(UŽIVO) 107. DAN RATA U UKRAJINI: Rusija zvanično napušta Svetsku turističku organizaciju!
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia, Printscreen

IZ MINUTA U MINUT

(UŽIVO) 107. DAN RATA U UKRAJINI: Rusija zvanično napušta Svetsku turističku organizaciju!

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon.

Objavljeno: 23:50h

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 107. dan.

Iz časa u čas:

22:45 Rusija zvanično napušta Svetsku turističku organizaciju

Ruske vlasti saopštile su večeras da zemlja zvanično istupa iz Svetske turističke organizacije iz koje je isključena u aprilu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Vlada "prihvata predlog ministarstva spoljnih poslova Rusije o istupanju Rusije iz Svetske turističke organizacije", navodi se u ukazu koji je potpisao premijer Mihail Mišustin.

Svetska turistička organizacija, agencija UN odgovorna za promociju turizma sa sedištem u Madridu, saopštila je 27. aprila da isključuje Rusiju zbog njene intervencije u Ukrajini, za koju smatra da je u suprotnosti sa njenim vrednostima.

Rusija je zbog sukoba u Ukrajini sve više izolovana na diplomatskoj sceni. Ta zemlja je isključena iz Saveta UN za ljudska prava, dok su joj zapadne zemlje uvele teške ekonomske sankcije.

22:26 Ruske trupe pokušavaju da opkole ukrajinske snage u blizini Severodonjecka.

22:26 Nastavljaju razgovori o razmeni zatvorenika i oslobađanju vojnika

Ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji rekao je da „oštra“ kazna smrtne kazne ne postoji u njegovoj zemlji. Govoreći na BBC Vadim Pristajko je rekao da se nastavljaju razgovori o razmeni zatvorenika i oslobađanju vojnika.

22:10 Olena Zelenska: U ukrajinskoj vojsci je 37.000 žena

U ukrajinskoj vojsci služi 37.000 žena, a više od hiljadu njih su zapovednice, izjavila je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika.

"Većina naših lekara su žene, kao i 50% naših poduzetnika koji rade kako bi podržali gospodarstvo u ratu", dodala je.

21:54 U Ukrajini posejano 93% poljoprivrednih površina

Ukrajina je ovog proleća posejala 13.4 miliona hektara najvažnijim poljoprivrednim kulturama, što je 93% od zacrtanog cilja za ovu sezonu, javlja novinska agencija Interfax-Ukraine, pozivajući se na Ministarstvo agrarne politike i hrane.

Poljoprivrednici su uspeli da poseju i više od 90% planiranih površina suncokreta, kukuruza, ječma, zobi i krumpira, dok je jara pšenica zasijana na 100% planiranih površina.

Očekuje se da će berba ozimih useva u nekim regijama početi sledeće nedelje, piše agencija.

21:52 Rusija će potrošiti 16 miliona eura na zastave za škole. 5000 ih nema tekuću vodu

Ruska vlada će kupiti ruske zastave i grbove u vrednosti od više od 970 miliona rubalja (oko 16 miliona eura) za postavljanje u seoskim školama kako bi produbila domoljublje u obrazovanju, piše Moscow Times.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov u avgustu je rekao da će škole od 1. septembra svakog ponedjeljka podizati rusku zastavu i izvoditi nacionalnu himnu u praksi usmerenoj na podizanje "građanske svesti" među decom. Škole u regijama Kaluga i Voronjež u zapadnoj Rusiji počele su podizati zastavu sredinom aprila.

Kupuju zastave za 11.000 škola Danas je objavljeno da je premijer Mihail Mihustin dodelio iznos za zastave i grbove u 11.000 škola. "Ostale obrazovne institucije u zemlji dobiće nove setove državnih simbola do 2024.", navodi se u saopštenju vlade.

21:33 Savetnik Zelenskog: Nećemo Rusiji ustupiti ni centimetar teritorija

Ihor Žovka, diplomatski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kaže da Ukrajina neće ustupiti ni centimetar svog teritorija Rusiji.

“Nećemo dati teritorij, nećemo ustupiti ni centimetar - pogotovo ne u Donbasu. Rusija je sve bacila na to – neću se umoriti od toga da Ukrajini treba hitno opremanje teškim naoružanjem", rekao je Žovka za Bloomberg.

“Spremni smo da izvozimo koristeći svoja plovila ili treće strane. Ali ne verujemo Rusiji. Treba nam prekid vatre. Spremni smo. Do sada naši napori nisu bili dovoljni", rekao je.

