(BLOG UŽIVO) RUSI PLANIRAJU REFERENDUM U SRCU UKRAJINE? Blinken razgovarao sa Stoltenbergom!
Mariupolj, Foto: Profimedia, EPA-EFE

RATNO STANJE

(BLOG UŽIVO) RUSI PLANIRAJU REFERENDUM U SRCU UKRAJINE? Blinken razgovarao sa Stoltenbergom!

* Ukrajina objavila da je "Rusija nastavila ofanzivu na istoku zemlje" * SAD optužile Rusiju da koristi SB UN za širenje dezinformacija o biološkom oružju u Ukrajini * Ukrajinski tužilac istražuje više od 11.000 navodnih ratnih zločina Rusije

Objavljeno: 23:17h

Činjenice:

Ukrajina objavila da je "Rusija nastavila ofanzivu na istoku zemlje"

SAD optužile Rusiju da koristi SB UN za širenje dezinformacija o biološkom oružju u Ukrajini

Ukrajinski tužilac istražuje više od 11.000 navodnih ratnih zločina Rusije

Tela ruskih vojnika utovarena u vagone - hladnjače

Rusija od danas prekida isporuku struje Finskoj?

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 80. dan.

Kancelar Nemačke Olaf Šolc juče je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pozvao na hitan prekid vatre, dok je ruski lider optužio Kijev da "blokira mirovne pregovore".

Ruska vojska je "nastavila stratešku ofanzivu" na istoku zemlje, napadajući nova sela i gradove, saopštila je ukrajinska vojska u svom dnevnom operativnom saopštenju.

1 / 8 Foto: ДСНС України

Nakon što je Rusija dostavila Savetu bezbednosti UN stotine dokumenata navodnih dokaza o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini, SAD su optužile Rusiju da koristi SB UN za izbacivanje dezinformacija i teorija zavere o biološkom oružju u Ukrajini, kako bi odvratila pažnju od "njene invazije na zemlju".

Juče je odloženo suđenje ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu, koji je prvi ruski vojnik kojem se u Ukrajini sudi za ratne zločine.

Nakon izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Ankara ne podržava nastojanje Švedske i Finske da pristupe NATO alijansi, pristigla je vest da se već od subote prekida isporuka struje iz Rusije u Finsku.

Iz časa u čas:

22.00 - Ukrajina: Rusi planiraju referendum u Mariupolju

Ukrajinski zvaničnici tvrdili su da se Moskva priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome da li će grad da bude pridružen Rusiji, nakon najave sličnog referenduma u ocepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji.

Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika lučkog grada, koji deluje u egzilu, rekao je da izvori među onima koji su ostali u ruševima grada veruju da će da se glasa o budućnosti grada, iako je stanje i dalje takvo da stanovnici nemaju hrane i vode. Većina ljudi je evakuisana se iz tog lučkog grada.

Andriuščenko je za Observer rekao da bi najava referenduma mogla da stigne već u nedelju, iako je rekao da još nema dokaza o uspostavljanju biračkih mesta.

- Imamo neke informacije da ruske vlasti spremaju referendum i da bi ga mogle raspisati sutra, ali još ne znamo je li to tako. Ali vidimo puno integracije Mariupolja u ruski sistem, obrazovni, bankarski sistem - rekao je.

21.50 - Blinken razgovarao sa šefom NATO-a

Američki šef diplomacije Entoni Blinken razgovarao je s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o nadolazećim sastancima, nakon što je postalo izgledno da će Finska i Švedska zatražiti da pristupe savezu.

- Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa sastankom ministara spoljnih poslova NATO-a koji se održava u Berlinu od 14. do 15. maja. Obojica žale zbog Putinovog rata u Ukrajini. Ponovili su svoju podršku ukrajinskom narodu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarali o važnosti da NATO održi snažno odvraćanje i obranu - rekao je Portparol Stejt Dipartmenta.

Kako navodi, razgovarali su o pripremama za nadolazeći samit NATO-a od 28. do 30. juna u Madridu, uključujući novi dokument o strateškom konceptu NATO-a koji će voditi NATO-u sledeću deceniju.

22:11 - Medvedev reagovao na odluke država G7

Odluke G7, kojima se Peking poziva da ne pomaže Rusiji u suočavanju sa zapadnim sankcijama, predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Dmitrij Medvedev
foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

- Države G7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija, da ne opravda svoje postupke i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

21.30 - Ukrajinski mediji: Velik konvoj automobila napustio Mariupolj

Ukrajinski Euromaidan Press objavio je da je velik konvoj automobila uspeo da napusti Mariupolj.

Navedeno je da je između 500 i 1.000 automobila pušteno da otputuje prema Zaporožju.

