ŽESTOKE BORBE ŠIROM UKRAJINE: Nastavljeni artiljerijski i vazdušni UDARI, Rusi pojačavaju napade na MARIUPOLJ?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

RATNO STANJE

ŽESTOKE BORBE ŠIROM UKRAJINE: Nastavljeni artiljerijski i vazdušni UDARI, Rusi pojačavaju napade na MARIUPOLJ?

Andrjuščenko je rekao da snage predsednika Vladimira Putina, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dela fabrike

Objavljeno:

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko izjavio je da ruske snage jutros pokušavaju da prodru na teritoriju fabrike Azovstalj u tom gradu.

Andrjuščenko je rekao da snage predsednika Vladimira Putina, dok traje granatiranje, pokušavaju da se probiju do centralnog dela fabrike, navodi Unian.

On je objavio i fotografiju, na njoj se vidi kako ruski vojnici šetaju oko fabrike.Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija nastavila artiljerijske i vazdušne udare na Marijupolj, a da su glavni napori i dalje koncentrisani na blokiranje ukrajinskih trupa u zoni fabrike Azovstalj.

"Rusija će verovatno pojačati napade na Marijupolj"

Ukrajinske oružane snage u novom izveštaju javljaju da Rusija nastavlja sa topničkim i vazdušnim napadima na Marijupolj, kao da ruske snage koncentrišu svoje napore oko čeličane Azovstaj.

Portparol ukrajinske vojske Oleksandr Štupun rekao je da Rusija pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad gradom i suzbije otpor ukrajinskih branitelja.

U izveštaju se dodaje da očekuju pojačane ruske napade na čeličanu nakon što su iz nje evakuisani civili.

Britanski obaveštajci: Rusi pokušavaju da se se probiju na istok

Rusija ulaže značajne napore da se probije dalje na istok Ukrajine, objavilo je britansko ministarstvo obrane, dodajući da ruske snage pokušavaju da osvoje Izjum i Severodonjeck kako bi se probile do regija Slovjansk i Kramatorsk.

Britanci dalje navode da su ukrajinske snage sprečile pokušaj ruskog prelaza reke u Donbasu.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ukrajina izgubila Rubižne?

Nakon što je nekoliko nedelja uspevala da pruži otpor ruskim snagama, ukrajinska vojska se povukla iz Rubižnea u Lugansk, prenosi Si-En-En, dodajući da se na snimku vide intenzivne borbe u gradu.

O tome nema zvanične potvrde ukrajinske vojske. Danas su samo kratko izvestili da je neprijatelj usredsredio napore na uspostavljanje potpune kontrole nad Rubižnim.

U svojoj najnovijoj analizi, Institut za proučavanje rata objavio je da su ruske snage verovatno kontrolisale skoro celo Rubižnje od 12. maja i verovatno zauzele grad Voevodivka severno od Severodonjecka.

Rusi tvrde da su pogodili rafineriju

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage gađale rafineriju nafte u Kremenčugu u centralnoj Ukrajini, uništavajući njen proizvodni kapacitet i rezervoare za gorivo.

Rojters prenosi da je ministarstvo takođe saopštilo da su njihove snage oborile ukrajinski avion Su-27 u oblasti Harkova. Izveštaji nisu nezavisno verifikovani.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.