21:31 Kuleba: Radujem se sledećem krugu britanskih sankcija

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss je razgovarala s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o smrtnim kaznama koje je sud u Donjecku izrekao dvojici Britanaca i jednom Marokancu, pripadnicima ukrajinske vojske koji su zarobljeni u travnju dok su branili opkoljeni Mariupolj.

Kuleba na Tviteru piše da su on i Truss koordinirali napore da pojačaju pritisak na Rusiju. "Radujem se sledećem krugu britanskih sankcija", rekao je.

"Oboje smo se složili da se niko na svetu nema pravo umoriti od ovog rata dok Ukrajina ne pobedi", piše Kuleba.

Dodao je da su i on i Truss oštro osudili lažno suđenje ratnim zarobljenicima u Donjecku koji je okupirala Rusija.

"Kao borci, zaštićeni su međunarodnim humanitarnim pravom i prema njima se mora postupati u skladu s tim. Nastavljamo raditi zajedno kako bismo osigurali njihovo oslobađanje. "

20:42 Ukrajina je dobila moderno i moćno zapadno oružje. Zašto ne može pobediti Ruse?

U prva tri meseca ratovanja ukrajinska vojska dobila je oko 30 milijardi dolara vredno oružje i vojnu opremu.

Razloga je više. Prvi je to što u Ukrajinu stiže sve više oružja zapadne proizvodnje s kojim se ukrajinski vojnici još nisu susretali. I za najjednostavnije oružje, kao što je automatska puška, potrebno je vreme obuke. Što je sredstvo složenije, vreme obuke je dulje.

Doduše, na Youtube se mogu naći filmići u kojima se ukrajinski artiljerci hvale da su svladali rad s američkom haubicom M777 za samo pet dana. Zasigurno su svladali zauzimanje položaja, punjenje, zauzimanje parametara gađanja (ako) i napuštanje položaja, no M777 je vrlo složeno oružje koje pruža mnogo više.

20:01 Snimak kako ukrajinski vojnici izbegavaju da budu oboreni

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi koliko će ukrajinski piloti izbegavati da budu oboreni. U jednom trenutku, sedam sekundi nakon snimka, vidi se da je aktiviran instrument za otkrivanje radarski vođenih napada. Ovaj prijemnik radarskog upozorenja nalazi se na prednjoj ploči sa desne strane, piše BBC.

20:00 Austrijski kancelar stao u odbranu razgovora francuskog i nemačkog čelnika sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehammer stao je u odbranu telefonskih razgovora čelnika Francuske i Nemačke s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Moje je stajalište da je uvek, čak i u ratu, potrebno razgovarati sa svim stranama koje su uključene u sukob", rekao je Nehammer nakon sastanka s estonskom premijerkom Kajom Kallas u Tallinnu. "Ulozi su veliki."

Pozivi poput onih koje su obavili nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron bili su nužni kako bi se raspravilo o pitanjima sigurnih koridora za hranu, razmene zatvorenika i humanitarne pomoći, smatra Nehammer.

"Mislim da je ispravno i važno da se predsednik Putin smesta suoči sa svojim ratnim zločinima", rekao je austrijski kancelar.

Kallas, koja ga je ugostila, ponovila je svoj stav kojim se protivi izravnom kontaktu s Putinom.

Čelnica Estonije, zemlje koja je nekad bila deo Sovjetskog Saveza i graniči s Rusijom, kazala je da smatra da nema smisla razgovarati s Putinom te da sumnja u to da on ima dobre namjere.

Šolc i Makron razgovarali su telefonski s Putinom više puta otkad je krajem veljače počeo ruski napad na Ukrajinu.

19:48 Kijev razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca

Zvanični Kijev razmenio je danas četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je danas guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. To je 11. razmena zarobljenika sa Rusijom od početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru. Kim je na Telegramu napisao da je jedan od oslobođenih Ukrajinaca lokalni seoski starešina, kojeg su ruske snage kdnapovale 10. marta.

19:40 Francuska spremna da učestvuje u operaciji deblokiranja luke Odese

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokiranja luke Odese na jugu Ukrajine kako bi se omogućio izvoz žitarica zemljama kojima je potrebno, saopštila je Jelisejska palata.

Kako je prenela francuska onlajn televizija BFMTV, neimenovani savetnik francuskog predsedništva izjavio je da je Francuska na raspolaganju za „operaciju koja bi omogućila pristup luci Odese na bezbedan način, odnosno pristup brodova uprkos tome što u moru ima mina“.

