NOVA PROGNOZA BRITANSKOG ŠPIJUNA: Tvrdio da su Putinu odbrojani dani, sad otkrio ko bi mogao da ga ZAMENI?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

ponovo šokira

NOVA PROGNOZA BRITANSKOG ŠPIJUNA: Tvrdio da su Putinu odbrojani dani, sad otkrio ko bi mogao da ga ZAMENI?

Stil tvrdi da će na njegovo mesto doći neko sa malo liberalnijim stavovima, kao i neko ko ima interes da se sukob u Ukrajini završi

Objavljeno:

Zapadni obaveštajni zvaničnici veruju da bi u narednih tri do šest meseci ruski predsednik Vladimir Putin iz zdravstvenih razloga mogao da bude onemogućen da vrši svoju funkciju, smatra bivši obaveštajac Kristofer Stil.

On kaže da CIA i druge informativne agencije veruju da bi u narednim mesecima Putin mogao da bude zbačen sa funkcije predsednika, nakon "katastrofalne situacije u kojoj se vojska našla od početka sukoba u Ukrajini".

Stil takođe tvrdi da bi jedan od razloga za njegovo svrgavanje moglo da bude i "njegovo navodno loše zdravstveno stanje, kao i od toga šta će se u narednom periodu dešavati u Ukrajini, kao i da li će Rusija nastaviti da trpi katastrofalne gubitke".

- Ne vidim Putina na čelu Rusije u narednih tri do šest meseci - rekao je Stil u intervjuu za BBC Radio 4, a prenosi Yahoo News.

Stil tvrdi da će na njegovo mesto doći neko sa malo liberalnijim stavovima, kao i neko ko ima interes da se sukob u Ukrajini završi.

- Ne mislim da će to značiti da će Rusija imati dobre odnose sa Zapadom, ali bismo makar mogli da imamo pregovore u kojima bi za celu situaciju mogli da okrive, tada već, bivšeg lidera - smatra on.

1 / 7 Foto: Profimedia

Mesecima se govori o lošem Putinovom zdravlju

Još u aprilu su se pojavili prvi navodi o mogućem lošem zdravstvenom stanju Vladimira Putina, a u prilog tome su govorili i neki od snimaka na kojima se vidi kako Putin nekontrolisano trese nogu dok razgovara sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Zatim su se pojavili navodi da on ima rak i da je u poslednjih nekoliko godina više puta posetio onkologa.

Moskva se do sada nije zvanično oglašavala ovim povodom. Međutim, u novembru 2020. godine portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da ruski predsednik ima Parkinsonovu bolest i da je spreman da odustane od funkcije.

- To je apsolutna glupost. Sa predsednikom je sve u redu - tvrdio je tada Peskov.

Prošlog meseca je objavljeno i da je Putin uspeo da preživi pokušaj atentata pre dva meseca, iako su zapadni zvaničnici navodno skeptični prema ovoj tvrdnji.

Više od tri meseca nakon što je počeo sukob u Ukrajini, Rusija se povukla iz većeg dela severne Ukrajine kako bi se ponovo fokusirala na istok.

Hiljade ljudi je navodno ubijeno u Ukrajini, a milioni su raseljeni od početka sukoba, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom koja za cilj ima "denacifikaciju i demilitarizaciju" susedne zemlje.

Stil je autor takozvanog Stilovog dosijea, koji je objavio BuzzFeed u januaru 2017. godine o navodnim vezama između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i Rusije uoči kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.