Rečeno je i da su Rusi blokirali odlazak protekla tri dana.

19.36 - Kijev preimenovao spomenik prijateljstva s Rusijom

Luk prijateljstva među narodima, sovjetski spomenik u središtu Kijeva koji je simbolizirao prijateljstvo s Rusijom, preimenovan je danas u Luk slobode ukrajinskog naroda odlukom gradske skupštine.

- Danas je gradska skupština odlučila da dekomunizira naziv Luka prijateljstva među narodima. Odsad će se zvati Luk slobode ukrajinskog naroda - napisao je na Telegramu gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

Gradske vlasti su ujedno "potvrdile popis s više od 40 spomenika i oznaka koji će se ukloniti s ulica i sa zgrada u glavnom gradu i premestiti u muzej totalitarizma - dodao je.

Iako će mnoga mesta i spomenike preimenovati, Vitalij Kličko ističe da će za izbor novih imena trebati vremena i da će u njemu učestvovati stručnjaci, naročito istoričari, "kako se ne bi donosile ishitrene odluke".

19:15 - Dogovoren sastanak Turske i Finske

18.00 - Turska nudi da evakuiše ranjene borce iz Azovstalja

Turska je ponudila da morskim putem izvrši evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca koji su opkoljeni u čeličani Azovstalj u Mariupolju.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je Rojtersu da su Erdogan i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali o planu prije dve nedelje, te da je taj plan i dalje na stolu.

Plan podrazumijeva da se ranjeni borci prebace 60-ak kilometara dalje niz obalu do Berdjanska, gde bi ih turski brod odveo do Istanbula s druge strane Crnog mora.

17.30 - Rusija prestala da isporučuje struju Finskoj

Rusija je prekinula s isporukom struje Finskoj zato što je Finska prestala da plaća račune, rekao je Reime Paivinen, viši potpredsednik kompanije Fingrid, operatera finske nacionalne mreže, za Sky News.

Međutim, dodao je da Finska nije zabrinuta zbog situacije.

Struja
foto: Profimedia

16.30 - Finska vladajuća stranka podržala pridruživanje NATO-u

Finski vladajući socijaldemokrati dali su podršku pridruživanju Finske NATO savezu, navodi se u saopštenju objavljenom ne stranicama stranke na društvenim mrežama nakon posebnog sastanka.

Tim potezom Finska je korak bliže pridruživanju NATO-u nakon što su predsednik Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin prošle nedelje izrazili svoju podršku.

Odluka socijaldemokrata znači da postoji većina u finskom parlamentu koja zagovara ulazak u NATO, što je odluka koju donosi vlada, ali takođe zahteva odobrenje parlamenta. Marin je ponovila svoju podršku ulasku u NATO tokom govora pred stranačkim izaslanicima u subotu, rekavši da je Rusija pokazala da ne poštuje međunarodne sporazume, prenosi Yle. Dodala je da se iz toga može izvući samo jedan zaključak, a to je da je vreme za ulazak u NATO.

16.00 - Ukrajina pokrenula protivnapad kod Izjuma

Ukrajinske vojne snage krenule su u protivofanzivu nedaleko od ukrajinskoga grada Izjuma, gdje napadaju ključnu rusku liniju napada na istočnu Ukrajinu, rekao je guverner regije Harkov.

Uspešna protivofanziva na toj ruskoj liniji napredovanja rezultirala bi teškim neuspehom Moskve u bitki za Donbas, istočnoj ukrajinskoj regiji koju Rusija nastoji u potpunosti da zauzme.

15.50: - Erdoganov savetnik: Ne zatvaramo vrata ulasku Švedske i Finske u NATO

Savetnik turskog predsednika kaže da ta zemlja NATO-a "ne zatvara vrata" Finskoj i Švedskoj koje će se pridružiti toj organizaciji.

Ali Ibrahim Kalin, koji je predsednikov glavni savetnik za spoljnu politiku, rekao je da pokreću to pitanje "kao pitanje nacionalne sigurnosti" za Tursku zbog "mnogih terorističkih organizacija" koje su prisutne u nordijskim zemljama.

Govoreći za Rojters, Kalin je izdvojio Stokholm kao posebno problematično područje.

15:40 - Lavrov: Zapad objavio "totalni hibridni rat" Rusiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je izjavio da je Zapad objavio "totalni hibridni rat" Rusiji i da je teško predvideti koliko će on trajati. Šef ruske diplomatije je dodao da će svi osetiti posledice ovog rata, preneo je Rojters.

