"SVET SE MENJA I TO DRASTIČNO": Oglasio se Putin - bez OVOGA jedna država ne može da OPSTANE!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

RUSKI LIDER

"SVET SE MENJA I TO DRASTIČNO": Oglasio se Putin - bez OVOGA jedna država ne može da OPSTANE!

Putin je naveo da Rusija ima priliku da gradi partnerstvo ne samo sa Kinom i Indijom, već i sa Latinskom Amerikom, kao i sa Afrikom, koja, kaže, još spava, ali je pred buđenjem

Objavljeno:

Bez suverenih odluka jedna država ne može da opstane, tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu.

Objašnjava da ako neka država nije u stanju da donosi suverene odluke onda je ona kolonizovana i njene šanse da opstane u ovakvoj žestokoj geopolitičkoj borbi ne postoje.

- Svet se menja i to drastično. Da bi težio ka tome da postane lider u čemu god, bilo koja zemlja, narod ili etnos treba da osigura svoj sopstveni suverenitet jer međustanja nema. Ili je zemlja suverena ili je kolonizovana - kazao je Putin prilikom susreta s mladim preduzetnicima uoči Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

On je rekao i da se suverenitet u savremenom smislu sastoji iz nekoliko komponenti - vojno-politički suverenitet, ekonomski i društveni, preneo je Sputnjik.

Kako je objasnio, vojno-politički suverenitet podrazumeva donošenje suverenih spoljnopolitičkih i unutarpolitičkih odluka kako bi se osigurala sopstvena bezbednost.

Sa druge strane, kako je kazao, ekonomski suverenitet omogućava državi da se razvija i da ne zavisi ni od koga po pitanju kritičnih tehnologija i ujedno osigurava održivost društva i same države.

Dodao je da društveni suverenitet omogućava narodu da se konsoliduje kako bi se rešavala nacionalna pitanja, kako bi se poštovala nacionalna istorija, kultura i jezik, ali i kako bi se poštovale manjine koje žive u toj državi.

- Takva konsolidacija društva je ključ razvoja države, ako nema te konsolidacije sve će se raspasti - naglasio je Putin.

Ruski predsednik je, takođe, kazao i da su sve te komponente uzajamno povezane, te je kao primer naveo hiperzvučno naoružanje koje je Rusija napravila i dodao da bi tako nešto bilo nemoguće da nije omogućen razvoj ruske nauke i tehnologije.

Putin je naveo da Rusija ima priliku da gradi partnerstvo ne samo sa Kinom i Indijom, već i sa Latinskom Amerikom, kao i sa Afrikom, koja, kaže, još spava, ali je pred buđenjem, preneo je TASS.

1 / 7 Foto: Profimedia

- Svet je veliki i raznovrstan. Upravo ste pomenuli Kinu i Indiju. Zašto samo Kinu i Indiju? To je i Latinska Amerika. Možda Afrika danas još spava, ali se budi, tamo živi 1,5 milijardi ljudi. Jugoistočna Azija? Nemoguće je ograditi zemlju poput Rusije spolja - rekao je Putin.

On je kazao i da rusko zakonodavstvo ne bi trebalo da predviđa beneficije za strane kompanije ako takve beneficije podrivaju rad domaćih proizvođača.

Kazao je da se među paletom pitanja ovo pitanje ne zanemaruje tokom njegovih kontakata sa vladom, te pohvalio predlog da se snize carine na pojedine sirovine kako bi se domaćim kompanijama omogućilo da proizvode jeftiniju robu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.