Savetnik je dodao da Francuska želi da Ukrajina izadje kao pobednik iz sukoba sa Rusijom.

„Kao što je predsednik (Francuske Emanuel Makron) imao priliku ranije da kaže, želimo pobedu Ukrajine. Želimo da se ponovo uspostavi teritorijalni integritet Ukrajine. Želimo da ovaj sukob, ovaj rat Rusije protiv Ukrajine prestane što je pre moguće“, rekao je Makronov savetnik.

Rusija je uvela blokadu ukrajinskih luka u Crnom moru, posebno luke Odesa, dok ukrajinske vlasti žele da iz tih luka izvezu oko 20 miliona tona žita pohranjenih u silosima zemlje.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

19:13 Gradonačelnik Mariupolja: Leševi zagađuju vodu

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko kazao je da postoje dokazi o izbijanju kolere u Mariupolju te da bi desetine ljudi moglo biti bolesno.

Inače, on se ne nalazi u gradu.

"U Mariupolju ima puno mrtvih. Nisu očistili tela onih koje su ubili u bombardovanju. Mnoga tela su još uvek pod ruševinama. Problem je otežan nedostatkom odvoza smeća - sastav ne funkcioniše od februara", kazao je za BBC.

15:40 I Švajcarska uvela šesti paket sankcija Rusiji

Švajcarska, zemlja koja nije članica EU, podržala je šesti paket sankcija Rusiji i Belorusiji, uključujući i embargo na izvoz ruske sirove nafte, saopštila je danas vlada na zvaničnom sajtu.

"Od 10. juna, Savezno veće se složilo sa odlukom da se usvoje nove sankcije EU protiv Rusije i Belorusije", navodi se u saopštenju.

15:23 Britanski ministar odbrane došao u Kijev

Britanski ministar odbrane Ben Volas sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimir Zelenskim u Kijevu.

Volas je nakon sastanka objavio snimak susreta uz opis da Zelenski radi neverovatan posao.

15:03 Rusi: Uništili smo avijaciju na vojnom aerodromu "Dnjepar"

Ukrajina i dalje čeka nove postavke oružja sa Zapada, ali je veliko pitanje da li će ono stići na vreme da se zaustavi napredovanje ruske vojske u Luganskoj obalsti. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija gađala i uništila ukrajinski vojni trening kamp, gde su se, prema tvrdnjama Rusije, obučavali strani vojnici. Rusko ministarstvo odbrane izveštava o napredovanju svojih trupa na liniji donjeckog fronta kao i o raketiranjima mesta u drugim delovima Ukrajine.

"Na vojnom aerodromu "Dnjepar" uništena je tehnika avijacije oružanih sila Ukrajine. U oblasti Harkova uništene su proizvodne snage za remont vojne tehnike za oružane sile Ukrajine", naveo je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

14:47 Savetnik Zelenskog: Najveći poraz je gubitak Marijupolja

"Naš najveći poraz je gubitak Marijupolja, a naš najveći uspeh je potapanje ruskog broda 'Moskva'", rekao je sumirajući prva tri meseca rata u intervjuu za DW savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

14:28 Zaharova: Britanci histerišu

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marjia Zaharova opisala je britansku reakciju na izricanje presude britanskim vojnicima Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru, kao "histeričnu".

Marija Zaharova
foto: Profimedia

Prethodno je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbio na komentariše slučajeve rekavši da su oni pod jurisdikcijom DPR-a.

14:08 NATO: Ne vidimo vojnu pretnju za Finsku i Švedsku od Rusije

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana rekao je danas da ne vidi neposrednu vojnu opasnost po Švedsku i Finsku iz Rusije i uveren je da će članice koje teže ulasku u Severnoatlansku alijansu uspeti da se priključe uprkos protivljenju Turske.

14:08 "Smrtna kazna za Britance je neverovatno kršenje Ženevske konvencije"

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da je razgovarala sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o "naporima da se obezbedi oslobađanje ratnih zarobljenika koje drže ruski opunomoćenici". Smrtnu kaznu za Ejdena Aslina i Šuana Pinera opisala je kao "neverovatno kršenje Ženevske konvencije".

13:26 Podoljak o Putinovom govoru: Priznao je otimačinu teritorija

Savetnik predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak ocenio je da je ruski predsednik Vladimir Putin priznao da želi da otima teritorije u govoru koji je održao u čast cara Petra Velikog na 350. godišnjicu njegovog rođenja.

