(BLOG UŽIVO) ERDOGAN NAJAVIO NOVE RAZGOVORE PUTINA I ZELENSKOG: Ruske snage granatirale termoelektranu u Donjecku
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZ ČASA U ČAS

(BLOG UŽIVO) ERDOGAN NAJAVIO NOVE RAZGOVORE PUTINA I ZELENSKOG: Ruske snage granatirale termoelektranu u Donjecku

Prema pisanju portala, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk potpisao je dokument 6. maja, nakon čega je isti poslat Zelenskom

Objavljeno: 23:17h

Danas je 109. dan rata u Ukrajini.

Iz časa u čas:

22:49 Ukrajina: Ruske snage granatirale termoelektranu u Donjecku

Kako javlja ukrajinski list Novosti Donbasa, ruske snage granatirale su ukrajinsku Vuhledar termoelektranu u Donjecku, koju kontrolišu oružane snage Ukrajine.

Ruske snage okupirale su grad Svitlodarsk koji je samo pet kilometara udaljen od termoelektrane.

22:17 Erdogan najavio nove razgovore Putina i Zelenskog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas nove razgovore između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, javlja turski HaberTurk. Govoreći o problemu sa izvozom žitarica iz Ukrajine, Erdogan je između ostalog kazao da se pregovori nastavljaju i najavio sastanak predsednika "možda sledeće nedelje".

"Pregovori se nastavljaju, a pored ovih sastanaka sinoć smo razgovarali i sa nekim relevantnim ljudima. Možda već sledeće nedelje, razgovaraćemo o konkretnim koracima i organizovati razgovor sa Putinom i Zelenskim.

21:42 Zelenski: Ruski gubici mogli bi da dostignu 40.000 vojnika do početka jula

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je danas da bi ruski gubici do početka jula mogli da dostignu 40.000 vojnika, javlja njegova bivša portparolka Lulija Mendel na Tviteru.

21:07 Fon der Lajen: Ukrajini i dalje potrebne reforme u pravosuđu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je saopštenje nakon njene druge posete Kijevu i sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Prema njenim rečima, Ukrajina je uradila mnogo da ojača vladavinu prava, ali su joj i dalje neophodne reforme u pravosuđu za borbu protiv korupcije.

20:27 Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica preko Poljske i Rumunije

Ukrajina je uspostavila dve rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumuniju, kako bi sprečila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je danas pomoćnik šefa ukrajinske diplomatije Dmitro Senik, prenosi Rojters.

Senik je na bezbednosnom forumu "Dijalog Šangri La" u Singapuru rekao da je globalna bezbednost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opštu nestašicu i skok cena.

19:49 Ruska NVO protiv torture najavila svoje raspuštanje

Direktor ruske nevladine organizacije (NVO) Komitet protiv torture najavio je danas svoje raspuštanje, smatrajući kao "uvredu i klevetu" proglašenje te organizacije za "stranog agenta".

"Ne želimo da nastavimo da radimo sa etiketom da smo strani agenti. Tu kvalifikaciju smatramo uvredom i klevetom", napisao je danas na Telegramu Sergej Babinec i dodao da su članovi NVO danas doneli odluku o raspuštanju.

18:58 Guverner: Ruske snage uništile ključan most u Donbasu

Ruske snage uništile su most preko reke Severni Donec - jedini preostali most koji povezuje Severodonjeck sa Lisičanskim, kazao je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Rusi su time presekli mogući put za evakuaciju civila kao i za potencijlano povlačenje ukrajinskih trupa iz Severodonjecka ka zapadu Ukrajine.

18:29 Stoltenberg u Finskoj: Zabrinutost Turske je legitimna

Zabrinutost zbog bezbednosnih pitanja koju Turska iznosi u svom protivljenju članstvu Finske i Švedske u NATO-u, legitimna je, rekao je Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kazao je danas u Finskoj da je zabrinutost Turske zbog bezbednosnih pitanja koju iznosi u svom protivljenju članstvu Finske i Švedske u NATO-u legitimna, javlja Rojters.

On je dodao da je važno napomenuti da nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske, pa bi samim tim trebalo ozbiljno shvatiti zabrinutost Ankare.

18:02 Predsednik DNR: Nema osnova za pomilovanje dvojice Britanaca osuđenih na smrt

Ne postoje osnove za pomilovanje dvojice Britanaca koji su prošle nedelje osuđeni na smrt, kazao je danas predsednik Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Podsećamo, vrhovni sud DNR osudio je 9. juna na smrt Ejdina Eslina i Šona Pinera zbog toga što su se borili na strani Ukrajine kao strani plaćenici.

17:32 Bivši britanski vojnik ubijen u Ukrajini

Bivši britanski vojnik Džordan Getli ubijen je iz vatrenog oružja u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica na društvenim mrežama, dok je britanska diplomatija samo potvrdila smrt jednog britanskog državljanina.

