NEIZVESNA SUDBINA ZAROBLJENIH BORACA IZ AZOVSTALA: Zabrinutost za njihovu bezbdesnost ne jenjava, preti im sud?
Azovstal, Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

azovstal

NEIZVESNA SUDBINA ZAROBLJENIH BORACA IZ AZOVSTALA: Zabrinutost za njihovu bezbdesnost ne jenjava, preti im sud?

Iako se nisu oglašavali po pitanju situacije i Odesi, ukrajinska vojska je saopštila da se u regionu Donbasa vode teške borbe

Objavljeno:

I dok se Rusija hvali kako je zarobila blizu 2.500 boraca iz čeličane Azovstal, zabrinutost za njihovu budućnost ne jenjava, posebno nakon što je lider Donjecka, kog podržava Moskva, rekao da im preti suđenje.

Rusija je prošle nedelje konačno uspela da uspostavi potpunu kontrolu nad čeličanom Azovstal, koja je nedeljama bila poslednje uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju i simbol ukrajinske upornosti. U ovom lučkom mestu je navodno ostalo oko 20.000 civila, a za mnoge od njih se strahuje da li su uopšte živi.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u međuvremenu snimak na kom se navodno vidi pritvaranje ukrajinskih vojnika. Rečeno je da se predalo ukupno 2.439 ukrajinskih vojnika.

Danima pre njihove predaje, članovi porodica zarobljenih vojnika su apelovali su da im se obezbede sva prava koja sleduju ratnim zarobljenicima i da im se omogući povratak u Ukrajinu.

Zamenica premijera Ukrajine rekla je za vikend da će se Ukrajina boriti za povratak svakoga od njih.

Denis Pušilin, jedan od separatističkih vođa koje podržavaju Rusi rekao je da među zarobljenima ima i stranih državljana, iako nije izneo dokaze koji potvrđuju njegove navode. Takođe, nije želeo da otkriva detalje o njihovom poreklu.

On je međutim rekao da će se oni suočiti sa suđenjem, a ruski mediji su ih u više navrata okarakterisali kao neonaciste i kriminalce.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Verujem da pravda mora da bude zadovoljena. To zahtevaju ljudi, društvo i verovatno zdrav deo međunarodne zajednice - rekao je Pušilin.

Među vojnicima su i pripadnici puka Azov, čije su krajnje desničarsko krilo uzeli Rusi, navodno da bi rat u Ukrajini predstavili kao borbu protiv nacizma, piše Politico.

Istaknuti član ruskog parlamenta Leonid Slucki rekao je da Moskva proučava mogućnost razmene boraca iz Azovstala za Viktora Medvedčuka, bogatog Ukrajinca koji je povezan sa Putinom, a koji se suočava sa krivičnim prijavama u Ukrajini. Slucki je kasnije povukao te navode, rekavši da se slaže sa Pušilinom da o njihovoj sudbini treba da odluči sud.

Ukrajinska vlada nije komentarisala tvrdnje Rusije da je zauzela Azovstal. Ukrajinska vojska je rekla borcima da je njihova misija završena i da mogu da izađu. Njihovo izvlačenje opisali su kao evakuaciju, a ne kao masovnu predaju.

Zauzimanje Mariupolja omogući će Rusima da stvore most od Rusije koji će se protezati kroz region Donbasa do poluostrva Krim, koje je Moskva anektirala 2014. godine.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je u subotu da je Rusija uništila ukrajinsku bazu za specijalne operacije u blizini Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke, kao i značajno skladište oružja koje je isporučio Zapad u oblasti Žitomir na severu Ukrajine. Ponovo nije bilo potvrde sa ukrajinske strane, niti je ove informacije bilo moguće nezavisno potvrditi.

Iako se nisu oglašavali po pitanju situacije i Odesi, ukrajinska vojska je saopštila da se u regionu Donbasa vode teške borbe.

1 / 13 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS, Profimedia, Google Earth, EPA-EFE/STEVE POPE

- Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Kao i prethodnih dana, ruska vojska pokušava da napadne Slavjansk i Sevjerodonjeck - rekao je Zelenski u jednom od svojih video-obraćanja.

Severodonjeck je najveći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luganskoj oblasti, koja zajedno sa Donjeckom regijom čini Donbas. Guverner Sergej Hajdaj rekao je da jedina funkcionalna bolnica u gradu ima samo tri lekara i zalihe za svega deset dana.

Mariupolj, koji je deo Donbasa, bio je blokiran početkom rata i postao je jedan od gradova u kom su se vodile najteže borbe.

Čeličana Azovstal, koja se proteže na oko 11 kvadratnih kilometara bila je bojno polje nedeljama.

S obzirom na to da Rusija sada kontroliše grad, ukrajinske vlasti će kasniti sa dokumentovanjem dokaza o navodnim ruskim zločinima u Mariupolju, uključujući i navodno bombardovanje porodilišta i pozorišta. Satelitski snimci u aprilu pokazali su nešto što je na prvbi pogled izgledalo kao masovna grobnica nedaleko od Mariupolja.

1 / 15 Foto: Profimedia

Ukrajinski gradonačelnik Mariupolja upozorio je u subotu da se grad suočava sa zdravstvenom i sanitarnom katastrofom zbog masovnih sahranjivanja u plitkim jamama širom uništenog grada, kao i sa kvarom kanalizacionih sistema. Vadim Bojčenko je rekao da letnje kiše prete da zagade izvore vode, a zatim je još jednom apelovao da se stanovnicima omogući da bezbedno napuste grad.

- Pored humanitarne katastrofe koju su stvorili okupatori grad je na ivici da u njemu dođe do izbijanja zaraznih bolesti - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Bonus video:

04:59

BRZE VESTI 23.05.2022. 15:55

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.