OVAJ ČOVEK BI MOGAO DA ZBACI PUTINA SA VLASTI? Njegova PROŠLOST se našla u centru PAŽNJE, a evo i zbog čega!
Vladimir Putin, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO, EPA/ MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

RASTUĆE NEZADOVOLJSTVO?

OVAJ ČOVEK BI MOGAO DA ZBACI PUTINA SA VLASTI? Njegova PROŠLOST se našla u centru PAŽNJE, a evo i zbog čega!

Navodi se da je izbila gorka igra krivice oko sukoba između ruskog lidera i Federalne službe bezbednosti (FSB), primarnog naslednika službe bezbednosti iz sovjetskog doba, KGB-a

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja sa specijalnom operacijom svoje vojske u Ukrajini, fokusirajući se trenutno na region Donbasa i strateški važne gradove kao što su Severodonjeck i Lisičansk. Međutim, mediji i dalje spekulišu o rastućem nezadovoljstvu u Kremlju i zaverama za zbacivanje Putina sa vlasti.

Navodi se da je izbila gorka igra krivice oko sukoba između ruskog lidera i Federalne službe bezbednosti (FSB), primarnog naslednika službe bezbednosti iz sovjetskog doba, KGB-a.

Izveštaji sugerišu da bi moglo da dođe do ključanja tenzija i potencijalnog puča protiv Putina, a da bi šef FSB Aleksandar Bortnikov mogao da bude postavljen na njegovo mesto.

Dok Ministarstvo odbrane Ukrajine i niz analitičara govore o takvoj mogućnosti, Bortnikova prošlost došla je u centar pažnje, piše britanski Express.

Jedan od iznenađujućih trenutaka u njegovoj prošlosti dogodio se 2018. godine, kada je u Vašingtonu upoznao svoje kolege iz američke obaveštajne službe.

Takav susret bio bi nezamisliv u trenutnoj situaciji, kada su američko-ruski odnosi na najnižem nivou, a Moskva je odsečena iz globalne trgovine međunarodnim sankcijama pod vođstvom SAD.

Bortnikov je otputovao u SAD kako bi se susreo sa tadašnjim direktorom CIA Majkom Pompeom, prema pisanju Washington Posta. Društvo mu je pravio Sergej Naruškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).

Najviši američki obaveštajni zvaničnik sa sedištem u Moskvi takođe je pozvan nazad u Vašington na sastanak, što američka vlada prvobitno nije obelodanila.

Moskva
Moskvafoto: Profimedia

Američka i ruska delegacija navodno su razgovarale o zajedničkim interesima u sprečavanju terorističkih napada.

Sastanci između američkih i ruskih zvaničnika su se dešavali i ranije, uključujući i prethodnu godinu, ali je ovaj bio retkost, prema analitičarima, zbog tako velikog broja Rusa koji se sastaju sa visokim američkim zvaničnikom.

Događaj je takođe smatran značajnim od strane američkih obaveštajnih službi koje su ukazivale da se Putin mešao u američke izbore 2016. na kojima je Donald Tramp izabran za predsednika.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Reagujući na vesti o sastanku, demokrate su navodno bile besne zbog pristupa Bortnikova i drugih ruskih zvaničnika Vašingtonu.

- Iako ne razgovaramo o rasporedu vođa američkih obaveštajnih službi, budite sigurni da bi svaka interakcija sa stranim obaveštajnim agencijama bila sprovedena u skladu sa američkim zakonom i u konsultaciji sa odgovarajućim odeljenjima i agencijama - rekao je portparol CIA.

Iako tačni detalji Bortnikove posete možda nikada neće biti poznati, njegovo učešće pokazuje da je on bio jedan od Putinovih glavnih saveznika i savetnika kojem puno veruje.

1 / 7 Foto: Profimedia

Bivši oficir KGB, koji 14 godina vodi FSB, dobio je titulu Heroja ruske federacije 2019. godine.

Međutim, pod njegovim vođstvom FSB je kritikovan zbog niza problema, uključujući kršenje ljudskih prava i korupciju. Tu spada i trovanje Alekseja Navaljnog, glavnog Putinovog opozicionog protivnika.

1 / 5 Foto: Profimedia

Sumnja se da iza trovanja stoji FSB, zbog čega je i Bortnikov sankcionisan.

O Bortnikovu se sada priča i kao o mogućem Putinovom nasledniku u slučaju da se izvede unutrašnji udar protiv lidera Kremlja tokom sukoba u Ukrajini.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.