Din Getli je na Fejsbuku objavio smrt svog sina koji je napustio britansku vojsku u martu "kako bi nastavio svoju karijeru kao vojnik na drugim poljima".

16:52 Britanska oklopna vozila "Haski" stigla u Ukrajinu

Britanska oklopna vozila "Haski taktikal suport viakl" počela su da pristižu u Ukrajinu, prenosi ukrajinski Vepons traker. Očekuje se da će London poslati najmanje 120 oklopnih vozila, od kojih su 80 borbena oklopna vozila "Mastif", "Haski" i "Volfhaund", preneo je Unian.

16:30 Pušilin: Smrtna kazna za plaćenike je pravda

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin ocenio je danas da je pravda to što je smrtna kazna presuđena ljudima koji su za novac stigli u DNR da ubijaju civilno stanovništvo.

"Što se tiče plaćenika, dva Britanca i jedan Marokanac. Održana su sudska ročišta. Obezbeđeni su im advokati. Njihovi zločini mogu se klasifikovati kao teški i posebno teški. To je lako predvideti prema spisku onih dokaza koji su im predočeni. A sud je doneo smrtnu kaznu", poručio je Pušilin.

16:00 Zelenski:Niko ne zna koliko će trajati rat

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da niko ne zna koliko će trajati rat u toj zemlji. Zelenski je u dnevnom obraćanju rekao da ukrajinske snage prkose očekivanjima, sprecavajući ruske trupe da "pregaze" istočnu Ukrajinu, gde su nedeljama borbe bile najžešće.

15:31 Zaharova ponovo zapretila Zapadu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas predlog bivšeg šefa poljske diplomatije, a sada poslanika u Evropskom parlamentu, Rodoslava Sikorskog, da se nuklearno oružje isporuči Ukrajini.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova citirala je izjavu Sikorskog na svom Telegram kanalu: "Rusija je prekršila Budimpeštanski memorandum i stoga Zapad ima pravo da donira nuklearne bojeve glave Ukrajini kako bi zaštitio njenu nezavisnost", preneo je Interfaks.

Marija Zaharova
foto: Profimedia

14:40 Rusija: Uništeno skladište s protivazdušnim raketnim sistemima iz SAD i EU

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Ternopilskoj regiji u Ukrajini uništeno skladište s protivoklopnim i protivazdušnim raketnim sistemima, koje su isporučile Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje.

14:22 Zorin: Tela desetine ukrajinskih boraca nisu izručena

Tela desetina ukrajinskih boraca. poginulih tokom opsade čeličane "Azovstal" u Marijupolju, još čekaju na izvlačenje, izjavio je bivši komandant ukrajinskog puka Nacionalne garde "Azov" Maksim Zorin.

Rekao je da je, prema uslovima nedavne razmene, oko 220 tela ubijenih u "Azovstalu" poslato u Kijev, ali da je "isto toliko tela ostalo u Marijupolju".

14:02 Putin čestitao Dan Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas građanima Dan Rusije, ističući da je sada posebno bitno da ruski narod bude jedinstven.

"Čestitam svim građanima naše zemlje Dan Rusije posvećen našoj državi ispunjenoj ponosom na istoriju i veru u budućnost. Danas je posebno jasno da je za našu otadžbinu i društvo veoma važno da narod bude jedinstven", rekao je ruski predsednik na ceremoniji dodela državnih nagrada.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

13:42 Uništen most koji povezuje Severodonjeck i Lisicans

Guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj izjavio je danas da je ruska vojska uništila drugi most koji povezuje susedne gradove Severodonjeck i Lisičansk, kao i da je granatirala treći.

Hajdaj je rekao da je situacija u Severodonjecku izuzetno teška i da će naredna dva dana biti odlučujuća, ali je i dodao da ruske snage do sada nisu uspele da zauzmu grad.

13:22 Pušilin: Nema kolere u Marijupolju

U Marijupolju nije zabeleženo izbijanje kolere, epidemiološka situacija je pod kontrolom, a paniku šire ukrajinski izvori, rekao je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Ja bih to nazvao širenjem panike od strane ukrajinskih izvora. Situacija je pod kontrolom. Tela poginulih tokom ratnih dejstava zakopana su po procedurama sprovedenim nakon sudsko-medicinskog pregleda", istakao je Pušilin, prenela je agencija RIA Novosti.

13:02 EK za status kandidata za članstvo Ukrajine

EK bi mogla preporučiti Savetu ministara i vodjama EU davanje statusa kandidata za članstvo Ukrajini, ali uz jasne uslove da ta zemlja najpre osetno pospeši vladavinu zakona i sistem suzbijanja opšteproširene korupcije, rekli su evropski diplomatski izvori u Briselu, uz opasku da više članica EU ne misle da je to ostvarljivo.