Napori Zapada da izoluje Rusiju osuđeni su na neuspeh, naveo je Lavrov povodom sankcija uvedenih Rusiji zbog Ukrajine.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

15:00 - Zelenski dočekao delegaciju Kongresa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poželeo je dobrodošlicu u Kijev delegaciji Kongresa koju je predvodio lider manjine u Senatu SAD Mič Mekonel.

Zelenski je na svom Instagram nalogu rekao da je poseta "snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini od strane Kongresa Sjedinjenih Država i američkog naroda". On je dodao:

- Hvala vam što ste nam pomogli u našoj borbi ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode. Zaista to cenimo.

14:45 Finska dobija podršku iz Nemačke

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da podržava pristupanje Finske i Švedske NATO-u, uprkos kritikama turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Svaka zemlja je slobodna da odlučuje o svom članstvu u alijansi. To se odnosi i na Švedsku i Finsku - rekao je Berbok na završnoj konferenciji za novinare nakon sastanka ministara inostranih poslova G7 u Nemačkoj.

14:30 Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo počela sa radom

Ambasada Rumunije u Kijevu ponovo je počela sa radom posle tri meseca, saopštio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku.

Vlasti Rumunije su 12. februara evakuisale iz Kijeva deo službenika diplomatskog predstavništva, a rad Ambasade potpuno je obustavljen 26. februara.

14:05 Putin predsedniku Finske: Napuštanje politike vojne neutralnosti bila bi greška

13:30 Predsednik Finske razgovarao telefonom sa Putinom

Predsednik Finske Sauli Niniste informisao je ruskog lidera Vladimira Putina o nameri njegove zemlje da se pridruži NATO-u, saopštila je kancelarija predsednika.

- Predsednik Niniste je rekao predsedniku Putinu koliko je suštinski promenjena finska bezbednosna situacija ruskim zahtevima krajem 2021. da se spreče pridruživanje zemalja NATO-u i masovnom invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Predsednik Niniste je najavio da će Finska u narednim danima odlučiti da traži članstvo u NATO - navodi se u saopštenju.

Niniste je istakao da je i tokom njihovog prvog susreta 2012. rekao Putinu da je svaka nezavisna zemlja odgovorna za sopstvenu bezbednost.

- Upravo ovo se dešava sada. Ulaskom u NATO, Finska jača sopstvenu bezbednost i preuzima odgovornost. I u budućnosti, Finska želi da korektno i profesionalno rešava praktična pitanja koja se javljaju u vezi sa susedstvom sa Rusijom - navodi se u poruci.

13:05 Bitka za Harkov: Ukrajinci tvrde da se Rusi povlače, ljudi se vraćaju svojim kućama. Zašto je bitan ovaj grad?

12:30 Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

Ministri spoljnih poslova grupe G7 danas su se dogovorili da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastave da isporučuju oružje i rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog rata u Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

- Potvrđujemo našu resenost da dodatno pojačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju, kao i da nastavimo da jedinstveno delujemo - navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka G7 održanog na severu Nemačke, preneo je Rojters.

11:45 Šolc: Jedini način da se Moskvi ukinu sankcije je mir

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mirovni sporazum između Moskve i Kijeva jedini način da se uklone sankcije protiv Rusije.

- Rusija bi trebalo da shvati u nekom trenutku da je jedina mogućnost da joj se ukinu sankcije je da sklopi sporazum sa Ukrajinom, i to ne može biti nametnut mir - kazao je Šolc u intervjuu koji je objavljen na informativnom portalu T-onlajn.

On je apelovao još jednom na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

11:05 Lukašenko 16. maja u Moskvi na samitu ODKB-a i sa Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko boraviće 16. maja u radnoj poseti Rusiji.

Lukašenko će učestvovati na sastanku lidera zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koji se poklapa sa 30. godišnjicom potpisivanja Ugovora o kolektivnoj bezbednosti i 20. godišnjicom stvaranja te organizacije, navodi agencija Belta.

10:30 Gruško: Moskva nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj

Moskva će preduzeti adekvatne mere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu duž ruske granice, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

- Moskva nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj, i ne vidi realne razloge da se ove dve zemlje priključe NATO paktu - naveo je Gruško.

Ulazak Finske i Švedske u NATO je strateška promena, istakao je Gruško.

- Ta promena ne može ostati bez političke reakcije, kao ni bez temeljne analize posledica nove konfiguracije snaga koja može da nastane kao rezultat još jednog proširenja Alijanse - istakao je Grušov.

10:05 Kako ruski oligarsi donacijama zapadnim institucijama "peru ugled"

09:40 Podoljak: Oružje za Ukrajinu ključ za prehrambenu bezbednost sveta

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak smatra da će obezbeđivanje oružja pomoći Ukrajini da pobedi i uspostavi red u svetskom lancu snabdevanja hranom.