"Putinovo priznanje otimačine teritorije i poređenje sa Petrom Velikim dokazuju da nema 'sukoba', samo krvavo zauzimanje", saopštio je Podoljak.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ OP_EDITZ

Opširnije o Putinovom govoru koji je Podoljak komentarisao pročitajte u posebnoj vesti.

13:11 Gradonačelnik: Granatirano skladište žita u Nikolajevu

Ruske snage pogodile su granatom skladište žita u Nikolajevu, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Oleksandar Senkevič. On je naveo da je pogođena privatna luka, jedna od najvećih luka za skladištenje žita u Ukrajini, i da su četiri njena skladišta izgorela, a da je žito koje je bilo u njima uništeno, prenosi BBC.

13:08 DNR: Naše snage napreduju ka Slavjansku

Jedinice Donjecke Narodne Republike približavaju se Slavjansku, saopštio je na Telegramu štab teritorijalne odbrane ove samoproglašene republike.

"Postoji napredak u pravcu Slavjanska", navodi se i dodaje da su do danas trupe Donjecke i Luganske republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, "oslobodila" 235 naselja u DNR.

13:05 Finska planira ogradu na granici sa Rusijom

Finska žuri da pojača bezbednost na svojoj granici sa Rusijom kako bi se zaštitila od hibridnih pretnji, saopštilo je u petak ministarstvo unutrašnjih poslova. U strahu da bi Moskva mogla da iskoristi migrante za vršenje političkog pritiska, Helsinki planira zakonske izmene koje bi olakšale izgradnju čvršćih ograda na njegovoj istočnoj granici sa Rusijom od 1.300 kilometara.

Trenutno su granice nordijske zemlje prvenstveno obezbeđene lakim drvenim ogradama, koje se koriste da se stoka spreči da odluta na pogrešnu stranu. Prelazak granice sa drugih mesta osim preko zvaničnih graničnih prelaza već je zabranjen.

13:03 Zbog "Mekdonaldsu" u Rusiji, stiže novi domaći lanac

U Rusiji će se u nedelju nekadašnji restorani američke kompanije Mekdonalds ponovo otvoriti pod novim brendom i vlasništvom, više od tri decenije nakon dolaska popularnog zapadnog lanca brze hrane u ovu zemlju.

Ponovno pokretanje poslovanja je predviđeno na Dan Rusije, državni praznik kojim se proslavlja nezavisnost zemlje, na istoj udarnoj lokaciji na Puškinovom trgu u Moskvi gde je Mekdonalds prvi put otvoren u Rusiji u januaru 1990. godine, navodi britanska agencija. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

12:26 Kijev: Rusija juriša na odbranu kod reke Severski Donjec

Rusija nastoji da nađe slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini reke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik. On je za ukrajinsku televiziju rekao da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u toj oblasti, prenosi Rojters.

12:13 Ko su Britanci i Marokanac koje su ruski separatisti iz Donbasa osudili na smrt

Ruski sud osudio je na smrt Marokanaca Brahima Sauduna i dva državljanina Britanije Ejdena Aslina i Šona Pinera jer su ratovali na ukrajinskoj strani.

Ruski sud ih optužuje da su bili deo vojske koji su sačinjavali „strani plaćenici“. Na teret im se stavlja i pokušaj nasilnog oduzimanja vlasti i obuka za vršenje terorističkih aktivnosti. Opširniej o njima pročitajte u posebnoj vesti.

1 / 8 Foto: Profimedia

11:34 Rusko ministarstvo odbrane: Ubijeno je više od 500 ukrajinskih boraca

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je svoj dnevni operativni izveštaj za petak, 10. jun. U njemu se navodi da su ruske rakete uništile opremu ukrajinskog vazduhoplovstva na vojnom aerodromu Dnjepar. Takođe, navodi se da je oboren jedan Su-25 i jedan MiG-29, kao i pet dronova koji pripadaju Ukrajini.

Prema izveštaju, ubijeno je više od 500 ukrajinskih boraca i uništeno 11 skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja, municije i goriva.

11:04 Linde: Švedska želi napredak po pitanju prigovora Ankare

Švedska će nastojati da ostvari konstruktivan napredak u razgovorima sa Turskom, povodom prigovora Ankare na zahtev skandinavske zemlje za pridruživanje NATO savezu, izjavila je danas ministarka inostranih poslova An Linde.

