ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)
Foto: Reuters

SIMBOLI RATA

ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)

Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena
Objavljeno:

Islamska država ostaje - I dalje će biti područja na kojima izbijaju novi konflikti - kaže novinar Folker Švenk. Primer su kurdske teritorije na severu i severoistoku Sirije, kao i oblasti pod kontrolom Islamske države.

Prema podacima britanskog trusta mozgova IHS, teritorija samoproglašenog kalifata se sa 90.800 kvadratnih kilometara iz 2015. godine, smanjila na 68.300 u jesen 2016. godine.

Nekadašnje teritorijalno širenje Islamske države je već značajno suzbijeno.

foto: AP / Jaber Alhelo

Napadima na sirijsku Raku, takozvani glavni grad IS, kao i Mosul u Iraku, glavno i najnaseljenije uporište IS, kraj kalifata je postao samo pitanje vremena, kaže Folker Švenk. Ali gubitak teritorije ni u kojem slučaju ne znači i kraj te terorističke organizacije. Švenk polazi od toga da će se borci IS povući na sunitska područja i da će nastaviti borbu iz podzemlja.

foto: Fonetap

Pored toga oni su poslednjih meseci proširili front, „tako što su povećali broj napada u Evropi i formirali regionalne ogranke u Libiji i Egiptu", govori Gido Štajnberg. „To vodi njihovom većem prisustvu u svetu." Njihova snaga zavisi od toga koliko će Turska, SAD i Saudijska Arabija nastaviti da podržavaju razne pobunjeničke grupe.

(Espreso.co.rs / DW)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.