nivou za 22 osnovna prehrambena proizvoda

Objavljeno: 19:32h

Vlada Crne Gore danas je je privremeno ograničila trgovačke marže na brašno, ulje, šećer i so, kako bi ublažila rast cena i zaštitila standard građana."To je jedini mogući model djelovanja države, a da ne narušimo privredu i dovedemo do nestašice. Odluka je optimum da zaštitimo građane i ublažimo rast cena", kazao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

Odluka je usledila nakon što je ministarstvo ekonomskog razvoja analiziralo rast cena na mesečnom nivou za 22 osnovna prehrambena proizvoda.

"Vlada će na ovaj način doprineti otklanjanju štetnih posledica povećanja cena proizvoda od značaja za život i zdravlje udi, a u svetlu činjenice sve učestalijeg povećanja cena onih proizvoda koji direktno utiču na životni standard građana", rekao je Đurović i poručio da Crna Gora u ovom trenutku ima dovoljno energenata i hrane.

Cene, Ulje, Poskupljenje
foto: Espreso.co.rs

Ovo je treća u nizu mera kojom vlast pokušava ublažiti rast cena. Prethodno je u maju smanjen porez na brašno i ulje na nula odsto i prepolovljene su akcize na gorivo.

Poslednjih mjeseci došlo je do rasta cena hrane i goriva u Crnoj Gori. Od početka godine jestivo ulje je u Crnoj Gori poskupilo sa 1,40 eura u januaru do 2,4 eura u junu. Prošle godine litar ulja je koštao jedan euro. Brašno je za godinu dana u crnogorskim prodavnicama poskupelo skoro 50 odsto.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Igy the cook

Cene goriva u Crnoj Gori su u stalnom rastu, zbog zakonskog usklađivanja sa cenama na evropskom tržištu. Da bi zaštitila građane, vlada je od početka maja dva puta smanjivala akcize na gorivo, ukupno za 50 odsto.

Veće cene goriva dovele su do lančanog poskupljenja drugih proizvoda i usluga. Tako je cena peleta za godinu dana porasla 100 odsto. Na severu Crne Gore se ovom trenutku kreće od 300 do 320 eura po toni, dok se u junu prošle godine pelet kupovao za 150 eura.

Drvo za ogrev je u istom periodu prošle godine u Podgorici bilo 50 eura po kubiku, a u junu 2022. se ne može kupiti ispod 70 eura.

Uprkos pozivima građana i nevladinog sektora da se zabrani izvoz peleta i ogrevnog drveta i ograniče cene, iz vlade je saopšteno da zabrane izvoza peleta neće biti.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.