ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)
Foto: Reuters

SIMBOLI RATA

ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)

Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena
Objavljeno:

- Ubuduće će ratno žarište biti premešteno prema Idlibu, smatra Majer. Hiljade pobunjenika iz istočnog Alepa prebacilo se tamo, na severozapad zemlje, gde je jedno od poslednjih uporišta pobunjenika u Siriji. Režim će tu oblast vratiti u svoje ruke istom strategijom izgladnjavanja kao u Alepu, uveren je Majer. U tome će uspeti samo ako i dalje bude imao podršku saveznika:

- Osnovni problem sirijskog režima je nedostatak ljudstva - ocenjuje Gido Štajnberg. „Taj nedostatak trenutno se nadoknađuje uz pomoć Rusije, Irana i drugih jedinica iz Iraka, Libana i Avganistana." Pomoć iz Rusije Koliko je ranjiva vojska sirijskog predsednika Asada pokazalo je iznenadno osvajanje antičkog grada Palmire od strane takozvane Islamske države. U međuvremenu glavnu reč tamo ponovo imaju režimske snage.

- Sirijski režim je u stanju da snažnim angažmanom održi svoje glavne oblasti, ali više od toga ne - kaže Folker Švenk, dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Kaira.

foto: Reuters

Pozicija Asada je znatno ojačana od kako se Rusija u septembru 2015. godine vazdušnim napadima umešala u rat i Iran poslao na hiljade vojnika i naoružanje. „Rusi su spremni da idu daleko.

Ove godine se pokazalo da su Rusi odlučni da održe Asada na vlasti. Tako će ostati i sledeće godine", kaže Štajnberg iz Fondacije za nauku i politiku. Asad doduše kontroliše tek jednu trećinu zemlje, ali on kontroliše centre sa oko dve trećine stanovništva. Tamo je koncentrisana privreda zemlje, ukoliko nije razrušena, tamo je izlaz ka Sredozemnom moru.Samo dobri i zli u Siriji?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.