MEDICINSKA INOVACIJA! Otkriven LEK koji smanjuje DISFUNKCIJU krvnih sudova povezanu sa STARENJEM
Ilustracija, Foto: Profimedia

lek

MEDICINSKA INOVACIJA! Otkriven LEK koji smanjuje DISFUNKCIJU krvnih sudova povezanu sa STARENJEM

Studija je prvo uporedila funkciju krvnih sudova i ukočenost kod 18 zdravih pacijenata – prosečne starosti od 25 godina – sa 18 pacijenata koji su u proseku imali 61 godinu

Objavljeno:

Prema novom istraživanju, lek koji je odobrila FDA, koji uzimaju odrasli sa dijabetesom tipa 2 kako bi snizili šećer u krvi, takođe može smanjiti disfunkciju krvnih sudova povezanu sa starenjem.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Misuriju su u početku ispitivali ulogu starenja u funkciji ljudskih krvnih sudova i ukočenosti, a zatim su procenjivali kako tretman sa inhibitorom kotransportera natrijum glukoze 2 (SGLT2) empagliflozinom (Empa) poboljšana funkcija krvnih sudova i smanjena ukočenost arterija kod starijih mužjaka miševa.

Na tržištu kao Jardiance, Empa već dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti i hospitalizacije zbog srčane insuficijencije kod odraslih sa srčanom insuficijencijom, a ovo novo istraživanje se nadovezuje na to, otvarajući vrata za dalja poboljšanja vaskularnog zdravlja.

„Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti starijih osoba u SAD“, rekla je Kamila Manrike-Asevedo, MD, vanredni profesorka medicine.

„Gubitak težine, fizička aktivnost, antihipertenzivna terapija i lekovi za snižavanje lipida pokazali su različitu efikasnost u poboljšanju funkcije krvnih sudova i smanjenju ukočenosti arterija. Ali potrebni su dodatni pristupi za poboljšanje vaskularnog zdravlja kod starijih osoba.“

„Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti starijih osoba u SAD“, rekla je Kamila Manrike-Asevedo, MD, vanredni profesor medicine. „Gubitak težine, fizička aktivnost, antihipertenzivna terapija i lekovi za snižavanje lipida pokazali su različitu efikasnost u poboljšanju funkcije krvnih sudova i smanjenju ukočenosti arterija. Ali potrebni su dodatni pristupi za poboljšanje vaskularnog zdravlja kod starijih osoba.“

1 / 7 Foto: Profimedia

Studija je prvo uporedila funkciju krvnih sudova i ukočenost kod 18 zdravih pacijenata – prosečne starosti od 25 godina – sa 18 pacijenata koji su u proseku imali 61 godinu; otkrili su da stariji pacijenti imaju oštećenu funkciju endotela i povećanu krutost aorte u poređenju sa mlađim pacijentima.

„Naši nalazi kod mladih i starijih odraslih potvrđuju prethodne kliničke podatke koji pokazuju uticaj starenja na funkciju krvnih sudova i ukočenost arterija“, rekao je Manrikue-Acevedo. „Važno je da smo uspeli da repliciramo ove podatke u modelu glodara.“

Miš, Miševi, Pacovi
foto: Profimedia

Da bi se istražili efekti Empe na vaskularno starenje, muški miševi stari 72 nedelje podeljeni su u dve grupe. Dvadeset devet je hranjeno šest nedelja ishranom obogaćenom Empom, dok je druga polovina dobijala standardnu hranu. Nakon analize obe grupe šest nedelja kasnije, istraživači su otkrili da su miševi lečeni Empom imali poboljšanu funkciju krvnih sudova, smanjenu arterijsku krutost i druge vaskularne prednosti.

"Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja ispituje potencijalnu ulogu inhibicije SGLT2 u preokretanju vaskularnog starenja", rekao je Manrikue-Acevedo. „A naši nalazi naglašavaju potrebu za daljim kliničkim istraživanjima kako bi se utvrdila potencijalna uloga inhibicije SGLT2 kao terapeutskog alata za odlaganje ili preokretanje vaskularnog starenja kod ljudi.“

1 / 6 Foto: Profimedia

Njihova studija, „Inhibicija SGLT2 ublažava arterijsku disfunkciju i smanjuje sadržaj vaskularnog F-aktina i ekspresiju proteina povezanih sa oksidativnim stresom kod starijih miševa“, nedavno je objavljena u časopisu GeroScience.

Ističući obećanje personalizovane zdravstvene nege i uticaj velike interdisciplinarne saradnje, NektGen Precision Health inicijativa okuplja inovatore sa celog Univerziteta u Misuriju i tri druga istraživačka univerziteta UM sistema u potrazi za napretkom preciznog zdravlja koji menja život. To je zajednički napor da se iskoriste istraživačke snage UM ka boljoj budućnosti zdravlja i šire.

Bonus video:

00:57

SUĐENJE DECENIJE JE ZAVRŠENO! Džoni Dep izdominirao i dobija 15.000.000 $ zbog KLEVETE

(Espreso/Longevity.technology.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.