10:15 Na Dan Rusije skup u Beogradu u znak podrške ruskom antiratnom pokretu

Na Dan Rusije 12. juna, u mnogim gradovima Evrope i sveta održaće se zajednička akcija Rusa koji žive van granica Ruske Federacije “Rusi protiv rata - Dan nezavisnosti od putinizma i diktature Kremlja“, najavila je antiratna grupa „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“.

Ova grupa pozvala je svoje ruske učesnike da 12. juna, na Dan Rusije, u 12 časova izađu na trg Terazije, preko puta hotela Moskva, a ostale članove grupe da im se pridruže u znak podrške.

10:07 Putin: Neće biti nikakve gvozdene zavese za rusku privredu

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da nikakva gvozdena zavesa neće pasti na rusku privredu uprkos sankcijama koje je uveo zapad.

09:44 Blinken: Zabrinuti smo zbog fiktivnog procesa i smrtne kazne

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas zabrinutost zbog smrtne presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu, koju je izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog fiktivnog procesa u kojem su osuđeni legitimni borci, koji su služili u Oružanim snagama Ukrajine“, napisao je Blinken na Tviteru.

09:13 Borbe oko Severodonjecka, Marijupolju preti kolera

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas, pozivajući se na obavštajne podatke, da se borbe oko Severodonjecka na istoku Ukrajine nastavljaju, a da je Rusija ponovo preuzela kontrolu nad većim delom grada.

U saopštenju se takođe upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa.

09:02 Ukrajinski obaveštajac: Gubimo od Rusije na prvoj liniji fronta

Vadim Skibicki, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj liniji fronta i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada.

"O budućnosti će se odlučivati na prvim linijama fronta, a mi gubimo u kontekstu artiljerije. Sada sve zavisi od toga šta ćemo dobiti od Zapada. Ukrajina ima jedan komad na 10 do 15 ruskih. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10% onoga što imaju", rekao je on.

08:59 Guverner Luganska: Iscrpljujemo neprijatelja u Severnodonjecku

Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je na Telegramu novosti o borbenoj situaciji u regionu.

"Cela slobodna oblast Luganska je bila pod teškim granatiranjem. U Severnodonjecku se nastavljaju žestoke ulične borbe. Iscrpljujemo neprijatelja. Danas, 10. juna, ponovo su Rusi zaje*ali. Regionalni centar je ukrajinski. Ruta Lisičansk-Bahmut je naša. Potpuna evakuacija moguća je samo iz Lisičanska i planinskih zajednica". naveo je on.

08:21 Ukrajina: Istraga o nezakonitom izricanju presude u Donjecku

Ukrajinski državni javni tužilac Irina Venediktova saopštila je da je pokrenuta pretpretresna istraga o izricanju presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu koji su se borili na strani Kijeva i zbog toga osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

"Ukrajina je već pokrenula pretpretresnu istragu o ovoj činjenici i preduzeće sve mere da pozove na odgovornost sve umešane u te nezakonite radnje“, napisala je ona na Fejsbuku, prenosi TAS S.

Ejden Aslin (28) iz Notingemšira, Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su juče na smrt na sudu u samoproglašenoj DNR na istoku Ukrajine.

07:58 Šta su „dvorane smrti“ u Hersonu?

Grad Herson na jugu Ukrajine nedavno je pao po kontrolu ruske vojske. Iako jedan deo stanovnika Hersona želi da organizuje referendum o zvaničnom pripajanju Rusiji, ukrajinske vlasti tvrde da do toga neće doći. Međutim, sada su se pojavile nove informacije o specijalnim dvoranama za mučenje, koje su Rusi napravili upravo u Hersonu.

Ukrajinski zvaničnici kažu da se u okupiranoj Hersonskoj oblasti nalaze takozvane „dvorane za mučenje“ u kojima je sada zarobljeno oko 600 ljudi.

07:39 Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon. U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa.

07:38 Zelenski potpisao sankcije za Putin, Lavrova, Šojgua...

Novinska agencija Nexta objavila je da je predsednik Ukrajine Vladmir Zelenski potpisao dekret kojim se uvode sankcije za 35 visokih ruskih zvaničnika, uključujući i Vladimira Putina.

1 / 6 Foto: Profimedia

Među sankcioniranim pojedincima su i Dmitrij Peskov, ruski premijer Mihail Mišustin, ministar obrane Sergej Šojgu, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.