ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)
Foto: Reuters

SIMBOLI RATA

ALEP ĆE SE DESITI NA JOŠ MESTA: Asad je jak koliko Kremlju odgovara! (FOTO)

Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena
Objavljeno:

Ne nazire se kraj krvavog rata u Siriji. Stručnjaci za sledeću godinu predviđaju scenario iz Alepa na više mesta – opsada i izgladnjivanje, piše Dojče vele.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Put ka miru vodi preko Moskve. Islamska država će ostati globalna pretnja.

KRAJ NA POMOLU: Rusija i Turska dogovorile prekid vatre u celoj Siriji!

Sirijski i ruski borbeni avioni proteklih meseci su gotovo sravnili sa zemljom kvartove pod kontrolom pobunjenika u istočnom Alepu. Poginuli su mnogi. Leševi su danima ležali na hladnom asfaltu zato što su groblja prepuna. I sada? Sada se ponovo u čitavom gradu vijore sirijske zastave. Ne zato što su diplomate nakon brojnih mirovnih pregovora u Ženevi 2016. godine uspele da pronađu političko rešenje za ratom zahvaćenu Siriju. Takođe ni zato što je Savet bezbednosti UN postigao dogovor o rezoluciji ili zato što se trajno poštovao dogovor o prekidu vatre.

Ne. Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena. Pri tom su pobunjenici i sopstveno stanovništvo jednakom merom bili izloženi napadima i izgladnjavanju.

- Rusija i Iran tu ne prave razlike - kaže Gido Štajnberg, stručnjak za Bliski istok i terorizam Fondacije za nauku i politiku u Berlinu. Simbol rata Alep je postao simbol za rat u Siriji koji traje skoro šest godina. Taj grad je još od početka borbi bio podeljen – između režimskih Asadovih trupa u zapadnom delu i pobunjeničkih grupa koje čine razni islamistički i teroristički borci u istočnom delu.

foto: Reuters

Na primeru Alepa vidi se i nemoć Zapada, pre svega Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji nisu konsekventno podržavali pobunjeničke grupe.

foto: Reuters / Zohra Bensemra

- Pobeda je veliki uspeh sirijskog režima i njihovih saveznika Rusije i Irana - kaže Ginter Majer iz Centra za istraživanje arapskog sveta u Majncu. Rat svetskih i regionalnih sila preko marioneta time međutim nije okončan: rat u kome su pored Irana i Sirije – u borbi protiv Islamske države – umešane i Turska, Saudijska Arabija i koalicija koju predvode SAD.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.