CRNA GORA NA KOLENIMA, CENE NIKAD VEĆE: Evo koliko je koštala minimalna POTROŠAČKA korpa u maju, PAPRENO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

EKONOMIJA

CRNA GORA NA KOLENIMA, CENE NIKAD VEĆE: Evo koliko je koštala minimalna POTROŠAČKA korpa u maju, PAPRENO!

Crna Gora je od aprila 2022. ušla u zonu dvocifrene ili galopirajuće inflacije, kada su cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju bile u proseku više za 11,2 odsto u odnosu na april 2021

Objavljeno: 08:36h

Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori koštala je u maju ove godine 738,9 evra, što je za 0,9 odsto više nego u aprilu, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 339,8 evra, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 399,1 evro, navodi se u saopštenju, a prenosi portal CdM.me.

Podsetimo, Crna Gora je od aprila 2022. ušla u zonu dvocifrene ili galopirajuće inflacije, kada su cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju bile u proseku više za 11,2 odsto u odnosu na april 2021.

Rast je nastavljen i u maju kada je zabeležena inflacija od 11,7 odsto godišnje. Ovo je najveća godišnja inflacija u poslednjih 15 godina.

Pored ovoga, zabrinjavajuća je i činjenica da se inflacija u Crnog Gori veća nego u Eurozoni što do sada najčešće nije bio slučaj. Prema poslednim zvaničnim podacima, cene su u proseku više za 11,7 odsto u maju 2022. u odnosu na isti mesec lane dok su u istom periodu u Eurozoni povećane u prosjeku za 8,1 odsto.

Dakle inflacija kod u Crnoj Gori nije samo “uvezena” kako se to najčešće objašnjava, odnosno nije samo proizvod pandemije i rata u Ukrajini, već jedan njen dio jeste internog karaktera.

Ovo su ključni zaključci drugog dela istraživanja “Uticaj KOVID-19 na demografska, ekonomska i finansijska kretanja u Crnoj Gori” koje su, u okviru projekta “Akcija”, u pripremili Društvo statističara i demografa Crne Gore (DSD) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

1 / 5 Foto: Profimedia

Činjenica da cene u Crnoj Gori rastu po dvocifrenoj stopi u 2022. govori da je životni standard sa najnižim dohotkom najviše ugrožen. Ovo dodatno zabrinjava budući da je stopa rasta cena hrane, pića, usluga prevoza i farmaceutskih proizvoda značajno veća od procečne inflacije a ovi proizvodi čine 50 odsto potrošnje prosečnog domaćinstva u Crnoj Gori.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.