- Rusija je ugrozila prehrambenu bezbednost sveta pokrenuvši rat u Ukrajini. Jedini način da se uspostavi red je da joj se pomogne da pobedi. Oružje za Ukrajinu danas je ključ za prehrambenu bezbednost sveta - napisao je Podoljak na Tviteru.

09:12 Ukrajinski general predviđa kada će doći kraj sukobima u Ukrajini

08:30 Tela ruskih vojnika dopremljena do Kijeva

Tela ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini doneta su ispred železničkog čvorišta kod Kijeva i stavljena sa stotinama ostalih u voz sa hladnjačama, gde će ostati do trenutka kada će biti vraćeni svojim porodicama.

- Većina tela je prebačena iz Kijevskog regiona, ima nekih i iz regiona Černigov, kao i iz ostalih regiona - rekao je za Rojters ukrajinski civilno-vojni oficir za vezu Volodimir Lijamzin.

08:05 Generalštab Ukrajine: Rusija povlači trupe iz Harkova

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da Rusija povlači trupe iz Harkova.

Navodi se da je glavni cilj je uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti i obezbeđivanje stabilnosti kopnenog koridora sa Krimom, prenosi Unian.

Generalštab Ukrajine dodaje da se najveća aktivnost ruskih snaga primećuje na Slobožanskom i Donjeckom pravcu.

07:50 Sastanak NATO-a sa Švedskom i Finskom kasnije danas

Švedska i Finska kasnije danas prisustovaće neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

Iako nisu članice Zapadnog vojnog saveza, očekuje se da će obe zemlje podneti zahtev za članstvo kao odgovor na sukob u Ukrajini i stoga su pozvane da prisustvuju sastanku.

07:45 Ukrajinska poslanica: Situacija mnogo gora nego na početku rata

Ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova izjavila je da je situacija na frontu „daleko gora“ nego na početku rata.

- Trenutno je pakao na prvoj liniji fronta. Sada gubimo mnogo više ljudi nego na početku rata - rekla je Ustinova novinarima na okruglom stolu nemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, prenosi CNN.

Pozvala je SAD da obezbede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i borbene avione.

07:30 Reznikov: Broj vojnika treba povećati na milion

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina treba da obezbedi da broj vojnika uključenih u borbena dejstva bude povećan do milion ljudi.

- Fokusiramo se na potrebu da obezbedimo milion ljudi koji će se boriti sa neprijateljem - napisao je Reznikov na Fejsbuku.

07:20 Indija zabranila izvoz pšenice

Indija je zabranila izvoz pšenice i ta odluka države stupila je na snagu u petak kasno uveče, saopštila je vlada u Nju Delhiju.

Drugi najveći proizvođač pšenice na svetu pokušava da smanji cenu na lokalnom tržistu.

Isporuke pšenice su dozvoljene samo u slučajevima gde je ranije odobrena prodaja, dodala je vlada, preneo je Rojters.

Kupci iz celog sveta su se okrenuli Indiji oko nabavke pšenice, nakon što je izvoz pšenice iz Ukrajine zaustavljen posle ruskog napada u Ukrajini.

07:11 Ambasade 37 zemalja rade u Kijevu

Ambasade 37 zemalja nastavljaju sa radom u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Trideset sedam stranih misija je već nastavilo sa radom u Kijevu. Svima sam im zahvalan - rekao je ukrajinski predsednik u video obraćanju objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

On je izjavio da je uveren i da će se druge diplomatske misije uskoro vratiti u Kijev.

07:00 Ukrajina: Rusija je izgubila najmanje 73 tenka u bici na reci

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila najmanje 73 ruska tenka i drugu opremu tokom bitke oko reke u regiji Donbas.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je Rusija u napadu izgubila "značajne oklopne manevarske elemente" najmanje jedne taktičke bojne grupe. Taktička grupa ruskog bataljona sastoji se od oko 1.000 vojnika.

06:55 Zelenski: U toku teški pregovori o Mariupolju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su u toku "veoma teški" pregovori sa Rusijom o evakuaciji velikog broja ranjenih boraca iz Mariupolja.

- Sada su u toku veoma teški pregovori o sledećoj etapi evakuacije, izvlačenju teško ranjenih, lekara - rekao je Zelenski u video obraćanju.

Naveo je da je reč o velikom broju ljudi i da su u pregovore već uključeni svi u svetu koji mogu da budu najuticajniji posrednici.

Grad Mariupolj je pod kontrolom ruskih snaga, ali su u metalurškom kombinatu "Azovstal" ostali pripadnici ukrajinskih snaga.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.