"NA LINIJI FRONTA ĆE SE ODLUČIVATI O BUDUĆNOSTI": Ukrajina ostala bez MUNICIJE, oslanjaju se samo na JEDNU STVAR?
Ilustracija, Foto: Profimedia

šta će biti?

"NA LINIJI FRONTA ĆE SE ODLUČIVATI O BUDUĆNOSTI": Ukrajina ostala bez MUNICIJE, oslanjaju se samo na JEDNU STVAR?

Svakoga dana Ukrajina potroši između pet i šest hiljada artiljerijskih metaka

Objavljeno:

Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vladimir Skibicki rekao je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj liniji fronta i da se u ovom trenutku uglavnom oslanjaju na oružje koje dobijaju od Zapada.

- Ovo je sada artiljerijski rat. Na liniji fronta će se sada odlučivati o budućnosti, a mi trenutno gubimo u artiljeriji - rekao je Skibicki.

On je zatim dodao da sada sve zavisi od municije koju dobijaju od Zapada.

- Ukrajina ima jedno artiljerijsko oružje na deset do 15 ruskih oružja. Naši zapadni partneri su nam dali deset odsto onoga što imaju - rekao je on.

Svakoga dana Ukrajina potroši između pet i šest hiljada artiljerijskih metaka.

- Skoro smo potrošili su artiljerijsku municiju i sada uglavnom koristimo standardne NATO granate kalibra 155 - objašnjava Skibicki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da svakoga dana umre između 60 i 100 ukrajinskih vojnika, a da oko 500 njih bude teže ili lakše povređeno.

Vojnici sa kojima je Guardian razgovarao proteklih nekoliko dana takođe su potvrdili ove navode.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ukrajini nedostaju rakete

Skibicki kaže da je Ukrajini potrebno da Zapad pošalje raketne sisteme velikog dometa, kako bi mogli da unište rusko artiljerijsko oružje sa veće daljine.

Ranije ove nedelje je i savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič potvrdio da im je potrebno 60 višecevnih bacača, mnogo više od onog što su im obećale SAD i Velika Britanija.

Očekuje se da će Ukrajina 15. juna na sastanku NATO-a u Briselu zatražiti od Zapada naoružanje i dodatnu opremu, kako bi imali šanse da pobede Rusiju.

Skibicki smatra da će se borbe u narednom periodu najviše voditi pomoću artiljerijskog oružja, a da će raketni napadi ostati na istom nivou.

Tokom prvog meseca sukoba, Rusija je uglavnom raketama gađala ciljeve u Ukrajini, ali se to u poslednje vreme usporilo. Nedavni podaci koje je objavio šef ukrajinskih oružanih snaga pokazuju da Rusija lansira između deset i 14 raketa dnevno.

Veliki problem oko nabavljanja raketa je to što su one skupe za proizvodnju, pa zato svaka od njih košta između nekoliko stotina hiljada i nekoliko miliona dolara.

- Primetili smo da Rusija sada izvodi mnogo manje raketnih napada i da su do sada koristili i stare sovjetske rakete proizvedene 1970-ih. Ovo ukazuje na činjenicu da Rusiji polako ponestaje raketa - kaže Skibicki.

On dalje tvrdi da je Rusija potrošila oko 60 odsto svojih zaliha, kao i da ne uspeva da brzo proizvede dovoljnu količinu raketa.

Zvuk sirena koji upozoravaju na vazdušni napad postale su svakodnevica za Ukrajince. Skibicki tvrdi da svako oglašavanje sirene znači da je raketa ušla u vazdušni prostor Ukrajine.

- Raketama je potrebno između 40 i 90 minuta da udare u zavisnosti od toga odakle su lansirane. Nikada ne znamo gde će da udare - objašnjava zamenih šefa obaveštajne službe.

Skibicki napominje da Rusija sada uglavnom koristi bombardere dugog dometa koji mogu da stignu do bilo kog dela Ukrajine bez napuštanja ruskog vazdušnog prostora.

1 / 15 Foto: Printscreen/Facebook

Tri linije fronta

Što se tiče tri linije fronta, Skibicki kaže da je većina ruskih snaga sada koncentrisana na region Donbasa, upravo u ovim područjima, tvrdi on, vođene su najžustrije borbe.

Na severoistoku Ukrajine, oko Harkova, ruske snage su se fokusirale na odbranu položaja nakon što ih je ukrajinska kontraofanziva potisnula iz nekoliko gradova i sela u regionu tokom maja meseca.

- Opasnost Harkovu se smanjila - rekao je Skibicki, iz drugog po veličini grada u Ukrajini, koji je redovno granatiran od početka rata.

Na kraju, u Zaporožju i Hersonu, dva južna ukrajinska regiona koje Rusija skoro u potpunosti okupira, ruske snage su dugo kopale, rekao je Skibicki. Prema njegovim rečima, grade dvostruke, ponekad trostruke linije odbrane.

- Sada će biti teže vratiti tu teritoriju. I zato nam je potrebno oružje. Ako uspeju u Donbasu, mogli bi da iskoriste ove teritorije da pokrenu još jedan napad na Odesu, Zaporožje i Dnjepar. Njihov cilj je osvajanje cele Ukrajine i šire - tvrdi Skibicki.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba veruje da Rusija može da nastavi trenutnim tempom bez da proizvede više oružja ili da u narednih mesec dana mobiliše stanovništvo.

Skibicki ne isključuje mogućnost da Rusija zamrzne rat na neko vreme kako bi ubedila zapad da ukine sankcije.

- Ali onda će ponovo početi, pogledajte situaciju u poslednjih osam godina - dodao je on.

(Espreso / Gardijan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.