12:42 U Čortkiv stradalo sedam žena i dete od 12 godina

U ruskom udaru na grad Čortkiv na zapadu Ukrajine, do sada uglavnom pošteđenom u sukobima, ranjeno je najmanje 22 ljudi, među kojima su i civili, a razoren je deo jednog vojnog objekta, izjavio je regionalni guverner.

Među nastradalima je sedam žena i dete od 12 godina, rekao je guverner Volodimir Truš .

12:22 Više od 4 miliona Ukrajinaca prešlo poljsku granicu od početka rata

Broj Ukrajinaca koji su pobegli iz svoje zemlje u Poljsku od početka ruske invazije u februaru prešao je četiri miliona, objavila je u nedelju poljska granična agencija.

Poslednji podaci pokazuju da je samo u subotu u Poljsku stiglo 24.900 ljudi, čime je pređen ukupni broj od četiri miliona.

12:02 Ruski lovci oborili dva ukrajinska aviona Su-25

Ruski lovci su oborili dva ukrajinska jurišna aviona Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

On je rekao da je ruska avijacija uništila tri komandna punkta i 25 položaja sa ljudstvom i tehnikom ukrajinske vojske, preneo je Sputnjik. Likvidirano je preko 150 ekstremista, šest tenkova, pet oruđa poljske artiljerije i 10 specijalnih vojnih vozila.

11:42 Peskov: Strane kompanije planiraju da se vrate u Rusije

Mnoge kompanije iz Evrope i SAD planiraju da se što pre vrate na rusko tržište, iako sada moraju da čekaju, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Postoje odluke pojedinačnih vlada, postoji odluka Evropske unije kao integracione asocijacije, postoji direktiva za sve vazale iz Sjedinjenih Američkih Država. Ali, mnoge kompanije iz SAD i Evrope, kao što znamo, nažalost su prinuđene sada da čekaju", rekao je Peskov.

11:22 Kako sada izgleda ex McDonald's u Rusiji?

11:02 Abazović ide u Kijev

Crnogorski premijer Dritan Abazović prihvatio je poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da poseti glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz Kabineta predsednika Vlade.

10:42 Guverner: 22 vojnika ranjeno u ruskom udaru

Najmanje 22 vojnika ranjeno je u ruskom udaru na zapadu Ukrajine, rekao je regionalni guverner, a prenosi AFP.

10:22 Hajdaj: Ukrajina i dalje kontroliše fabriku Azot u Severodonjecku

Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku u kojoj se nalaze stotine civila, izjavio je danas guverner regiona Lugansk Sergej Hajdaj.

"Azot nije blokiran, vode se borbe na ulicama pored fabrike", rekao je Hajdaj.

10:02 McDonald's u Rusiji ima novo ime

McDonald's u Rusiji preimenovan je i sada ovaj lanac restorana ima novi naziv- "Ukusna tačka".

09:42 Podoljak: Ukrajini potrebno 300, a ne četiri raketna sistema

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema raketnih bacača od zapadnih zemalja, a ne tri ili četiri, rekao je Mihajlo Podoljak savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Podoljak je dodao da trenutno oko 90 odsto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku.

09:23 Generalštab Ukrajine: Eliminisano je 32.150 ruskih vojnika

Vojska Ukrajine je od 24. februara, odnosno od napada Rusije na Ukrajinu, eliminisala 32.150 ruskih vojnika, što je za 100 ljudi više nego prethodnog dana, objavio je danas ukrajinski Generalštab, a prenela agencija Ukrinform.

Dodaje se da su Oružane snage uništile 1.430 neprijateljskih tenkova, 3.484 borbenih oklopnih vozila, 715 artiljerijskih sistema, 212 aviona, 178 helikoptera, 582 bespilotne letelice, 125 krstarećih raketa, 13 brodova i čamaca.

09:03 Guverner Luganska: Nastavljaju se žestoke borbe u Severodonjecku

Guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj rekao je da se borbe nastavljaju u ključnom istočnom gradu Severodonjecku.

"Situacija je i dalje vrlo teška u selu Toškivka, na severozapadnoj periferiji Severodonjecka, javio je guverner. Međutim, ukrajinske snage uspešno su blokirale napredovanje Rusije kod Popasne", poručio je guverner.

08:43 U ratu stradalo najmanje 287 dece

Vlada Ukrajine saopštila je da je najmanje 287 dece poginulo, a 508 povređeno u sukobu, dodajući da je teško utvrditi tačan broj stradalih, obzirom da još uvek traju napadi neprijateljske vojske.

08:23 Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija.

Prema pisanju portala, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk potpisao je dokument 6. maja, nakon čega je isti poslat Zelenskom, koji ga je potpisao 10. juna.

08:02 Rusi su napali dve fabrike, iz jedne iscurila ogromna količina nafte

Rusko granatiranje fabrike azota u ukrajinskom gradu Severodonjecku izazvalo je veliki požar nakon što je iz nje iscurila tona nafte.

1 / 21 Foto: Printscreen/Facebook

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.